A cosplaykészítés menete 2: Kiválasztás

Az előző cikkünkben szó volt arról, hogyan indul egy cosplay, s ennek köszönhetően ott tartunk, hogy a számítógépünkön egy terv mappa tele van már képekkel olyan cosplayekről, amiket egyszer meg szeretnénk csinálni. Ám abból még nem lesz cosplay, hogy ott egy rakat kép, s mint tudjuk, nem is lehet az egészet egyszerre megcsinálni. Így hát következik a kiválasztás a képek közül, ami bizony, nem annyira könnyű feladat, mint amilyennek hangzik.

A mappánkban ugyanis válogatás nélkül szerepel megannyi kép, ami tetszene, ám ha ez a cosplay az első cosplayünk, vagy a harmadik, egészen mások a lehetőségeink, mint akkor, ha ez már a tizenvalahanyadik. A legnagyobb különbség a háttértudásban és tapasztalatban van, amire nagyon figyelnünk kell. Hiába választunk ki egy hű de mesésen kinéző ruhát, hogy márpedig ezt most megcsináljuk, ha azt sem tudjuk, melyik végén kezdjük. Így hát az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztjuk az elkészítendő darabot:

  1. Nehézségi fok: avagy képesek leszünk-e a kivitelezésre? Ebbe érdemes beleszámítani a háttértudást, gyakorlatot. Például egy Disney hercegnőhöz valószínűleg varrótudásra lesz szükség, így ha valakinél ez megvan, vagy legalábbis tehetséget mutat az adott irányba, esetleg szakmáját tekintve varrónő, akkor az első cosplaye is lehet elképesztően jó, amennyiben az varrást igényel. Ugyanígy, akinek jó érzéke van a modellgyurmához, anyagmegmunkáláshoz, az esélyesen egy páncéllal fog jobban boldogulni, aki pedig ismeri a terítőhímzés csínját-bínját, bátran megpróbálkozhat egy szépen hímzett darabbal is. Mérd fel a képességeidet, erősségeidet, és próbálj meg arra koncentrálni!
  2. Célok: Amennyiben az a cél, hogy egy új technikát tanuljak meg (pl. varrás, páncélkészítés, dekorgumihasználat, egyebek), akkor az általam csak “tanulócosplay”-nek nevezett jelmezt érdemes kiválasztani, s az adott technikából a lehető legkönnyebbet. Aki most tanul varrni, annak jól fog jönni egy olyan cosplay, amihez köpenyt, vagy egyszerű szoknyát készíthet, bonyolult szabásminta nélkül, aki pedig a dekorgumiból páncélkészítést tanulja, annak nem érdemes a legbonyolultabb, agyondíszített teljes vérttel indítania, elég olyan, aminek elkészítéséhez nem valószínű, hogy vért fog izzadni. Tanulócosplaynél pedig sose feledjük el, hogy nem kell feltétlenül tökéletesnek lennie. A kisbaba is megtanult járni valamikor, és senki nem haragudott rá, ha pár lépés után elesett, vagy lassan totyogott az úton, és nem lehetett vele sprintelési rekordot dönteni.
  3. Mikor fogod hordani: Télen, vagy nyáron? Nyárra nem biztos, hogy érdemes egy bundás öltözéket felvenni, télre pedig a bikinis-pocivillantós-miniszoknyás öltözék lehet igencsak kellemetlen.
  4. Alkatkérdés: Leginkább azt tisztázd magadban, hogy érdekel-e? Ha olyan ember vagy, aki nem tud felhőtlenül szórakozni és örülni a cosplayének, ha bárki leszólja azt, márpedig szeretnéd jól érezni magad, akkor két dolgot tehetsz: vagy megtanulod letojni mások véleményét jó magasról, vagy odafigyelsz az alkatkérdésre is. Én mindkettőt jónak tartom, elvégre az a cél, hogy jól érezd magad, az már részletkérdés, hogy ezt miképp éred el. Ehhez némi önismeretre is van szükség. Ezen kívül egy-két apróságot érdemes betartani, ami aránylag ide vonatkozik, az pedig az esztétika kérdése. Ha hétköznapra nem vennél fel olyan ruhát, amiből kilátszik a hasad, mert szerinted a pocid nem esztétikus, akkor conra sem ajánlott, mert nem fogod jól érezni magad benne.
  5. Kényelem: Döntsd el azt is, mennyire akarsz kényelmes ruhát? A legtöbb látványos, vagy pontos cosplay esetében nem ritka, hogy az öltözék kényelmetlen, nem lehet benne leülni, pisilni, vagy épp folyton igazgatni kell. Hiába van például egy cosplayesnek modellalkata, amihez fel tud venni egy szuperjól kinéző cosplayt, ha őt zavarja, hogy túl kivágott a blúz, és fél, hogy kipottyan belőle a melle, akkor szintén a jó hangulat rovására mehet az állandó ruhaigazgatás. Ha nem bírsz ki egy egész napot tíz centis magassarkúban, vagy anélkül, hogy leülnél egy jót pihenni, akkor ne a tűsarkús cosplayt válaszd, és ne azt, amiben esélyesen nem fogsz tudni mozogni sem nagyon, nemhogy leülni. Nincs rosszabb, mint a szórakozás közepén kiborulni a túl kényelmetlen cosplay miatt.
  6. Társak: Ha van egy csapat, és annak egyik tagját alakítod, akkor értelemszerűen együtt akartok majd beöltözni, ugyanakkorra. Ez valamennyire meg is könnyíti a dolgodat, hiszen a cosplay ki is van választva, és többnyire az időpont is (ez vagy az a con), és már csak a kivitelezés van hátra! 🙂
  7. Anyagiak: Amennyiben nem áll rendelkezésedre elég pénz a jelmezhez, az problémát okozhat. Egy szép báli ruhához sok-sok méternyi drága anyagra lesz szükséged, nem lehet, és nem is érdemes spórolni rajta. Ha mindenképpen varrni akarsz, de nincs pénzed sok méternyi anyagra, akkor javasolt egy iskolai egyenruhás karaktert elkészítened, vagy olyat, aminek a ruhája kevesebb anyagot igényel, esetleg amit a szekrényedben talált ruhadarabok felhasználásával, vagy akár átvarrásával is el tudsz készíteni. Ha nem akarsz rendelni parókát, válogass olyan karakterek közül, amikhez a saját hajad is tökéletes lesz! 🙂
  8. Melyikre vágysz a leginkább: Ez sokszor eldönti a kérdést. Ha ránézel az egyikre, és azt mondod, márpedig te most azonnal ennek akarsz beöltözni, és semmi más nem érdekel, akkor nincs más hátra, mint előre, és ess neki! Azonnal! Mi az, mire vársz? Ugye, csinálod már?

Mint látszik, megfelelő cosplayt nem könnyű választani, pedig időről időre meg kell tennünk. Persze, a gyakorlat és a szélesebb körű technikai ismeretek nagyon megkönnyítik a helyzetet, elvégre olyan jelmezbe is belevághatsz, amibe első cosplaynél még nem feltétlenül lenne szerencsés. A lényeg: legyél magabiztos, figyelemmel, türelemmel, akarattal és kellő utánajárással első jelmeznek is alkothatsz zseniálisat, de számíts rá, hogy rengeteg időt és energiát igényel! 🙂

Konkrét példa

Miharu tervei miatt eldöntöttem, hogy tavasszal mindenképp League of Legends cosplayt készítek, már csak a lehetőségek közül kellett választanom. A paróka megléte, s az elkészítés nem-bonyolultsága miatt végül Ezreal mellett döntöttem, a Debonair, azaz Szívtipró skinjét választva.

10967829_650791331693591_1455811632_n

Debonair Ezreal, Jayce és Vi, a Szívtipró Trió!

Persze, ha már összeillő skinek vannak a játékban, jó lett volna, ha legalább egy Vi felbukkan mellettem, de nem akadt egyhamar a környezetemben példa rá. Aztán egyszer ránéztem Catleenre, és megvilágosodtam. Pont illik rá a szerep, ugyanaz a kemény csaj, mint Vi, ráadásul ő sem ijed meg egy kis cosplayezéstől. Terve amúgy sem volt, és a Living Dream Project miatt, na és persze barátságunk révén is, szívesen öltözünk össze a conokon.

Jayce személyében nem nagyon reménykedtünk. Aztán egyszer egy szintén megvilágosodott pillanatban rájöttem, ki lehetne alkalmas rá, s mivel Catleen is így gondolta, gyorsan felkértük az illetőt, aki vállalta is! A trió készen van, már csak a kivitelezés kell!

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.