A cosplaykészítés menete 1: Ötletelési fázis

Sokan kérdezik, hogyan fogjanak bele egy cosplaybe, mi a teendő, mit hogyan csináljanak? Úgy döntöttem, írok egy cikksorozatot, ami A-tól Z-ig végigköveti egy cosplay útját, az első pillanattól az utolsóig. Talán ugyanazon cosplayemet kíséri végig a cikk, talán különbözőeket, mindez attól függ, hogy az aktuális cikk megírásakor mi áll rendelkezésemre?

Kezdjük viszont az elején. Sokan kérdezik a különböző csoportokban, vagy akár személyesen tőlem és más cosplayesektől, hogy milyen karakter állna nekik jól szerintünk, vagy milyen cosplayt csinálhatnának meg, ám ismeretlenül ezekre a kérdésekre a legnehezebb válaszolni! Így inkább írok egy általános összefoglalót, ami remélhetőleg sok jó tanáccsal látja el az embert ezzel kapcsolatban.

Az első fázisát a cosplaykészítésnek nem véletlenül neveztem ötletelési fázisnak. Elvégre egy cosplay ott kezdődik, hogy felmerül bennem, mi lenne, ha ezt csinálnám? Néha nem is konkrét karakter, hanem az adott környezet, pl. egy sorozat, egy anime, egy számítógépes játék. Eleinte úgy vagyunk vele, hogy “totál mindegy, csak abból legyen!”, aztán egyszer rátalálunk a nagyszerelemre. Vagy az is lehet, hogy épp nézünk egy új animét/sorozatot/filmet, meglátjuk a ruhát, és azt mondjuk, húú, ezt muszáj!

Épp ezért, az ötletelési fázis sokszor jóval a cosplay elkészülte előtt történik. Egy dolgot javaslok ezzel kapcsolatban, amint egy cosplayre azt mondod, hogy ez tetszene, ments le róla egy képet a gépedre egy mappába, és tartsd ott. Hidd el, meglehet, hogy egy hét múlva már nem fogsz emlékezni az ötletedre, de amint visszanézed a mappát, ráébredsz, hogy hú, ez tényleg jó ötlet volt!

Az ennél a résznél teljesen mindegy, hogy mennyire nehéz a jelmez, hogy fog állni, vagy ilyesmi. A lényeg, hogy tetsszen, olyan legyen, amit szívesen felvennél akár conra, akár fotózásra, egy olyan karakter, akinek szívesen bújnál a bőrébe. Elvégre ez a legfontosabb egy cosplayben. Minél több ilyen összegyűjtött karaktered van, annál valószínűbb, hogy találsz köztük egy olyat, amit mintha tényleg csak neked találtak volna ki, s akit a leginkább szeretnél cosplayezni!

leagueoflegendsbig_5f2028ee86d150ad8c456113ec9c54e3

League of Legends, a kimeríthetetlen cosplay-tárház!

Konkrét példa

Már régóta terveztem, hogy cosplayezek valamit League of Legendsből. Felmerült bennem Annie, Lux, Janna, Sona, talán még Ashe is, természetesen mindnek valamelyik skinje. Ám a szőke, rövid parókám, és a vele előadott Gabriel Arkangyalos fotózásom miatt Ezrealt is bevettem a sorba. Szerettem volna már hamarabb is cosplayt a játékból, de eddig még nem jött össze, különböző okokból… Hát, ideje végre változtatni ezen! 🙂

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.