Varró Tutorial: Csúszós anyagok szegése

Bár én magam nem szeretek minden cosplayhez szatént használni, ez az anyag igencsak népszerű a hazai cosplayesek körében, leginkább az ára és a nagyszerű színválasztéka miatt. Való igaz, méterben nézve egész olcsón lehet kapni ilyet, ám az én személyes véleményem szerint nem feltétlenül illik minden cosplayhez (még a rajzokról is megállapítható, hogy az anyag fényes-e, vagy matt, de erről egy másik cikkben írok majd), ám van, amikor ilyen-olyan okokból, vagy épp pont az anyaghűség miatt szatént, selymet, vagy egyéb csúszós anyagot kell használnunk.

Amit viszont sokan nem tudnak, hogy az alacsony árnak van hátránya is: több vele a macera. Az ilyen anyagok egyrészt, roppant sérülékenyek, könnyen kihúzódik belőlük egy-egy szál (macskások, ne feledjétek mindig jó alaposan elpakolni az ilyen cosplayeket, nehogy a kis kedvenc ráfeküdjön, és kihúzza a szálakat a karmaival!), másrészt, csúszósságuk miatt nehéz szépen leszegni őket. Elég gyakori a szegésnél a fodrozódás, pont azért, mert varrás közben az anyag a behajtás mentén is hajlamos elcsúszni önmagán, ezzel eltolva a szálirányt. Ennek okán döntöttem úgy, hogy megírom ezt az egyszerű tutorialt, ami remélhetőleg sokaknak nyújt majd segítséget!

1. Vasalás

Ez az apró trükk az, ami a legtöbbet segít a dolgon. A szatént általában duplán hajtjuk be, hogy a könnyen foszló széle szépen belülre kerüljön, majd levarrjuk. A vasalással élet vasalunk a hajtásba, ami a szatént mondhatni “megkeményíti”, ezzel szinte teljes mértékben kizárható a csúszás, vagy legalábbis minimálisra csökkenthető!

Figyelem! Alacsony hőfokkal dolgozz, akkorával, amekkorával még vasalható a szatén! Az ilyen fajta anyag kényes a hőre, ám az a hőmérséklet, amelyekkel a gyűrődések még kisimíthatóak rajta, épp elég arra, hogy élt vasalj a szegésnek.

2. Gombostűzés

Sokan esküsznek a fércelésre, de jómagam inkább gombostűzni szeretem az anyagot. Az oka roppant egyszerű: míg a fércelés elsősorban hosszanti, és cérnaszállal működik, addig a gombostű fémből van, és a varrásirányra keresztbe is tűzhető. A cérnával fércelt anyagnál az anyagrétegek elválhatnak egymástól (ami szatén esetén gyakori is, mivel a vasalás ellenére is szeret elemelkedni a két egymásra hajtott szatén réteg), és a fonal mentén, hosszanti irányban elcsúszhatnak, márpedig mi pont ezt a csúszást akarjuk elkerülni. Nagyon sok anyagnál elég a fércelés arra, hogy szépen, pontosan beigazítsd majd levarrd a rétegeket, ám a szaténnál a legapróbb elcsúszás is feltűnő lehet. Ezzel szemben a fém gombostű merevebb, mint a cérna, s a varrásirányra keresztben betűzött gombostű teljesen megfogja az anyagot, az képtelen lesz hosszanti irányban elcsúszni.
Megjegyzés: A képen épp hosszában tűztem be a gombostűt, és nem keresztben, azóta viszont inkább keresztben gombostűzök, több okból is.

3. Varrás

DSCF1300DSCF1297Nincs más dolgunk, mint szépen, ügyesen levarrni a levasalt, legombostűzött anyagot! Itt jön be a merőleges gombostűzés másik előnye: míg a hosszában betűzött gombostűket mindig ki kell húzni, mielőtt bekerülne a varrógép talpa alá, addig a keresztbe tűzötteken a gép könnyedén át is tud menni, törés és egyéb problémák nélkül is. Így a gombostű kihúzása nem ad esélyt az elcsúszásra, hisz az csak utólag kerül ki az anyagból, és kevésbé macerás, hogy varrok, kihúzom, varrok, kihúzom. Mehet végig a varrás, aztán sorra kikapkodhatom a gombostűket, és jó lesz!

4. Eredmény!

Gyönyörűen leszegett szaténanyag! Még át lehet vasalni ismételten, a biztonság kedvéért, de az elcsúszást megúsztuk, ezáltal nem “fodrozódik” a széle, és nagyon szép lesz a szaténből varrt ruhánk is!

Sok sikert!

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.