Tips & Tricks Tuesday: Szegés és eldolgozás

Most, hogy vége a connak, van valamennyi időnk a következőre készülni, és akár most rögtön nekiugrani az új ruhának! Épp ezért úgy érzem, ezt a tippet most érdemes kikotyognom, mert most még van idő rá, hogy igenis, mindent szépen leszegjen és eldolgozzon a cosplayes!
Az eldolgozások hiánya ugyanis nem csak csúnya lehet egy-egy képen, hanem a ruhád tartósságát is csökkenti, mert így ugyan költöttél a cosplayedre, de az csak egyszerhasználatos marad, nem tudod kimosni, és még az is lehet, hogy már a Conon szétcsúszik rajtad. Én is elkapkodtam egy-két dolgot, nem varrtam oda rendesen valamit, és hoppá, tessék, le is pottyant.

Szabályosan leszegett szatén

A duplán hajtott, leszegett anyag nem foszlik szét.

A szegések hiánya

Ahogy Mantis is megénekelte vasárnap, az utolsó pillanatokban már nincs időnk még le is szegni az anyagokat, pedig ez egy roppant fontos része egy cosplaynek, és jóval tartósabbá teszi azt, kivéve persze, amikor direkt foszladozó szél kell, vagy eleve olyan az anyag, amin csak rontana, ha még le is szegnék. A legtöbb anyagnál (amelynek hajlamosak kicsusszanni a szálai az elvágott résznél) fontos, hogy duplán behajtva levarrjuk szépen az anyagot, ahelyett, hogy mondjuk egyszer ráhajtanánk, aztán úgy “lógna a levegőben”. Lehet, hogy nem látszik feltétlenül, hiszen úgyis belülre kerül, de tapasztalatból mondom, a varrásból így is nagyon ki tud csúszni az anyag, ha pedig esetleg egy olyan rész (pl. lelógó szalag), amely meglibbenhet, akkor a képeken is látszódhat akár az eldolgozás hiánya.

Cikkcakk eldolgozás

A cikkben említett “duplacikkcakk” megakadályozza, hogy a szatén szálai kicsússzanak, és szétmenjen a ruha.

Nem látszó részek eldolgozása

Amikor összevarrsz mondjuk egy blúzt, ott az oldalvarrásból megmaradó anyag ugyan, nem látszik a képeken (akkor meg még levéve sem, ha a ruhadarabnak még bélése is van), viszont ettől függetlenül érdemes átmenni párszor cikkcakk varrással pont a legszélén az anyagnak. A profi varrónők ezt persze, speciális gépekkel varrják le, de ezek nem túl gyakori kellékek egy átlag, hobbiból cosplayezgető conozó szobájában, pláne, ha esetleg még varrógépe sincsen. Viszont én például ilyenkor kétszer átmegyek cikkcakk varrással az anyagok szélén, amelyek nagyon szépen le is fogják a kicsúszkálni készülő szálakat, és nem fog foszlani az anyagom belülről! Higgyétek el, lehet, hogy nem látszik, de egy rövid idő után már a ruha külső részére is átfordulnának ezek a kijövő szálak.

Ezreal mellényének szegője

Ezreal mellényének kevésbé látható része (takarásban van). Mind a szalag két végének ráhagyása jól látszik, mind a felső szalag visszahajtása.

Szalagok, szegések eldolgozása

Sokszor látok olyat, hogy egy díszcsíkot a cosplayesek – nagyon ügyesen – szaténszalag felvarrásával oldanak meg. Ám a szaténszalag is roppant kényes fajta. Ha a szalag vége egy levarrt részhez kapcsolódna, érdemes inkább előre felvarrni, és a kelleténél jóval többet ráhagyni a szalagból, mielőtt levágod. Ha ugyanis pl. fél centinél rövidebb a hely a szaténszalag vége és a szalag végének levarrása közt, az is pillanatokon belül kifoszlik majd, és csúnya lesz. Én legalább két centit ilyenkor ráhagynék, esetleg vissza is hajtanám, ezáltal duplán levarrva azt, de a szaténszalag végének az égetés is nagyon jót tesz, amit például fűzők szalagjainál is szoktunk használni.

Tünde ruha szegőjének levarrása

Jól látszik az oda-vissza varrás a szegő szélén, ami biztosan tart.

Varrás eldolgozása

Az anyag széléhez érve, ha nem akarod, hogy könnyen kicsússzon a varrás cérnája a helyéről, érdemes egy kicsit oda-vissza átmenni az anyagon, ezzel is bebiztosítva a varrás szélét. Így legalább három öltés lesz az anyag szélénél, amelyből csak az egyiknek lehet egy kis esélye kicsusszanni. Igaz, amikor esetleg bontanod kell, nehezebb a jól eldolgozott varrást kiszedni, ám a cosplayed kevésbé fog szétcsúszni, ha egy kicsit megfeszül az anyag széle!

Kiálló cérnaszálak levágása

Idő vagy sem, de megéri levágni mindig a kiálló cérnaszálakat, ugyanis, ha a fotós nem dolgozik meg azok leretusálgatásával (ami elég sok időt elvesz képenként), akkor bizony, látszani fognak a szálacskák minden képen.

Összességében

A jó minőségű eldolgozások rengeteget segítenek abban, hogy a ruhád ne csak tartós legyen, és akár mosógépben is mosható, de igazán profi munkává váljon! A foszladozó cosplay ugyanis, lehet egyébként akármilyen jó, sajnos, nem mutat olyan jól. Pedig pár apró trükkel megakadályozhatod, hogy szétessen a jelmezed, és akár többször is felvehesd, és ne váljon hosszú távon csupán ablakon kidobott pénzzé az, amit anyagra költöttél.

You may also like...

Comments are closed.