Drága cosplayek?

Az utóbbi időben sok olyan véleménnyel találkoztam, ami azt sugallta, hogy nem is lehetsz ismert cosplayes, ha nem ölsz rengeteg pénzt a cosplayedbe. Worbla, méregdrága ruhaanyagok, és még sorolhatnánk. Elgondolkoztam ezen, és úgy gondoltam, körüljárom kicsit a témát. Való igaz, hogy a cosplay készítés nem egy olcsó hobby, de valóban akkor lehetsz csak jó, ha vagyonokat szánsz rá, és drága termékeket használsz?

Nem csak a csodatermék a jó

Az utóbbi időben a cosplayeseket elárasztották a különböző csodatermékek,  mint például a worbla is, ami kifejezetten alkalmas és hirdetett anyag a cosplay páncélok készítésére. Könnyen formázható hővel, felmelegedve önmagához tapad, és roppant strapabíró, ha kihűlt. Hamarosan pedig egyfajta álomalapanyaggá vált cosplayes körökben, főleg a jó külföldi reklámmal, álomba illő áron. Vagyis olyan drága, hogy csak álmodozhatsz róla. Majd beindult az a legenda, amely azt terjesztette, hogy ha van sok pénzed rá, hogy worblából készíts páncélt, akkor hú de jó cosplayeket fogsz gyártani, mert abból csak jókat lehet, ha pedig nincs, akkor szenvedhetsz az olcsó alapanyagokkal, és úgyis gagyi lesz, bármit csinálsz. Ami persze, nem igaz, hiszen erről szól ez a cikk, de ettől még néhányan így gondolják. Legalábbis a véleményük erre utal.

Ám be kell látnunk, hogy ez nagyon nincs így. A worbla használata nem tesz profi cosplayessé senkit egy csapásra, ahogy semmilyen más méregdrága anyag sem. Nem kell vagyonokat áldozni arra, hogy jó legyél. Ha valaki képes az otthon talált “garázsszemétből” tűzokádó sárkányfejet összeállítani, egy fillér ráköltése nélkül, akkor miért hiszik azt emberek, hogy nem lehet olcsón cosplayt készíteni?

A kreativitás fontosabb, mint a pénz

11149721_973347592699665_6998354078727012855_o

Ezreal kezére kemény PVC-t, habosított PVC-t, lépésálló hungarocelt és ledeket használtunk. Fotó: Német Attila

A cosplay valójában némi alapanyag, rengeteg munka, és sok-sok kreativitás. Plusz, ahogy Yaya Han is folyton mondja: google skill. A valóságban rengeteg alapanyag áll rendelkezésünkre, amit ügyesen fel tudunk használni cosplaykészítésre, és rendszeresen viszontlátjuk azt külföldieknél is, ám magyarországon nem túl elterjedtek. Persze, nem olyan egyszerű a megmunkálása mindegyiknek (macerás keresztbe átvágni egy pvc csövet), ám ebben is akad segítség és tanács.

Például az Alkimista Laboratóriumba bárki lemehet, és egy minimális napidíjért cserébe nem csak használhatja a speciális eszközöket, hanem szakértői segítséget is kap. Így máris eggyel kevesebb a probléma azzal kapcsolatban, hogy miből, hogyan, milyen lépésekkel oldható meg a jelmez?

Ám mindezen kívül is rengeteget segít az ötletelés. Például manapság egy lakásfelújítás eszközeit látva már én is arra gondolok, ebből milyen jó cosplayt tudnék készíteni, és erőteljesen gondolkodok rajta, hogy valamelyik építész/szerelő/akármilyen szakember ismerősömmel beszélek, hogy a maradékokat tegye nekem félre.

Persze, nehogy azt higgye akárki, hogy a méteráruban nem lehet ilyet csinálni, és több ezer Ft/m áron  kell mindent megvenni, ha jó cosplayt akarunk. Vagy kispórolni az anyagköltséget, és minél több bőrt villantani.

Sokan az anyagon azzal spórolnak, hogy az I love textilbe mennek, abból is úgy, hogy az 500 Ft/m alatti üzletben vásárolnak meg mindent. Valószínűleg ezért is tudják már ott nagyon jól, hogy mi az a cosplay.

Dryad Soraka by Miharu Cosplay

Soraka szőrmelábához egy 3000 Ft-os turkálós szőrmekabát ujját bontottuk le, a ruhául szolgáló zöld anyagot egy ismerősöm maradékaiból vettem meg, bolti ár alatt. Fotó: Német Attila

Nem mondom, hogy rossz volna, elvégre én is szoktam ott vásárolni. Utólag megkaptam már párszor, hogy de jó anyag, honnan van, én meg közlöm, hogy I love textil, ráadásul sikerült pont aznap menni, amikor kiárusítottak, és 100 Ft/m áron adtak mindent. Szóval lehet ott olcsón és jót szerezni, de csak ésszel. Ha minden anyagot ott veszel meg a cosplayedhez, lehet, hogy alacsony marad a méterára, de az anyag nem lesz megfelelő igazán a jelmezhez. Ha látványosan olcsó és nagyon műszálas anyagból dolgozol, az nem vall épp profizmusra. Egy ilyen anyagot látva azt fogják gondolni, hogy Olcsó János vagy, akkor is, ha mondjuk 500 Ft/m áron szerezted, miközben a melletted álló cosplayes a ruhájának 4-5 m anyagát is olcsóbban szerezte meg egy ilyen kiárusításon, de az anyag megüt egy minőségi szintet, vagyis, például nem látványosan műszálas, vagy egyáltalán nem az.
Tulajdonképpen még a szatén esetében sem mindegy, hogy mennyiért vesszük, mert egy nagyon olcsó szatént esetleg jóval nehezebb lehet szépen megvarrni.

Ne sajnáld a munkát!

Kicsit összefoglalva tehát, valójában egy roppant profi cosplayt is össze lehet hozni anélkül, hogy kisebb vagyont szánnál rá, ha az alábbi szabályokat betartod:

  • Tervezz nagyon előre. Az utolsó pillanatban megvett alapanyag sosem lesz az igazi, ha mégis, akkor mázlid van. Az nem fog fájni, ha esetleg fél évvel korábban nálad vannak az alapanyagok, mint ahogy szükséged van rá, csak találj neki jó helyet.
  • Tájékozódj a lehetőségeidről alaposan. Google, Labor, cosplayes csoportok megkérdezése, cospplayesekkel és egyéb szakemberekkel való tárgyalás, bármi adhat jó ötletet!
  • Körültekintően válassz karaktert. Mivel ez a cikk olyanokhoz szól, akik némi sikerre vágynak, náluk szerintem átrendezhető kicsit a prioritási lista, és nem kell feltétlen a legnagyobb kedvencet választani. Vannak olyan cosplayek, amelyek megkövetelik a drága alapanyagot, mert például film vagy sorozat kosztümje, és egyértelműen nem lehet lespórolni az anyagon semmit. A választás a tiéd, ha ilyet akarsz, és meg kell venned az anyagot, de nincs rá pénz, az nem annak a hibája, akinek nincsenek anyagi gondjai, mert keményen dolgozik a cosplaybe ölt pénzéért, és be mer tenni a varrógépe alá egy drágább anyagot is, mert van már annyi tapasztalata.
  • Szánd rá az időt! Ha az alapanyag spórolásnak az az ára, hogy háromszor annyi idő és macera megcsinálni, akkor vállald, és tedd oda magad a kidolgozásában jó alaposan. Lehet, hogy worblából egy nap alatt összeraknád a cosplayedet, elvégre sok profi is ezen előnyéért használja, más anyagból viszont hetekig szenvedsz vele, de mit gondolsz, miért ilyen drágák azok az anyagok, amiket könnyű használni? Van egy mondás minden munkára: tudok olcsón dolgozni, tudok jól dolgozni, és tudok gyorsan dolgozni, de a háromból legfeljebb kettőt tudok vállalni egyszerre. Ez érvényes a cosplayre is, bár kissé megvariálva: ha az egyiken “spórolni” akarsz, akkor a másik kettő “kötelező”. Az alacsony ár és jó minőség rengeteg munkával jár. Ha gyorsan és olcsón akarsz cosplayt készíteni, az a minőség rovására fog menni. Ha pedig gyorsan akarsz összedobni egy minőségibb darabot, annak már ára van. Válassz, melyik kettő a fontosabb? Az embernek egyébként is vagy pénze nincs, vagy ideje arra, hogy elköltse a pénzét.
  • Hallgass Ralphra, és egyszerre csak egy játékot játssz. Magyarul: miért csinálnál minden conra akár több új cosplayt? Lehet, hogy egyesek szerint gáz, ha a con mindkét napján ugyanabban vagy, vagy ha felveszel olyat, ami már volt rajtad, de ezekre ne hallgass. Egy jó cosplay nem lehet egyszerhasználatos, mert lehet, hogy valaki nem látta, vagy szeretné viszontlátni még a jelmezedet. Az én tünde hölgyemet a mai napig szívesen látják viszont az emberek, pedig már több száz képet készítettek róla. Ám negyedik-ötödik találkozáson is akarnak közös képet! Sőt, mostanra problémákkal küzdök, hogy mikor vegyem fel újra az újabb cosplayeimet, mert mindenki azt kérdezi, mikor veszem fel megint? Ha rászánod magad, hogy egy cosplayt akár két-három conra is felvegyél, akkor már kettőnek az árát és idejét is rászánhatod a következő projectre.
  • Figyelj a részletekre, légy precíz! Alapanyagtól függetlenül sokkal jobban néz ki egy szépen lecsiszolt és megmunkált páncél, vagy egy egyenletesen, foszlás nélkül levarrt ruha. Attól, hogy worblát használsz, még nem fog jól kinézni a jelmezed, ha nem munkálod meg precízen, vagy nagyon látszik rajta, hogy még nincs gyakorlatod dekorgumival, PVC-vel. Attól, hogy megvettél és varrógép alá tettél egy 3000 Ft/m árú anyagot, a ruhádat még félreszabhatod, félrevarrhatod, és az sem fog jobban kinézni, mint a 100 Ft/m árú olcsó szatén, ha foszlik a varrás mentén az anyag, mert nem figyeltél oda erre. Gyakorolj sokat, tanulj attól, aki már jobban ért hozzá, és minden részletre ügyelj, akkor a legvacakabb anyagból is profi munkát fogsz alkotni, ahelyett, hogy kidobnád az ablakon a pénzt a drága, de rosszul megmunkált anyagokra.

Kövesd a jó példát!

Ha körülnézel, magyarok és külföldiek közt is rengetegen vannak, akik olcsóbb anyagokból dolgoznak, a cosplayük mégis nagyszerű. Van olyan profinak elismert cosplayes, akinek a kezében sosem volt worbla, és ha már 1500 Ft/m áron szerzett be egy anyagot, akkor nagyon mélyen a zsebébe nyúlt hozzá, mégis ámulunk-bámulunk a csodálatos munkáin. Sőt, olyat is tudunk, aki az anyagokat konkrétan kínaiból vagy turkálóból szedi össze, majd alakítja át egy-egy jelmezhez, és nehéz elhinni, hogy ez tényleg így van.

Mutasd meg te is, hogy lehet minimális befektetéssel is zseniális munkát végezni! Ez az igazi kreativitás, nemde? 🙂

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.