Új év, új cosplayek! – Interjú négy cosplayessel

Bár 2015 első napjai elmúltak, technikai okok miatt némileg megcsúszott interjúnk végre megérkezett! Tudjuk jól, hogy minden cosplayes tele van tervekkel, s ezt többnyire évekre lebontva rendezik. Úgy döntöttünk, az új év kapcsán egy kicsit visszatekintünk 2014-re, és előrepillantunk 2015 tervei közé is, ehhez pedig négy cosplayes segítségét kértük!

A legismertebbeket Yuriko képviseli, aki a csoportból a legtapasztaltabbnak számít, és conról-conra meg is mutatja ezt, többek közt a MondoCon színpadán, mint konferáló. Sophie-t is sokan ismerhetik, nem csak díjnyertes cosplayeiről, hanem a túloldalról is, hisz a zsűritagok közt is megfordult már. Majoros Tünde leginkább X-faktoros fellépésével került be a köztudatba – lássuk be, nem véletlenül, s ő maga is bezsebelhetett már néhány hazai nyereményt a versenyekről, Nagy Gábor pedig Zukoként lopta be magát leginkább a szívünkbe (hisz melyik Tűz Népe lány ne rajongana érte?), interjúnkban pedig a férfiakat képviseli (nehogy kimaradjanak a jóból!)

Tavaly ilyenkor is bizonyára több cosplayes tervvel néztél az év elé, mint most. Emlékszel rá, mik voltak ezek, és el tudnál mondani nekünk néhányat?

Zuko épp teázik

 

Gábor: Volt néhány, még ha nem is sok, Death Note-ból – L, Avatarból – Zuko, Blood+ – Mijaguszuku Kai, és Howl’s Moving Castle – Howl.

Tünde: Tavaly ilyenkor terveztem egy kristály tündért, és szerettem volna még lenni amazon, ugyanakkor álmodoztam arról, hogy egy sárkányt is készítek XD de végül mindről lemondtam! XD

Yuriko: Már nem tudnám mindet felsorolni. Volt olyan ami megvalósult, volt ami nem (meggondoltam magam közben, találtam más karaktert).

Sophie: Természetesen több tervem volt, természetesen nem sikerült tartani az ütemtervet. Tavaszal két kosztümöt szerettem volna készíteni, ebből egy lett kész, a másik tolódott novemberi befejezésre, de egyáltalán nem bánom, mert így sokkal jobb minőségben sikerült megvalósítani. Őszre és télre is mást terveztem eredetileg, de az, hogy valami kimaradt, nem jelenti azt, hogy sosem fogom elkészíteni 🙂

Mit sikerült ezekből megvalósítani?

2014_tavaszi_nyeremeny_Nemet_Attila_24

Telwanni Mágus – Sophie a nyereményfotózáson

Sophie: Amik év elején már biztosan körvonalazódtak, az a két, tavaszra készített kosztümöm, az egyik egy Elder Scrollsos sötételf, a másik Shepard parancsnok a Mass Effectből. Ez utóbbi csúszott végül november-decemberre, sajnos egy fixet kiütve. A többi csak közelítőleges ötlet volt, amik időközben mindig változnak.

Tünde: Gyakorlatilag a kristály tündéremből lett a Zodiac örzője XD az alap ötlet megmaradt, csak a karakter változott.

Gábor: Sajnos ezekből most csak L és Zuko valósult meg.

Yuriko: Volt egy cosplay tervem még 2013-ból, amibe akkor még nem mertem belevágni, 2014-ben viszont elkészült: Shepard (Mass Effect 3)

Voltak-e olyan tervek, amikre tavaly ilyenkor még nem gondoltál?

Tünde: számtalan :O rengeteg! 🙂

Yuriko: A másik két 2014-es cosplayem inkább hirtelen jött ötlet volt (Firran – ArcheAge, Kitty Cat Katarina – League of Legends)

SzaniFoto_2580_02

Yuriko, mint Kitty Cat Katarina

Gábor: Igen volt egy a You’re Beautiful című filmből – Tae-kyung Halloween partyra

Sophie: Igen, azt hiszem a Thalmor varázsló. De benne volt az ötlet mappában, csak nem akartam mindenáron idén elkészíteni.

Voltak olyan cosplayeid, amelyeknek megvalósításáról valami ok miatt álmodni sem mertél, mégis létrejött?

Sophie: Shepard. Róla egy az egyben lemondtam tavasszal, akkora kudarcnak éreztem. Szerencsére a darabjait csak akkor dobtam ki, amikor nekifutottam még egyszer, így volt szabásmintám 😀 De a végeredménnyel végre először úgy 90%-ig elégedett vagyok. Persze azt nem mondanám, hogy álmodni sem mertem volna, mert ez volt az egyik álomcosplayem 🙂

Gábor: Nem, ez nekem inkább az az év volt, amikor sok olyan terven dolgoztam, amiről már mikor hozzáfogtam, akkor tudtam hogy nem lesz kész az idén.

Tünde egy régebbi cosplayében

 

Tünde: Igen a sárkánykirálynő! 😀 rettegtem a mechanikától, mert megtervezni megtudtam, de megvalósítani a hegesztés miatt esélyem se volt! De hála égnek van egy igaz barátom, aki gyakorlatilag valóra váltotta a tervemet! És elkészítette a mechanikát 😀 Azóta is áldom a nevét hogy megtanított forrasztani, és sok tanácsot adott!

Yuriko: Nem volt ilyen. Ha egy cosplayt el szeretnék készíteni, előbb-utóbb belevágok 🙂

Hogy érzed, mennyit fejlődött a cosplayes tapasztalatod ebben az évben?

Yuriko: Mindig igyekszem fejlődni, szerintem megint sikerült kicsit 🙂

Gábor: Annak ellenére, hogy nem volt sok cosplayem, úgy érzem, sokat fejlődtem, mert a sajátom mellett mások cosplayein is dolgoztam.

Sophie: Nagyon sokat, de nekem még van is tanulnivalóm, mert csak két éve cosplayezek. Megpróbáltam minél többet varrni idén, mert azt nagyon meg kéne tanulnom végre 🙂 Szerintem a páncéljaim is szebbek lettek, folyamatosan kísérletezem anyagokkal is. Legfőbb célom, hogy tartós legyen, még ha nem is veszem fel többször, nem szeretem ha megtörik, elszakad valami hordás közben. A kartont, dekorgumit idén ki is húztam a repertoárból, egyedül díszítésekhez használom őket. De aminek a legjobban örülök, hogy végre sikerült szép fegyvereket készítenem 🙂

Tünde: Varrás terén iszonyatosan sokat. Dekorgumival is idén dolgoztam először, szóval rengeteget fejlődtem, és még több hibámra ébredtem rá! :O

Összességében mennyire ítélnéd aktívnak az évedet cosplayesként?

Tünde: brutális XD

Gábor: Nem túl aktív ha az elkészült cosplayek számát nézem, de elégedett vagyok a teljesítményemmel, ha arra gondolok, mennyi terv van jelenleg előkészítve, elkezdve, félkészen.

Sophie: Nem készült el annyi kosztüm mint szerettem volna, és szívem szerint az elkészültek felét is újravarrnám, de nem is ez volt a lényeg. Viszont nagyon sokat tanultam és feljlődtem, rengeteg új technikát tanultam meg, sok helyen voltam, és sokmindent csinálhattam ami a cosplayjel kapcsolatos, szóval a kevesebb kosztüm ellenére aktív évnek mondanám.

Yuriko: 2014-ben összesen csak három új cosplayt készítettem. Ennek egyik fő oka, hogy nagyon sokat utaztam (a német Gamescom, az Elfia és az AnimeCon Hollandiában, Horvátország, stb.), így ez felemésztette az amúgy is kevés szabadidőmet és persze azért anyagi vonzata is volt.

Bizonyára neked is vannak már kész terveid a 2015-ös évre, esetleg némelyiken már dolgozol is. Elárulsz ezekből néhányat nekünk esetleg?

Gábor: Igen, rögtön az első egy nagyon felkapott karakter, Jack Frost, Raimundo a Xiaolin Showdownból (ez a kettő keresztlányom kérésére), Hiei a Yu Yu Hakushoból, Nobu a NANA-ból, és Kanda Yuu a D.Gray-manből.

Tünde: Az idei év kifacsart mint a citrom, gyakorlatilag lemerítettem magam, annyira aktív voltam idén XD Tervek vannak, de egyelőre a hátamon is feláll a szőr a puszta gondolatától, hogy neki álljak megint XD Kissé undorom lett így januárra, max valamikor rászánom magam, de lehet, tavaszra nem is viszek semmit, meglátom még. Nagyon elfáradtam az idén! 🙂 Egy tervet elárulok: az amazonomról továbbra sem mondtam le! Original lesz, és a szerelmem kérésére készítem el, de nem versenyzek vele! Csak szigorúan bulizni fogok benne ha minden összejön! 🙂

Yuriko: Még 2014-ben elkezdtem dolgozni a Blood Elf Paladinon (WoW), ami már nagyrészt készen is van, így a tavaszi MondoConra már biztosan ott lesz. Emellett végre nekikezdtem a Final Fantasy XIV karakteremnek (aki egy Mi’qote, egy ottani játszható macska faj).
Tervben van egy közös cosplay valakivel, de erről majd csak akkor szeretnék elárulni többet, ha végre sínen lesz a dolog, és elkezdek rajta dolgozni 🙂
Ezeken felül sok más olyan karakter van, akit szívesen elkészítenék, de hogy pontosan ki lesz a soron következő, arról majd az után döntök, ha a fenti cosplayek már teljesen elkészülnek, addig azokra koncentrálok.

Sophie: Egyik sem titok, de jelenleg még mindegyik csak a fejben tervezés állapotában van, tél végén neki fogok állni az elsőnek, ez Valka lesz az Így neveld a sárkányod második részéből, egy nagyon jó kis csapat tagja lehetek majd. Ami biztos, hogy fel szeretném még venni Shepardot, őt egy két fős csoport egyik tagjaként. Hogy a játékokat se hanyagoljuk, mert eddig kizárólag csak azokból dolgoztam, valószínűleg lesz egy Diablo III-as crusader. Ezeken kívül két tervem van, életre kelteni egy gyermekkori idolt, Xenát, és végre megcsinálni a bíró párost barátommal a Dredd bíróból, amit idén nem sikerült megvalósítani.

Van olyan cosplay, ami régi álmod, de biztos vagy benne, hogy még 2015-ben sem tudod megvalósítani valamiért?

Yuriko: Nem jut eszembe ilyen.

Gábor: Nem is egy, Attack on Titan – Eren, ez sok munkát igényel, Slayersből – Zelgadis is odébb lesz még, előbb meg kell tanulnom sokkal jobban sminkelni.

Sophie: Igen, egy igazán gonosz drow papnő Mélysötétből, és egy Morrowindes Ordinator. Meg még vagy tíz terv ezeken kívül, ha a kisebbeket nem számolom. De jövőre nem hiszem hogy lesz rá időm. Meg valami, amivel nevezhetnék EuroCosplayre, de ez idén sem hiszem, hogy úgy fog alakulni.

Tünde: Régi álmom? Hmm, a Demódát meg tudnám csinálni, de ha én már elkészíteném, latexből lenne a ruhája, az pedig egy vagyon :'( Így nem csinálom meg, pedig nagyon vágyom rá! Ez van. Átkozott maximalista kínok 😀

Esetleg van egy újévi fogadalmad, ami a cosplayt érinti? Ha igen, elárulod, mi az?

Sophie: Nem teszek fogadalmakat, mert úgysem tartom be. Viszont ami biztos, hogy idén szeretnék több LARPon is részt venni, ezek miatt valószínűleg kevesebb időm marad majd a cosplayre. Viszont nem szeretném ha a felszerelésem minősége elmaradna a kosztümöktől amiket készítek, így mindenképp lesz hozzá köze, és ezt a részét is komolyan akarom venni.

Tünde: próbálok spórólni a cp-n persze ez csak álom marad XD

Gábor: Nem szokásom az ilyesmi, ötletem sincs hogy mi lenne ha lenne. Bocsi 🙂

Yuriko: Soha többet nem fogok éjszakázni és összecsapni cosplayt azért, hogy egy conra időben elkészüljön.

A fotókat köszönjük Szaninak és Atisnak!

Köszönjük a válaszokat!

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.