Tips & Tricks Tuesday: Rétegekben gondolkodás

Egy igen hasznos és fontos trükköt osztok most meg veletek, ami egyeseknél alapvető, és látom, hogy használják is, viszont sokaknak el kell még sajátania, ez pedig – ahogy a cím is mondja – a rétegekben gondolkodás. Mind cosplayben, mind hétköznapi, ötletes és stílusos öltözködésben hasznos lehet, ha el tudod sajátítani ezt a fajta gondolkodásmódot, amit sajnos, nem fogok tudni konkrétan megtanítani, mert nálam ez azóta működik, mióta az eszemet tudom. Na jó, nem, de egyszercsak jött magától az ötlet, vagy talán egy baráttól, már nem emlékszem, és azóta rendszeresen és aktívan szoktam használni.

Az ogre is több rétegű!

Alapvető öltözködési gondolkodásmódunk abból áll, hogy felveszünk egy nadrágot vagy szoknyát, szükség esetén atlétát, blúzt, arra egy pulóvert, és a pulóver mindig eltakarja a pólót, mert ha az kilóg alóla, akkor pacuhák vagyunk. Egy ideje már terjednek azok az öltözékek, ahol például rövid kabátot, vagy bolerót vesz fel valaki hosszú blúzhoz, sőt, egy időben elég gyakran láttam olyat, hogy a srácok a hosszú ujjú pukóverre vették rá az együtteses pólókat, ami már egyfajta lépése annak, amiről írni akarok. Viszont ezt még nem fejlesztették igazán tökélyre. Ennél sokkal jobb trükkök is akadnak, amikről most írok egy keveset! 🙂

Alsószoknya, alsó fodor

2013_magyar_lolita_06

Magyar Lolita összeállításom. Fotó: Varga Csaba

Néhányan már tudják, hogy én imádok több szoknyát hordani egyszerre. Néhány darabot, és a nyári hőség időszakát leszámítva nem is igazán látni rajtam egyetlen egy szoknyát önmagában. Persze, néha akad, hogy nadrággal kombinálom, de általában a különböző fajta rövid szoknyáimat rétegelem egymásra. Néha gyakorlatilag az alsószoknya szerepét töltik be a többiek, de van, hogy kilátszik egy kicsit az alsó. Például az egyik nagy kedvencem a képen látható kombináció: a három réteg csipkével díszített fekete szoknya alsó csipkéje alatt már nincs külön fekete réteg, az ezáltal áttetsző. Ehhez egy fehér, szintén kissé csipkés szoknyámat is fel szoktam venni, ezáltal olyanná válik, mintha a legalsó réteg egy plusz fodor lenne, eltérő színnel.

Persze, télen arra is használom ezt a több réteget, hogy a vastag harisnyára ne farmert húzzak, hanem két-három vastag szoknyát. Sokkal melegebbek így, mint a nadrág, bár kell hozzájuk a térdig érő csizma. Ám a több rétegnyi vastag és meleg anyagok nagyon jól tartják a hőt!

Fűzővel kifelé!

Nem, itt nem Ray Finkle rögeszméjéről van szó, hanem egy régen is használt viseletről. Ugyanis, a legtöbb fűző ujjatlan, vagy akár egyenesen csak a hasat szorítja le, a melleket pedig nem is takarja. Nos, az előbbi ugyan hordható önmagában is melegebb időben, de lássuk be, a téli hidegben összefagynánk bele, annak meg nincs semmi értelme, ha egy szép fűzőt eltakarunk a pulóverrel, hacsak nem eleve alsóneműnek szánt darabról van szó, amit a viselője konkrétan alakformálásra használ. Egy jó trükk erre, amikor a rövid ujjú blúzt, vagy akár testhez álló, garbónyakú pulóvert felvesszük szépen, és arra kerül rá a fűző, legfelülre. Ezzel az unalmas ruhadarabjainkat akár fel is dobhatjuk, hisz sokat javít egy egyszínű, minta nélküli pulóveren a díszes fűző, ám akár fodros nyakú, buggyos ujjú blúzokhoz is jól jöhet, jól mutathat ez a fajta kis trükk. Sőt, nem is kell feltétlenül fűző: egy nyári miniruhát (azt a kis kellemesen rövidet) is felvehetünk akár egy nadrágra és egy ilyen szűkebb fajta pulóverre, főleg, ha csak spagettipántok tartják a miniruhát a vállunkon. Merészebbek pedig nadrág helyett egy jó vastag, és kellemesen meleg harisnyát is használhatnak, téli viseletre. Legyen a ruha szűk, vagy bő fazonú, bizonyosan jól fog állni.

A képen látható fűző egyébként merevítőktől mentes, ezért a nála kicsit bővebb, hímzett blúz gyűrődései csúnyán látszottak. Ezt egy gumis hasfűzővel oldottam meg, amely nem csak a blúzt fogta le a fűző alatt, hogy szép sima legyen az anyag, de az alakomat is kiemelte! 🙂 Szintén egy jó trükk arra, hogy megoldjunk egy problémát.

Egyéb apró trükkök

Miután kibeszltük a női szoknyákat és fűzőket, azok több rétegű hordását, megemlítenék még egy aprócska trükköt. Történt ugyanis, hogy attól tartottam, hogy a Cosplay Partyn viselt Amane Misa szerelésemben esetleg fázni fogok. Ennek örömére úgy döntöttem, hogy felveszem azt a kényelmes és vastag cicanadrágot, amit még Mantis mutatott nekem, én pedig azonnal meg is rendeltem a netről. Mivel bézs színű, ezért teljesen olyan, mintha a bőröm lenne, csak közelről látszik, hogy az valójában cicanadrág, és bár kicsit nagyon “bokalengetős” a szára, de egy térdcsizmában ez senkit nem zavar. Erre a vastag cicanadrágra vettem fel a Misához illő combfixes neccharisnyát, ám a harisnyatartóval mindig szenvedek. Ekkor vettem észre, hogy zen a cicanadrágon a combfix nem csúszik, úgyhogy bátran hordhattam a harisnyát, nem kellett attól félnem, hogy lecsúszna! Ugyanígy megmaradnak a vastag combzoknijaim is.

Persze, nem volt teljesen újkeletű a dolog, korábban is csináltam már olyat, hogy a fekete vastag harisnyára felvettem a piros neccharisnyát (nadrág formátumút), az eredmény pedig egy roppant jól mutató kombináció lett!

A harisnyanadrág és cicanadrág lecsúszásának megakadályozására pedig jó trükk egy bugyi, rövidnadrág vagy fürdőruhaalsó felvétele a harisnyára.

 

Te milyen rétegekben szoktad trükközni a ruhádat? Írd meg a Living Dream Project facebook oldalán, a cikk megosztása alatti hozzászólásban nekem és a többieknek!

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.