Tips & Tricks Tuesday: Mit retusáljunk?

Nem egyszer fordul elő velünk, hogy nagyon jó kép készült rólunk és a cosplayünkről, ám valami nem stimmel benne egészen, ezért hozzá kell nyúlni, és szerkesztőprogramokkal dolgozni rajta. Az is lehet, hogy a fotós nem szokott retusálni, és mi azért szeretnénk, ha az apró hibák nem tűnnének fel. Bár az utómunka a képeken sokaknak az önképét ronthatja, hiszen a hibák mind eltűnnek az ilyen képekről, és a sztárok fotóinál látványosan sokat javítanak azok kinézetén, ám egy minimális hibajavítás természetesen megengedett, tekintve, hogy ezek a képek is egyfajta modellfotónak számítanak. Ezekkel a minimális módosításokkal lényegében olyan hibákat tüntetünk el a képekről, amelyek a való életben nem tűnnének fel kifejezeten, ám egy fotón alaposan, fejbúbtól bokáig végig tudjuk nézni a modellt, és esetleg feltűnnek olyan részletek is, amik élőben kevésbé, vagy egyáltalán nem. A továbbiakban arra adok tippeket, hogy mit érdemes leszedni, és mit jobb meghagyni? Kezdjük hát!

Általános

  • Színek, kontraszt, telítettség: Érdemes foglalkozni velük, hogy szép élénkek legyenek a színek, vagy épp kellemesen pasztellesek, attól függően, mi a cél. A szürkés árnyalatok borongósabb hangulatot adnak, az élénk színek vidámak. Egy nyári tájon, verőfényes napsütésben fontosak az élénk színek, míg egy téli fotó esetén inkább a kontraszttal lehet érdemes “játszani”. A lényeg, hogy a kép hangulatát megerősítse, kiemelje, mert sokat dob az eredményen.

Arc

Arcretus

Szebbek a színek, simább a bőr, elbújtak a karikák. Catleen jó munkát végzett a képei retusálásával! Fotó: Hazardous Pictures

Az arc a legfontosabb, hisz azt mindig megnézik az emberek. Ráadásul rengeteg részlete van, amelyekre akár külön-külön is ráfókuszál a tekintet!

  • Bőr: Az egyik legalapvetőbb dolog az arcbőr retusálása. A pattanásokat, a smink egyenetlenségeit érdemes eltüntetni, ám a jellegzetes anyajegyekkel vigyázzunk. Ha saját magadat retusálod, nincs nagy probléma, hiszen tisztában vagy vele, hogy az adott folt anyajegy-e, vagy csak egy elkapart/bepirosodott pattanás? Ám mielőtt mindent letakarítanál az arcodon, gondolj bele, mi lett volna, ha Cindy Crawfordnak leszedték volna az anyajegyét a szája széléről?
    A másik jellegzetes arcretus-hiba az, amikor annyira lesimítják a bőrt, mintha egy viaszbabát látnánk. Inkább tartsd meg a pórusosságot, mert ha túltolod a simítást, azt fogják hinni, hogy egy kirakati bábura adtak rá cosplayt…
  • Csillogás: A bőrünk gyakran becsillanhat, olajosnak tűnhet a fotón, egy jó grafikus ezeket rögtön eltünteti, vagyis lecsökkenti. A világosság megmaradhat az adott területen, de legyen matt az arc, és ne olyan, mintha a cosplayes épp szaunában izzadna!
  • Szem alatti táskák: Ez az, amit nagyon sokszor felejtenek el leretusálni, pedig számomra az egyik legfontosabb. Egy cosplayesnél biztos, hogy rendszeresen előfordulnak a táskák, hisz valljuk be, ki az, aki a con előtti este lefekszik korán aludni, és hajnalok hajnalán kipihenten ébred? Bár vannak házi praktikák a karikák ellen, de ha fáradtan kelünk fel, mert egy-két órát aludtunk, hogy befejezzük a cosplayeket, még a jó smink sem biztos, hogy teljesen eltakarja a sötét foltokat. Még ha nem is retusáljuk ki ezer százalékig simára a szem alatti részeket, érdemes legalább a színét közelebb vinni a környező bőrszínhez, hogy ne legyen feltűnő.

    Szerencsére az alapretus sokat segített, és csak kicsit kellett igazítanom a sminken. Így jobban áll! 🙂 – Fotó: Hazardous Pictures

  • Sminkigazítás: Szemeken, szemöldökön és ajkakon is jól jön, ha kicsit igazítunk a sminken. Bár egy valóban jó sminkkel azt is elérhetjük, hogy még a legapróbb javításokra se legyen szükség, és az a smink hosszú órákon át is kitartson, amennyiben nem szakértő sminkelte, ezért elhalványult, vagy esetleg kicsit elkenődött a smink, inkább javítsd ki, mert rosszul fog kinézni. A szemöldök átszínezését akkor tartom jó ötletnek, ha egyébként a karakternek színes lenne, de vagy nem sikerült jól megoldani a sminkkel (nem színezte be eléggé), vagy esetleg a cosplayes valamilyen okból nem tudta megoldani a szemöldökszínezést.
  • Toka igazítása, csökkentése: A legvékonyabb lánnyal is előfordul, hogy az áll alatti rész a nyakán és arcán kicsit meggyűrődik. Nagyon nehéz úgy tartani a fejünket, pláne, ha előre is kell kicsit billentenünk, hogy ne nyomjuk össze a torok körüli területeket, ezzel óhatatlanul is tokásaknak fogunk kinézni a képen. El lehet kerülni, ha a “monitorfej” módszerrel előretoljuk eléggé a fejünket, mert szemből nem látszik, milyen szögben áll a nyakunk, de nem mindig látjuk magunkat kívülről, a fotós pedig inkább a kompozíciót nézi, mint azt, hogy épp hogy áll rajtunk a ruha, vagy van-e tokánk. Néha feltűnik, de nem mindig. Épp ezért, ha nagyon szörnyen néz ki a nyakunk “gyűrődése”, érdemes lehet igazítani rajta.

    hajszálak

    Bár csak néhány hajszál lógott Hora homlokába, mégis inkább leszedtem őket! Fotó: Hazardous Pictures

  • Belógó hajszálak: Ezeket jó eltüntetni az arcból, mert bár szemtől szemben ez sem feltétlenül feltűnő, de egy képen roppant zavaró lehet.
    Írisz: Mivel az eredeti szemszínt nem mindig tudja jól visszaadni egy fotó, érdemes lehet kiemelni egy icipicit a cosplayes szeme színét, vagy ha kontaktlencsét hordott, annál is ajánlott eltüntetni pár dolgot. Színes lencséknél például jellegzetes, hogy a vaku miatt beszűkült pupilla miatt középen kilátszik az eredeti szín, vagy a vágott pupillás lencsék kicsit elforognak. Jómagam pedig megengedettnek érzem a szem teljes átszinezését is, amennyiben a cosplay ezt kívánja, de a modell nem viselt színes lencsét (vagy azért, mert nincs, vagy azért, mert nem bírja a szeme). Sokszor egyébként sokkal könnyebb az eredeti szemeket utólag átszinezni, mint a lencséket kijavítani, pláne az elforgott macskaszemeknél.
  • Fogfehérítés: Az egyik legfontosabb része a retusnak, mégis rendszeresen lefelejtik! Még a legfehérebb fogsor is sokszor sárgának tűnik a képeken, hisz a fogaink nem hófehérek eredetileg, hanem csontszínűek, és ennek többféle árnyalatát is felveszik. Ám még a legvilágosabb is csúnya sárgának tűnhet egy-egy képen, hát még amikor valaki egyébként aktív dohányos, és kávézni is szokott, vagy más fogszínező ételeket is fogyaszt. Sokszor fordul elő, hogy ránézek a képre, és rögtön kiböki a szemem, hogy de sárgák a fogak, pedig másokkal összehasonlítva valójában világosak. Pláne kiemelten fontos mindez, ha a modellen fehér smink van, például gésa, vagy bohóc smink (Minden Joker és Harley cosplaynél érdemes erre figyelni), és/vagy az illető harminckétfogas vigyort villant. A fehér smink mellett sokkal jobban feltűnik a fogak sárgasága, még a kutatók is azt gyanítják, hogy régen ázsiában az emberek ezért festették feketére a fogukat. A hófehér arc mellett kifejezetten sárgának tűntek.

Amit nem ajánlok: Arcformálás. Az még belefér, hogy egy minimálisat vékonyítunk az arcvonalon az áll környékén, vagy icipicit igazítunk az ívén, hogy esztétikus legyen, de jómagam nem támogatom sem a mesterséges szemnagyítást (gondolok itt arra, amikor az egész szem méretét növelik, hogy babásabb legyen), sem az arcforma komolyabb megváltoztatását (pl. oválisról kerekre). Azzal ugyanis, hogy komolyabban átformáljuk a cosplayes arcát, olyan, mintha a kép már nem is ő lenne.

A test

Amikor retusálunk, akkor persze, nem csak az arcot érdemes átnézni, hisz sokat számíthat az, hogy bár az arc teljesen rendben van, a test többi részén lespórolták az uómunkát. A hibák nagyon jellegzetesek, nem egyszer futottam már bele némelyikbe.

  • Bőr: A bőrünk nem csak az arcunkon van ugyebár, hanem egész testünket az borítja. Előfordulhatnak hibák tehát a kezeinken, lábainkon, hasunkon is. A leggyakoribb nem-retusált “hiba” a pattanásos váll, pedig elég gyakori, és elég sok cosplay mutatja meg a viselője vállait. Ám ilyen-olyan hibák bárhol felbukkanhatnak, ha nem veszünk fel harisnyát, akkor a lábakat is érdemes átnézni, néha még harisnyával is. Sokkal problémásabb lehet persze az, ha a cosplayes esetleg ekcémás, és nagyobb felületen fordulnak elő a bőrhibák, pláne, mivel azokat a részeket nem is szokás igazán lesminkelni, retus szempontjából viszont kérdéses lehet. Általában azért szokták leszedni, mert zavaró lehet, hogy nem tiszta és egyenletes a bőrfelület, de amennyiben ez nem túl zavaró, meg is lehet hagyni, vagy csak kicsit elhalványítani.
  • Haj: Nem szép, ha nagyon kócos, de az sem, ha túl nagy rés akad a tincsek közt. Ha például a frufruban van egy V alak, oda szoktunk pótolni egy tincset, amivel szép, egybefüggő lesz a látvány. Ugyanígy nem ritka, hogy a kósza szálakat eltüntetjük, vagy akár itt-ott kipótoljuk, dúsítjuk a tincseket, hogy jobban mutasson a képen. Amennyiben a cosplayes nagyon fényes parókát visel, érdemes csökkenteni annak a fényességét is, hogy sokkal természetesebb színe legyen, ez főleg a vakuzott képeknél fontos!
  • Alakformálás: Néha muszáj, de szintén csak roppant kis mértékben, vagyis csak akkor retusálunk le húsz kilót a modellről, ha jó okkal tesszük, például azért, hogy megmutassuk, milyen lenne az alakja, ha súlyt vesztene (és ő kérte), vagy esetleg a kép, a beállás és a ruha nagyon jó, a cosplayes is jó alapanyag, de szeretnénk festményszerűvé formálni a képet, és nem cél, hogy a cosplayes felismerhető legyen rajta. Ezeket leszámítva csak a minimális formálást támogatom, az olyan helyzetekben, amikor a póz nem engedi, hogy a modellünk minden porcikáját a helyén tartsa (például vannak olyan beállások és mozdulatok, amikor az illető nem tudja behúzni a hasát, és ez csúnyán mutat a képen, vagy az adott póz miatt úgy belesüpped a bőrbe a ruha, hogy a bőr mellette felpuklisodik).

Ruha

A cosplayben előfordul, hogy a ruha valamiért nem tökéletes, sőt, számtalan helyen előfordulhat, hogy hiba merül fel a ruhában. Épp ezért, ha a modellt már szépen helyre tettük, érdemes a ruháját is kiigazítani itt-ott. Lássuk, hol is!

Pukli Buttercup cosplayén, retus előtt és után

Buttercup ruhája kicsit felpúposodott az egyik legjobb fotóján, de Macskart – Miyaou kőkemény munkával, mesésen megoldotta! 🙂 Fotó: Hazardous Pictures

  • Kilógó cérnaszálak: Néha nincs időnk mindent levágni, ezért ezek előfordulhatnak, és bár élőben nem tűnik fel, a képen már rengeteget számítanak.
  • Puklisodó anyag: Nem csak a bőrrel fordulhat elő ilyesmi, van, amikor a ruha varrása miatt egy-egy adott, egyébként tökéletes pózban a ruha nem úgy működik, ahogy mi szeretnénk.
  • Melltartópántok: Van, amikor muszáj melltartót hordani, akármennyire nehéz elrejteni. Ez esetben ugye, szokás leretusálni a pántokat, hogy jobban nézzen ki az egész.
  • Nem várt cosplayhiba: van, hogy valami elcsúszik kicsit, vagy épp lepottyan, esetleg kilátszik a varrás, vagy egyéb részek, amelyeknek elvileg nem kéne látszaniuk egy képen, de mint tudjuk, ember tervez, Murphy pedig beleszól. Van, amikor egy lejjebb csúszott darabot szépen vissza is pakolnak a helyére, mert annak úgy kell állnia!
  • Lábbelik: A cipők sajnos, kopnak, koszolódnak, és ez néha csúnyán mutat a képeken. Az ilyen apró hibákat érdemes kijavítani, mert leginkább a cipők és csizmák azok, amelyek a leginkább ki vannak téve a terhelésnek és kopásnak, és a legkevésbé javíthatóak egy többször is hordott cosplayben.

Extrák

A háttér kicserélése, effektek és egyebek már elég extrém dolgok, összességében mindegyiknél egy dologra érdemes figyelni: Ne ugorjanak le a képről, reálisnak hassanak. Ha új hátteret akarsz betenni, vagy fényeffektet, egyéb dolgot, érdemes addig játszani a lehetőségekkel, amíg végre el nem éred, hogy úgy tűnjön, mintha az összes kiegészítés eleve ott lett volna a cosplayes körül, amikor a fotó elkészült. Aki már erre a szintre hajt, annak érdemes komolyabban utánanézni a különböző praktikáknak!

Galaxina

You may also like...

One thought on “Tips & Tricks Tuesday: Mit retusáljunk?

Comments are closed.