Téged miért nem fotóznak a conon?

Sziasztok, engem ebben láthattok majd a Conon, remélem, sokan kértek majd közös képet!

Ehhez hasonló bejegyzéseket mindig gyakran olvasni a MondoConosok csoportban, esetleg az eseménynél, és a következő con közeledtével ezek a posztok megszaporodnak kicsit. Ez pedig újabb gondolatmenetet és nagy-megvilágosodást ébresztett bennem. Ugyanis, akár hisszük, akár nem,

Az emberek fejében a jó cosplay mértékegységévé vált, hogy hányan fotózzák őket a conon!

Ez pedig egy irdatlan nagy hiba, és erről is szól a cikk. Ugyanis, valahogy azt hiszik sokan, hogy ők attól lesznek jó cosplayesek, vagy ilyesmi, ha több kép készül róluk. Abból a szempontból értem a miértjét a dolognak, hogy egyfajta elismerés az, hogy ha valaki meglát, akkor megörül neked, és közös képet kér, ám kevesen értik, hogy ez pontosan miről is szól. Nézzük hát sorra, mi mindentől függ egy Conon az, hogy valaki készít-e rólad képet?

1. Menő karakter

Lássuk be, az első számú ok, amiért valaki lefotóz valakit mint sima, hétköznapi vendég (és nem hivatásos vagy gyakorlott hobbifotós), az az, hogy maga a karakter mennyire menő. Mindig van valami aktuális sztársorozat, amit épp imádnak, annak idején volt az InuYasha, a Naruto, mostani időkben az Attack on Titan volt roppant menő, és még talán a One Piece. Persze, biztos akadna még pár közkedvelt sorozat, kisebbek-nagyobbak. Sokan látták, ezáltal sokan ismerik, sokan szeretik is, és sokan cosplayeznek belőle. És gyakran igaz rá, hogy bár a ruhát esetleg két nap alatt dobták össze rá, mert nem is bonyolult, és nem is vesztek el a részletekben a készítéskor, ezáltal attól esélyesen messze áll, hogy egy cosplayversenyt megnyerjen, ám mindez egyáltalán nem számít, mert ha ő a kedvenc karaktere valakinek, akkor örülni fog, hogy látja, és le is fogja fotózni.

Elyon cosplay mint Elsa

Elyon Elsájánál nem csak a karakter közkedveltsége játszik közre a fotók elkészülésében, hanem a látványos kivitelezés is. A karakter pedig egyértelműen felismerhető! Fotó: Német Attila (Atismedia)

2. Felismerhetőség

Mármint, hiába vagy menő karakternek öltözve, ha a kutya nem ismer rá. Van sok olyan karakter, akik hasonlítanak egymásra, és nehéz eldönteni, hogy abból a típusból te épp melyik vagy. A rövid, szőke parókám miatt elkezdtem rövid, szőke hajú srácokat keresni, akiket cosplayezhetnék, és kismillió van belőlük, a legtöbb fehér inget hord, valamilyen nyakkendővel esetleg. Innentől kezdve bármelyik lehetek. Épp ezért az is előfordulhat, hogy bár én az egyiknek öltöztem, valaki egy másik hasonló karakternek hisz, és ő annyira kedvence, hogy azért kér közös fotót.

3. Látványosság

Ha a karaktered nem nagyon ismert, és nem nagyon menő, akkor sokat segít, ha az öltözéked roppant mód látványos. Legyenek azok nagy szárnyak, csillogó vértezet, jól kidolgozott részletes minta a páncélzaton, amit messziről ki lehet szúrni, hogy hűdenagyonottvan, a jól kidolgozott, látványos karakterek még esetleg tudnak hozni némi remélt fotókészítést. Ja igen, és a ledek. A ledek menők. Ha bekapcsolod a világítást, esetleg zárt helyen teszed, ahol látszik is, hirtelen mérföldekkel menőbbé válsz. Hiszen a világításra mindenki könnyebben felfigyel, odanéz, és hoppá, nahát, de jó cosplay, még világít is. Mintha egy világítás beszerelése olyan nehézségekbe ütközne ugye, és lehetetlen lenne elkészíteni. 🙂

4. Személyednek szóló fotók

Miharu Dryad Soraka cosplayében a PlayIT-en

Miharu nem csak cosplayesként ismert és jó, hanem videósként is sok a követője. Sokan inkább azért kérnek tőle fotót és aláírást, mert nézik és szeretik a videóit, és nem a cosplaye miatt. Fotó: Német Attila (Atismedia)

Lássuk be, elég sok olyan cosplayes van, akinek van már egyfajta neve, akár csak adott körökben, akár egyébként is. Sokan nem is azért készítenek velük közös fotót, mert de menő a cosplaye, ha civilben jönne, vagy két rongyot maga köré tekerne, akkor is rohannának hozzá, azért, mert ő az, aki. Ez a “hírnév átka”, ez pont olyan, mint bármelyik híresség, sztár vagy akár celeb esetében. A fotók elsősorban azért készülnek, hogy a rajongó elmondhassa, hogy találkozott a kedvencével, és tök jó, közös kép, stb, még autogrammot is kapott, meg adott ajándékot, az, hogy egyébként mi van rajta, már-már irreleváns. Oké, persze, ha még emellett az illető menő cosplayben is van, az plusz tesz egy lapáttal a dologra, és örülnek neki, de ha épp egy szakadt pólóban és farmerban jönne ki a sárból, akkor is akarnának vele közös fotót.

5. Emberek közt töltött idő

Elképesztően sokat számít, mennyi időt töltesz mászkálással, és mennyi időt olyan helyen, ahová esetleg nem mindenki mehet be. Ha például cosplayversenyre mész, időd nagy részét azzal töltöd, hogy bent készülődsz az öltözőben, majd sorbaállsz előzsűrizésre (ahová még alkalomadtán be szoktak szabadulni a conozók, bár általában tömeg szokott lenni azokon a részeken), ezt követően sorbaállsz a színpad mögött, ahol senki sem láthat, felmész a színpadra, ahol mondjuk többen is fognak fotózni, elsősorban azok, akik rendelkeznek ehhez megfelelő technikával, majd lesétálsz, elvisznek a hivatalos fotózásra, ahol elkészülnek a képek a jelmezedről, és ez után mehetsz, amerre akarsz. Mondjuk délután 2-3 körül, de lehet, hogy 4-ig is eltart. Ugyanez a helyzet akkor, ha épp zsűritag vagy, vagy esetleg más hasonló “melót” végzel, mint például Yuriko és társai a konferálással. Lássuk be, nincs olyan sok idejük arra, hogy mászkáljanak a nép között.
Tegyük ehhez hozzá azt, ha beülsz a nézőtérre programot nézni, vagy piknikezel a barátokkal. Amikor elfoglalt vagy, nem fognak az emberek odamenni, hogy fotót kérjenek, mert például pofátlanságnak gondolják, hogy evés közben zavarjanak.
Hasonló hatást érhet el az, ha valamelyik fotós nyakoncsíp, és elvisz hátra a susnyásba, vagy az épület mögé, ahol nem mászkálnak emberek, senki nem lesz útban, megfelelő a háttér egy helyi photoshootra. Amíg odamész, és amíg ott vagy, a con vendégei addig sem látnak, és nem kérhetnek közös fotót.

6. Trükkök!

LOL Csoportkép

Amikor a League of Legends cosplayeseket összegyűjtjük, a túloldalon is egy kisebb fotós sorfal áll össze, hogy kihasználják a lehetőséget. Fotó: Szabó Vivien

És itt jönnek be a trükkök. Párszor már történt az, hogy a világvége helyett a “tömeg közepén” kerestünk egy olyan területet, ahol jól láttak minket, de nekünk megfelelő volt a háttér. A fotósunk mellé pedig elkezdtek sorra beállni az emberek, és egy-két képet elkattintottak. De ha csak meg is állsz valakinek egy fotóra, ha mindezt sok ember közt teszed, akkor a vendégek is könnyebben megállnak, és lefotóznak. Elsősorban azért, mert nem mész épp valahová, hanem állsz, és pózolsz, nem kell külön megkérni, hogy készíthetnek-e rólad egy képet, és ugyan, állj már meg egy pillanatra, hanem eleve adott a dolog. Ez kicsit olyan, mint amikor nem vagyok nagyon éhes, de úgy falatoznék valamit. Ha csak ki kell vennem a kaját a hűtőből, megmikrózni, és máris ehetem, az egészen más, mint amikor elő kell szednem a hozzávalókat, és nekiállni, hogy főzzek valamit, amit aztán majd megeszek. Utóbbival több a macera, és meglehet, hogy a lustaság győz a csipegethetnék felett. Ha tehát valakinek igazából tetszik a cosplayed, nem biztos, hogy odamegy, és megkér, hogy lefotózhasson, vagy esetleg lesiből csinál képet, mert arra lusta. Ha viszont épp pózolsz másoknak, és azt ráadásul jól is csinálod, hirtelen menőbbnek fogsz számítani.

7. Készítési idő

Háromféle fotó készülhet rólad ugyanis egy conon az alapján, hogy ki fotóz. Az egyik az, aki válogatás és utómunka nélkül dolgozik, vagyis amit fotóz, azt mindet felszórja a netre, és lehet válogatni meg jelölni. Ezeket többnyire már a con estéjén is megkaphatod, de legalábbis másnap-harmadnap, csak győzd átnézni a galériákat saját magad után. A másik az, aki profi fotós, vagy épp szeret kicsit javítani a képeken, átválogatni őket, és nem feltenni azt, amibe belepislogtál, nekik néhány naptól több hétig is terjedhet a képek publikálásáig az idő. Pláne, ha dolgozó emberek, és csak a következő hétvégén van idejük és lehetőségük bármit is csinálni. A harmadik verzió pedig az, aki csak saját magának fotóz, a saját örömére, nem érez vágyat rá, hogy ezeket a képeket megossza a világban, feltegye bárhová netre, esetleg nem is nagyon rendelkezik semmilyen szociális médiás felhasználóval. A képek valószínűleg sosem kerülnek vissza hozzád, és nem azért, mert elvesztek az éterben és a rengeteg “ezek az én fotóim, jelöljétek magatokat rajta” poszt között. Az, hogy épp melyik fajta fotós készített rólad képet, többnyire jól követhető, ha ráadásul ismered is már őket, tudod figyelni őket, hogy mikor és hová teszik fel a fotókat. Ám mindemellett is, sokszor csak szerencse kérdése, hogy épp melyik típust fogtad ki.

8. Létszám

Ugyanis, az egyik nagyon erős tényező a con létszáma. Egy kisebb, családiasabb conon valószínűleg többen látnak, bár kevesebben is fotóznak, de a profik és hivatásosok is hamarabb észrevesznek, pont azért, mrt kevesebb ember van jelen, kevésbé szóródik szét a figyelmük. Egy MondoConon már többnyire nagyobb tömeg is megjelenik, hatalmas alapterületen, sok esetben, ha nem hívod fel az ismerőseidet telefonon, hogy merre vannak, fussatok már össze egy percre valahol, lehet, hogy nem is találkoznátok. Pláne, ha egynapos a rendezvény. A fotósok közt is van, aki előre készül arra, hogy kiket szeretne fotózni, és szépen fel is hívja őket, ha épp nem futna össze velük.

Összességében tehát látható, hogy mennyi mindenen múlhat az, hogy hány fotó készül rólad, például a MondoConon. Az én szipiszuper tuti receptem:

  • Legyél menő karakter
  • Legyen az a karakter roppant látványos is
  • Csináld meg nagyon jó minőségben (ledekkel!!!)
  • Legyél emberileg is roppant mód ismert és közkedvelt valamiben
  • Ha photoshootot csinálsz, azt olyan helyen tedd, ahol az arra járók is látják (és készülj fel, hogy fél órán át meg sem mozdulhatsz)
  • Ismerd a fotóst, vagy kérj tőle névjegykártyát, esetleg te magad is adhatsz másoknak (így közvetlenül tőle meg is kaphatod a képeket).
  • Tölts sok időt az emberek közt, és keveset a színpad mögött, mosdóban, vagy öltözőben/szervezői területen. 🙂 És lehetőleg kerüld az egy helyre leülést, piknikezést, a programok és előadások bármelyikének megnézését.

Azt hiszem, ebből is látszik, mennyire nem attól függ, hogy tényleg jó cosplayes vagy-e, vagy sem, hogy hányan fotóztak téged a conon. Ha sok fotóra vágysz, nos… annak is van egy módja! Ám ha választanod kell, hogy menő karakternek öltözöl-e a sok fotó kedvéért, vagy olyan karakternek, akit nagyon szeretsz, és akinek szívesen bújsz a bőrébe, akkor inkább az utóbbit válaszd. Ha ugyanis esetleg a többi tényező (például tömeg) miatt pont nem fotóznának annyian téged, hiába vagy menő karakter, akkor meglehet, hogy sok kép sem fog készülni rólad, és még csak jól sem érzed magad a cosplayedben. Inkább csak öltözz fel szépen abba, amibe szeretnél, érezd magad jól, a képek pedig legyenek hab a tortán. Ha készültek, örülj neki, ha nem, akkor örülj a tortának, és annak, hogy mekkora buli volt már ismét kimenni ebbe a jó kis csapatba, és jól szórakozni! 🙂

Galaxina

You may also like...

One thought on “Téged miért nem fotóznak a conon?

  1. […] hiszik sokan, hogy akkor sikeres egy cosplay, ha sok fotót készítenek vele. Pedig ahogy azt már egy korábbi cikkemben is írtam az, hogy készül-e rólad sok fotó, és hányan kérnek közös képet, rengeteg tényezőtől […]

Comments are closed.