Tips & Tricks Tuesday: XPS tábla, az örök kedvenc

Sok cosplayernél láttam már ebből készült kiegészítőket, nemrég én is kipróbáltam, és nagyon a szívemhez nőtt. Így hát úgy gondoltam, az XPS tábla megér egy cikket.pb9xe-cats-covered-in-styrofoam

12274202_782963258476397_7897833952267548100_n

Catleen légdeszkája készülőben

Most akkor mi ez?

Valószínűleg sokan ismerik, csak mindenki máshogy nevezi. Lépésálló hungarocell, izolációs hab és hasonlók, de a becsületes neve Extrudált polisztirol táblás hőszigetelés. Tulajdonképpen az előbbi elnevezések nem hamisak, de azért csak részben igazak. Habár tényleg műanyag hab és tényleg izolálásra van, az “izolációs hab” azért nem helytálló, mert az egy nagyon tág fogalom, beletartozik például a PUR hab is. Hasonló a helyzet a “lépésálló hungarocell”-lel. A Hungarocell ugyanis nem egy anyag, hanem egy márka neve, ráadásul nem is az XPS, hanem az EPS (expandált polisztirol hab) márkája, a XPS-t a Nikecell gyártja. Mondjuk valóban “lépésálló”, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy lehet rajta ugrálni, hanem hogy mondjuk tetőtér hőszigetelésénél ezeket a táblákat beteszik a szarufák közé, és erre kerül a lécezés, ami nem horpad be a kéményseprő alatt.

cucc

Ékszerek és fegyverek. Hora és Catleen munkái

Hogy néz ki?

Képzeljünk el valami kemény habot tábla formájában. Máshogy tényleg nem tudnám leírni 0.5×1.2 méter nagyságú. Különböző vastagságú darabokban és többféle színben kapható, ez utóbbi a keménységét jelöli (úgy tudom, a rózsaszín a legpuhább, ez után jön a kék, és láttam már zöldet is, ami elvileg még keményebb). A felületén rácsos mintát találunk, ez a része jelentősen keményebb, mint az oldala.

Mire jó és miért?

Tulajdonképpen cosplay témában mindenféle kiegészítő, fegyver, nagy ékszer, eszköz elkészítésére. Előnye, hogy nagyon könnyen formálható és könnyű is, szóval nem kell mázsás súlyokat cipelni nagy kiegészítő esetén sem. Sokkal inkább ajánlom, mint a klasszikus “hungarocellt”, mert morzsálódik, nem homogén a belseje, szóval sokkal több réteggel kell lekezelni festés előtt, a bogyók mindenfelé szétszóródnak, amit aztán évek múlva se fogsz tudni kiszedni a szoba kis zugaiból, és még a macskára is rátapad egy jókora adag belőle. Arról nem is beszélve, hogy rettenetes hangja van, mikor vágjuk. Az XPS sem énekel közben, de sokkal elviselhetőbb, nem morzsálódik, és szépen le lehet csiszolni.

12336291_1178448745516137_1680745297_n

Nagy felületek: Marceline gitárját is XPS-ből készítettem

Hogy használjam?

Vegyél egy olyan vastag táblát, amilyenre szükséged van. A Praktikerben általában kapható, de hacsak nem laksz hozzá nagyon közel, érdemes odatelefonálni, hogy van-e a kellő méretben, mert én egyszer 4 órát szórakoztam az utazással, mert a “nem annyira nagyon messzi, de azért sokat kell utazni” üzletben nem volt, csak a “hű de messze van, ezzel megy el az egész napod” üzletükben. Érdemes tudni, hogy minél vastagabb, annál többe is kerül egy ilyen tábla.

12399003_10205401490299094_1287698285_n

Nagy felületek: Leona szörfdeszkája Hora műve

Miután kivágtuk belőle a kívánt formát egy jó sniccerrel, érdemes lecsiszolnunk a felületéről a rácsos textúrát, mert sokkal igényesebb lesz a végeredmény. Célszerű lekezelni valamilyen alapozó jellegű dologgal, én erre a faragasztót használom. Ezután már jól lehet festeni. További előnye, hogy kampós csavarral, kicsit ragasztóval is rásegítve elég stabilan tudjuk kapcsolni az elemeket más darabokhoz. Fontos viszont, hogy csak oldószermentes ragasztót lehet használni hozzá, mivel az oldószeresek, így a Technokol vagy a Palmatex univerzális erősragasztó is szétmarja az XPS-t. Ragasztópisztoly használata sem javasolt, ugyanis a túl meleg ragacstól könnyen megolvadhat és teljesen tönkremegy.

11693843_880708798666288_5981540657876161894_n

Galaxina Sona pultja gyönyörű példa

Összefoglalva:

Kiváló alapanyag kiegészítőkhöz, mert könnyen használható és pehelykönnyű, nem csinál nagy piszkot és nagyon szép dolgokat tudunk belőle elővarázsolni. Mindenkinek szeretettel ajánlom!

Buttercup

You may also like...

Comments are closed.