Tips & Tricks Tuesday: A sminkelés fontossága

Mai tippünk a sminkekhez kötődik, ám a hatékony sminktrükkök elkezdése előtt beszéljünk arról kicsit, miért is fontos a sminkelés a cosplayben? Alapjáraton én magam a fotózás szempontjából tartom ezt fontosnak, ám a téma egyik legismertebb szakértője cosplayes körökben, MadMiyo véleménye is teljes mértékben jogos, így az általa mondottakról is említést tennék most. Kezdjük is azzal, hisz a legtöbben inkább az ő nézőpontját tapasztaljátok!

Miyo érvei

Leszögezem, hogy nem kértem fel őt külön a cikkben való közbenjáráshoz, azért írom le ezt a részt, mert egyetértek vele, nagyon igaza van benne, és nem szeretném saját gondolataimként eladni az övéit, akkor sem, ha saját szavaimmal fogalmazom meg azt, amit eddig több hozzászólásban is olvastam tőle.

A lényeg az, hogy a smink igenis, hozzátartozik a cosplayhez. Amikor valaki megalkot egy igazi cosplaycsodát, de nincs mellé egyáltalán kisminkelve, vagy van ugyan, de nagyon rosszul, akkor a smink, vagy annak hiánya az összképet rombolja. A jó smink sokszor olyasmi, aminek csak a hiányát vesszük észre: amikor van, és nagyon jó, akkor már-már fel sem tűnik a dolog amikor viszont nincs, akkor látni, hogy valami hiányzik.

Személy szerint nekem is az az egyik legnagyobb bajom a cosplayben, hogy nem igazán szeretek sminkelni. Néhány fontos alapot tudok, és tekintve, hogy ez is egyfajta “arc-festés”, a művészi, rajzos oldalam szerencsére egészen jól megoldja, de sokat kell még fejlődnöm majd a témában, főleg a férfi sminkekben. Ami késik, nem múlik, csak legyen időm a sok elfoglaltság között végre megvenni a szükséges készleteket, és gyakorolni! 🙂 Az első lépést viszont már megtettem: tudom, hogy fontos a smink, és épp ezért, amikor épp tehetem, kerítek valakit a conra, aki kicsit kimázgálja az arcomat.

Fotózásra is kell a jó smink!

Most térjünk rá az érveknek egy másik irányára: a fotózásra. Fotózásokon ugyanis amikor tehetjük, hívunk profi sminkest, de elég nehéz ugyebár, mert nekik is pénzbe kerül a jó minőségű sminkfelszerelés, ami minden egyes munkánál “kopik”, használódik ugyebár. Épp ezért sok sminkes csak azért jön, mert érdekli a téma, esetleg egy fotózáson van lehetősége extrém sminkre is, ami kifejezetten érdekelheti. Ám ettől még tény: rengeteg retusálást tud megspórolni a fotósnak, ha jól ki van sminkelve valaki! Hiszen senki nem szeretné viszontlátni a fotósorozaton a pattanásokat, a sötét karikákat a szeme alatt, és a csillogó bőrt, azok ugyanis hosszú időre meg is maradnak a képen. Ha ezeket mindet ki kell retusálni, akkor egy-egy képpel legalább húsz percet foglalkozik a fotós, átlagban viszont többet, és akkor még csak a modell arcával dolgozott, a teste többi részével nem. Ez pedig csak egy kép. Számoljuk ki, hogy egy nyereményfotózásunkon átadott tíz kép retusálása mennyi időt vesz akkor igénybe!

Ezzel szemben egy nagyon jó smink alkalmanként háromnegyed óra, egy óra is lehet, vagy némileg kevesebb, esetleg sokkal több, függően a munka milyenségétől. Az ugyebár nem mindegy, hogy csak alap sminket kell csinálni, vagy esetleg mindenféle ciraldák, festések, strasszok is kerülnek fel, esetleg műszempilla is? Viszont, az a smink akár öt percre is lecsökkentheti az arc retusálását, ez pedig mind a tíz, vagy még több képen rajta is lesz, tehát az összes kép retusálásának idejét csökkenti le nagy mértékben!

Amikor nincs retus…

Láttuk a szélsőséget ugyebár, a fotózást, amikor igazából a smink megléte vagy hiánya a retusálási időn változtat csak, és lássuk be, ez egy cosplayest csak annyiban érint, hogy több, vagy kevesebb ideig kell-e várni a fotókra? És csak azt a kis százalékát a cosplayeseknek, akikről készülnek profi fotók, stúdióban, vagy fotózáson, vagyis, olyan fotós dolgozik velük, aki retusálja a képeit, mielőtt átadná őket.

Ám az átlagos conozó nem ilyen. Ők mennek a mobillal, vagy jobb esetben egy kisebb (értsd: nem drága és nagyonprofi) fényképezőgéppel, és fotózgatnak, aztán feltöltik a netre. A retusálás pedig kimarad. Így, ha épp roppant karikásak voltak a szemeid (ami egy cosplayesnél a conon nem ritka, hisz előző héten pár óra alvással varrta a cosplayt, hogy kész legyen), és nem sminkeltél rá, hogy eltakard, akkor minden képen ott lesznek a sötét foltok a szemeid alatt, amit a járókelő vendégek készítettek rólad.

Igaz, az én mobilomon már van egyfajta retusprogram, ami készít egy automatikus retusálásfélét (úgynevezett “szép arc funkció”), de ez a program sem tud ám mindent, és nem mindig javítja fel eléggé a képeket. Más kérdés, hogy amikor én fotózom magamat, és teszem fel a netre, dönthetek úgy, hogy kicsit retusálok a képen. Másokon viszont én sem feltétlenül szeretnék órákig dolgozni…

Sminktrükkök!

És akkor most térjünk vissza kicsit Miyo irányába, ugyanis ő továbbra is nagyszerű példa arra, hogy néhány sminktrükkel mekkora változásokat lehet elérni az arcunkon, és mennyire hasonlóvá tudunk válni a karakterhez. Egyik kedvencem tőle továbbra is a Drogo smink, ami egész egyszerűen fenomenális! Ám kisebb mértékekkel nézve, egy jó sminkkel elérhetjük, hogy ázsiaibbnak nézzünk ki, vagy a kerekebb arcunk oválisabbnak tűnjön, esetleg női vonásaink férfiasabbá, csontosabbá váljanak, mert megfelelően árnyékoltunk.

Hogyan?

Hogy mégis hogyan tanuld meg a sminkelést? Úgy, ahogy sokan mások! Vannak jó kis tutorial videók a neten, ahol sminkeléssel foglalkozó vloggerek mutatják meg, hogy ők miképp sminkelnek magukra ilyen-olyan dolgokat. Aztán persze, fontos a megfelelő színpaletta beszerzése, hisz mindenkinek van egy saját alap bőrszíne, amihez igazodnia kell, különben nem fog neki jól állni a smink. Ezek után pedig a különböző trükköket a saját arcberendezésedhez kell igazítani, hisz hiába nagyítja egy ázsiai cosplayesnek az adott sminktrükk a szemeit, lehet, hogy nálad nem fog működni, mert nem olyan mandulavágású a szemed, mint neki. Úgyhogy gyakorolni, gyakorolni gyakorolni, és saját magadra igazítani a trükköket! Hidd el, megéri, mert sokkall jobb lesz az összhatás is, és nem kell attól tartanod, hogy retusálatlan képek kerülnek fel rólad a netre, majd szörnyülködnöd, hogy “jaj, de karikásak voltak a szemeim!”

Részletekből áll össze az egész, a sminkelés pedig egy fontos részlet! Ne hagyd ki! 😉

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.