Tips & Tricks Tuesday: Fedezd fel a balsafát!

Mostanában úgy hallom, gyakran megy a vita a cosplayes alapanyagokról, hogy mivel érdemes dolgozni, hogy az túl drága, vagy túl nehéz használni, speciális eszközök kellenek a megmunkálásához, nem tudni, hol szerezzük be, stb. Én is gyakran ütközök a problémába, hogy egy kiegészítő adott részét miből lenne érdemes elkészíteni. Viszont bátran állíthatom: amikor csak lehet, a balsához fordulok!

Hogy mi is az a balsa?

Nos, ez egy nagyon könnyű, puha fajta fa. Nem viccelek, annyira puha, hogy bútorokhoz sem használják, én csak a hobbi szintű felhasználásáról tudok. Lécek és lapok formájában kapható, amik 1m-es hosszúságúak, különböző méretű keresztmetszetekkel (előfordulnak a vastag lécekből hosszabbak is).

Mi benne  pláne?

Pont azok a tulajdonságai, amiket az előbb felsoroltam. Nagyon könnyen lehet vágni, sokféle méretben kapható, ezért majdnem minden formát elő tudunk vele állítani. Az pedig, hogy könnyű, nem csak a szállítást könnyíti meg, de például ha a kardod balsából van, sokkal könnyebb fotózáskor sokáig tartani különböző fegyveres pózokat, mint ha valami súlyos anyagot kellene percekig ugyanúgy felemelve tartanod. Ezen kívül szépen fogja a festék, akár lekenjük előtte faragasztóval, akár nem. Továbbá, a fenyővel ellentétben az igazán kis (2-3mm) keresztmetszetű lécek szép egyenesek, nem görbék, és sniccerrel könnyű szerrel darabolhatók, nem kell bodybuildernek lenni, hogy elvágd, és a sniccer pengéje sem kopik el két léc után.

Mihez ajánlom?

Sailor Saturn fegyverén a pengét két balsadarabból ragasztottam össze

Főként olyan kiegészítőkhöz, amik valamilyen lapra redukálhatók,  vagy rétegelve kialakíthatók, olyasmihez, amihez a karton túl “tré”, a worbla túl drága, a dekorgumi túl hajlékony, a süthető gyurma túl nehéz, stb. Ilyenek például a kardok, kések, nagyobb ékszerek, amit csak el tudsz képzelni.

Hogy dolgozzunk vele?

Mint már említettem, célszerű beszerezni hozzá egy jó sniccert, de ez általában megtalálható egy háztartásban, ha máshol nem, hát apu szerszámos ládájában. Ragasztónak pedig a Technobond nevű hobbi faragasztót ajánlom, mert gyorsan szárad, kis és nagy kiszerelésben is kapható, és száradás után áttetszővé válik. Egy-két reszelő is jól jöhet, ha bonyolultabb formákat akarsz készíteni, de az élek elsimításához a sima csiszolópapír is tökéletes.

Astera tőre a markolat borításán kívül tetőtől talpig rétegelt balsából készült

Esetleges hátrányok?

Ahogy minden más az életben, sajnos a balsa sem teljesen tökéletes, habár nagyon igyekszik az lenni. Mivel nagyon puha, ezért nyers állapotban elég sérülékeny, de ha vigyázol rá, nem lesz semmi baja. Plusz még, mint minden fa, a nedvesség hatására deformálódhat, ezt azonban akár előnyünkre is fordíthatjuk (például ha ívelt felületet szeretnénk kialakítani).

Hol szerezhetek ilyet?

Elég sok helyen megtalálhatod, vastagabb darabokat bármelyik Praktikerben vagy faipari szaküzletben (itt például 5×5 mm-es léc a legkisebb), művészibb, építész irányultságú papírboltokban, művészellátókban pedig a kisebbek várnak rád.

Egy szó mint száz

Egy kis anyagszerűség

Építészhallgatóként lassan két éve dolgozom folyamatosan balsával, és nagyon meg vagyok vele elégedve, pláne, hogy a cosplayeimhez is gyakran használom, és mivel makettezéshez is szükségem van rá, nekem a “mindig van otthon” kategóriába tartozik, mint a liszt vagy a fagyasztott pörkölt.

Buttercup

You may also like...

Comments are closed.