Tips & Tricks Tuesday: Amit érdemes tudni a sniccerről

Mivel a cosplayer alapanyagokból dolgozik, ami általában nem varázspálca vagy kard formájában jön velünk szembe a Praktikerben, valamivel ki kell hoznunk az alapanyagból a kívánt formát. A cosplay ott van minden általunk vásárolt ív kartonban, fában, xps táblában, mint ahogy a szobor is a kőben, csak elő kell csalogatni onnan. Az viszont nem mindegy, hogy mivel. A legtöbb ilyen anyag formálásához pedig kiváló egy jó sniccer.

Milyen sniccerfajták vannak?

Egy sniccer alapjaiban nem tér el egy másiktól, hiszen van egy markolata, amiből kijön egy penge (általában egyféle vastagságú) és vágni lehet vele. Azonban néhány dologban eltérnek, és ebben az esetben nem mindegy, milyet választunk. Ilyen különbség elsősorban a méret. Vannak az általános méretűek, azaz a pontosan tenyérbe illő markolatok, széles pengék, aztán az ugyanilyen hosszúak, de sokkal vékonyabbak, amikbe értelemszerűen keskenyebb penge is való, és a még kisebbek, amiket már nem nagyon szoktak, csak finomabb anyagok vágásához használni. Ezen kívül megkülönböztetünk nyomásra kitolható és tekerővel lazíthatókat is. Az igazán masszív darabok fémbetétesek, de ezek általában csak nagyobb méretben kaphatók. Fontos különbség továbbá, hogy trapézpengés vagy törhető pengés. Léteznek még készletek is egy vagy két nyéllel, amibe csavarozható vagy beszorítható pengekészlet jár.

images

Trapézpenge

Nem mindegy, milyet használok?

Hát, habár nem lehetetlen, hogy olyat használjunk egyes célokra, amik nem pont arra valók, azért nem is ajánlott. Ha nem a megfelelőt választjuk, az az anyagnak se tesz jót és a késnek se. Túl naggyal az aprólékos munkát elég nehéz kivitelezni, de az apró, gyenge kések tönkremennek a durvább anyagoktól, arról nem is beszélve, hogy a szélesebb penge merevebb és masszívabb, tehát a vastag anyag vágásánál a nagyon hosszan kitolt penge, ha nem elég vastag nem csak elhajlik, de nagyon könnyen törik.

Milyet használjak, és mire?

Úgy gondolom, egy cosplayernek mindenképpen érdemes beszereznie egy nagy méretű, jó minőségű, törhető pengés, fémbetétes darabot, mert ezek elég masszívak, jó velük dolgozni, és hosszú életűek. Személy szerint a tekerősre szavazok, mert biztonságosabb és praktikusabb, mint a kitolhatós, de ez a használótól függ. Továbbá a törhető pengéset preferálom a trapézpengéshez képest, mert míg a trapézpenge viszonylag rövid, és ha elkopik, szét kell szedni az egészet, és cserélni, a törhetősnek csak le kell pattintani a felső darabját, és megint úgy vág, mint az álom. Egy ilyen késsel vághatunk fát, papírt, eps-t (hungarocell), xps-t, bizonyos műanyagokat (pl habosított pvc).

sniccer

Tekerős sniccer

Aprólékos munkához – pl minták, díszítések faragása, utolsó simítások – kisebb pengéket javasolnék. A legjobb erre a célra egy készlet, mert abban mindenféle alakú, hosszúságú, vastagságú kis pengét megtalálunk, amit csak akarunk, így elkészíthetjük az általunk áhított részletgazdag, igényes felületet.

A picike sniccereket annyira nem ajánlanám cosplaykészítéshez, én például ceruzák faragására használom, Hora pedig a cérnák elvágására használ egy picike, trapézpengés szikét, ami praktikus, kis helyen elfér és rugós, tehát nem nyílik ki, amikor nem kéne.

Alapvető tanácsaim

Először is vegyél egyet! Tényleg, nagyon jó, megéri, hosszú életű,  és azért sokkal praktikusabb és etikusabb is, mintha Anya minőségi konyhakéseit tenném tönkre. A sniccert nem nagyon tudod tönkretenni, pengecsere, és kész!

Használd a megfelelőt! Gondold végig, neked mire is kell, arra melyik lenne a legideálisabb ehhez, és kezdheted is a cosplayt!

Törd le! Vagy cseréld ki, ha trapézpengésről van szó. Építészkaron, mikor elkezdtünk makettezni, az első tanács az volt, hogy törjük le a pengét, ha úgy érezzük, hogy pocsék, ne sajnáljuk, nem kerül sokba venni egy adagot, és rövid pengével is lehet dolgozni. Nem éri meg őrizgetni a legfelső darabot, mert a használattól úgyis életlenebb lesz, és csak tönkreteszi az anyagunkat.

Azért csak óvatosan! A jó penge állati éles, és nem csak az anyagot viszi gyönyörűen, de ha nem vigyázol, az ujjadat is. Ne kapkodd el, inkább szánd rá az időt, ha nehezen viszi az anyagot, de nehogy aztán azért ne tudj dolgozni, mert megvágtad magad!

Mindig jó néhány munkatárs! A sniccer munkatársai pedig a fémvonalzó és a vágólap. Az előbbi nem a legolcsóbb mulatság, főleg a nagyobb darabok, de azért ki lehet bírni, arról nem is beszélve, hogy soha nem fogsz olyan egyenesen vágni, ahogy ezzel. A műanyag vonalzót csak tönkreteszi, ha mellette vágunk, utána már a ceruzát se érdemes mellette húzni, mert össze van karistolva, és nem egyenes az éle. A vágólap pedig megmenti az asztalt, a padlót és a rajztáblát az összevagdosástól, mindenki mást pedig a szívinfarktustól. Mivel a vágólap cm-es négyzetrácsokra van osztva, segítségedre lehet a szabásminták elkészítésében is.

Ezek után már nincs más hátra, mint hogy belekezdj, és megvalósítsd álmaid cosplayét. Sok sikert!

Buttercup

You may also like...

One thought on “Tips & Tricks Tuesday: Amit érdemes tudni a sniccerről

Comments are closed.