Pózolj cosplayben első rész: Hogyan ne nézz ki úgy, mint egy darab fa!

A minap érdekes kéréssel fordultak hozzám, aminek több szempontból is örültem. Egyrészt, ez egy roppant hasznos téma, és nem jutott volna eszembe magamtól erről írni, másrészt, jól esik, hogy megkerestek vele, mert ezek szerint valamit jól csinálok! 😀 A kérés pedig az, hogy adjak tippeket a pózoláshoz, hogy jobb képek szülessenek! Úgy döntöttem, hogy ez annyira bonyolult és sokrétű téma, hogy egy roppant komoly cikksorozatot írok belőle, és talán be is fejezem egy szép napon, és így, con előtti héten gyorsan kiadom az alapokat, hogy a conig legalább elméletben legyen egy kis idő felkészülni, és esetleg eszedbe jussanak az itt leírtak.

Hogyan ne legyél egy darab fa?

Lássuk be, az embereknek nincs a zsigereiben a pózolás. Vagy legalábbis nagyon keveseknek. Ez olyasmi, amit a legprofibbak is megtanultak, ha nem conon és cosplayben, akkor még valamikor előtte, más okán. Persze, sokat segít a táncos-színészkedős múlt, vagy bármi hasonló, ahol valamit kezdened kellett a testrészeiddel, könnyebben jönnek a pózok ennek kapcsán.

Droxine hercegnő és Rubine

Ne csak lógjanak a kezek! Keress olyan pózt a kezeidnek, amelyek illenek a karakterhez! Fotó: Német Attila (Atismedia)

“Egy darab fa” akkor leszel a képeken, ha lényegében nem csinálsz semmit, csak megállsz, úgy, ahogy épp sikerült, mindenféle koncepció nélkül. Amikor alapjáraton beszélgetünk, vagy csak úgy vagyunk valahol, még ha néznek is, akkor sem tűnik feltétlen rossznak az ilyen “megálltam ahogy épp összejött” beállás, mert élőben, saját szemükkel látnak az emberek, és amúgy sem arra figyelnek. Fotón viszont ez már nem fog átjönni, hisz mégiscsak egy kétdimenziós felületről beszélünk, ahol még a gömbölyű alakok is elveszítik térhatásukat. Ismerve a tényt, hogy a kamera torzít, be kell látnunk, hogy muszáj olyan testhelyzeteket felvenni néha, amelyek egyébként teljes mértékben természetellenesek, hisz azzal tudjuk jól ellensúlyozni a torzító hatást.

Azt se felejtsük el, hogy ez a cikksorozat elsősorban arra épít, amikor a conon tapasztalatlan fotósok örökítenek meg tapasztalatlan modelleket, és egyrészt, egyikük sem látja, hogy fog kinézni a képen, másrészt, nem is az számít a kép készítőjének, hogy élete fotóját dolgozhassa ki és tehesse közzé, hanem inkább csak az emlék a fontos, mert “ekkorahalatfogtam”. Ám nekünk, akik a képeken szerepelnek, jobban esne még az átlag conozó fotóin is olyan módon viszontlátni magunkat, amire elégedetten hátradőlünk, ahelyett, hogy fognánk a fejünket, és megállapítanánk, hogy “nem vagyunk fotogének”. Pedig igen. Csak épp nem árt gyakorolni.

Az alapok

IMG_1034_by Fru

Buttercup testhelyzetén is sokat dolgoztunk: nem könnyű ülve kihúzni magad, cicire venni a levegőt és behúzni a hasat. Enélkül sehogy sem nézne ki a kép! Fotó: Hazardous Pictures, Edit: Miyaou

  • Húzd ki magad! Néha az is csúnya, amikor valaki a való életben ott áll melletted, és görbe. Azt szoktuk meg, az kényelmes, és nehéz levetkőzni, ha valaki nagyon benne van már, ám amikor a kamera épp rád figyel, jusson eszedbe, hogy ég és föld lesz a különbség, ha kihúzod magad!
  • Cicire a levegőt! Ha a tüdődet szívod tele levegővel, akkor a mellkasod kidomborodik, a hasad laposabb marad, és ösztönösen meg is változik a testtartásod. Könnyebb kihúznod magad, amikor a levegő fent van, és nem poci környékén.
  • Csinálj valamit a kezeiddel-lábaiddal! A darab-fa-hatást sokszor az éri el, hogy bár beállsz, a kezeid csak úgy lógnak a tested mellett, mint valami döglött hal, a lábaid meg csak tartják a törzsedet, de olyan pózban, ami… hát, sehogy sem áll.
  • Gyakorolj tükör előtt! Lehet, hogy nincs időd a teljes cosplayben pózolgatni, de ha néhány tipikus pózt alapból “betanulsz”, könnyebben, ösztönösebben fog jönni a conon. A tükör ráadásul hasonló módon torzít, mint a fotó, így jól látod majd, hogy kellene úgy állnod, hogy jobban mutass a képeken.
  • Éld át a karaktert! Ha el tudod játszani a jellemét, vagy akár “magadra húzni azt” a jelmezzel, ösztönösen sokkal jobbak lesznek a mozdulataid a cosplayben, előfordulhat, hogy gyomorból olyan pózokkal hozakodsz majd elő, amelyeket tanulva sem hozhattad volna jobban! Ráadásul még élőben is sokkal jobb lesz az élmény, hisz egy-egy karakter megjelenítésén rendkívül sokat számít az, hogy az adott cosplayes mennyire “hozza a karaktert”, mennyire tud olyan stílusban mozogni, ahogy a karaktere tenné?
_MG_8520

Tüncörgő mestere a trollkodásnak! Fotó: Szabó Vivien

Ezek persze, csak a legfelszínesebb alapok. Rendkívül sokat számít az, hogy egyébként

  • milyen az alkatod (bizonyos beállások csak magas lányokon mutatnak jól, mások csak alacsonyabbaknak ajánlottak),
  • milyen formája van adott testrészeidnek (rövid lábakat érdemes lábnyújtó pozícióban tartani, és adott pózokat nem érdemes felvenni, függően attól, hogy a törzsed homokóra, oszlop, körte, vagy alma formájú, mert csak valamelyik másik alkatnak áll jól),
  • milyen maga a ruha, ami rajtad van (rövid szoknya, hosszú nadrág, V-nyak, mély dekoltázs, de az is fontos, hogy elegáns, vagy laza öltözék van-e rajtad, mert egy laza, sportos póz nem mutat jól egy habosbabos hercegnőruhában)
  • és milyen a karakter, akinek öltöztél (a cuki kislánynak nem ajánlott a “szexi dög” póz, és “Mr. Jégcsap”, alias érzéketlen szépfiú sem fog feltétlenül jól mutatni egy bodybuilder testhelyzetben).

Poénkodni azért lehet, ez tény. Néha mókásak azok a pózok, ahol egy adott karakterrel egy tőle teljesen távol álló stílusban játssza valaki a szerepet, viszont azt akkor érdemes, amikor helye van. Ha az összes képen egy olyan mozdulatot hozol, ami teljesen távol áll a karaktertől, esetleg még csak nem is áll jól, az nem biztos, hogy a várt eredményt fogja biztosítani.

A cikk folytatásában majd részletesebben beszélünk az adott beállásokról, és ötleteket adunk ahhoz, mit kezdj a fotózáson a testrészeiddel! 🙂

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.