Tips & Tricks Tuesday: Az öntapadós papír

Cosplaykészítés közben rendszeresen előfordul, hogy a karakter ruháján vagy kiegészítőjén valamilyen többé-kevésbé bonyolult mintázat található. Ilyenkor fordul meg az ember fejében, hogy hogyan is lenne célszerű megfesteni a mintát?

öntapadós papír

Az ötapadós papírra könnyen felrajzolhatjuk a kívánt mintát.

Ha jó a kézügyességünk, akár szabad kézzel is felfesthetjük, de úgy sokkal nehezebb szépen pontosan megcsinálni a díszítést. A mintát közvetlenül az anyagra is rárajzolhatjuk, de az csak akkor ajánlott, ha festés után nem fognak látszani a körvonalak, illetve egyes anyagokon – mint például a szatén – sokkal nehezebb rajzolni, és lehet, hogy nem is látszik meg annyira. Jó megoldás lehet a mintát először egy papírra rárajzolni és kivágni, majd a negatívot ráhelyezve a készülő cosplayelemre megfesteni a mintát. A nagyon bonyolult motívumok esetében viszont gondot okozhat, hogy könnyen elmozdulhat a helyéről, vagy a papír alá mehet egy kis festék.

 

Mi ilyenkor a legjobb megoldás?

003

A többi részhez nem illeszkedő elemeket is pontosan a helyükre lehet ragasztani a kivágott “felesleges” darabok segítségével.

A fentebb említett problémák elkerülése érdekében érdemesebb az összetettebb mintát egy öntapadós papírra rárajzolni, amit a kivágás után könnyedén a ruhára vagy a kiegészítőre ragaszthatunk, nem mozdul el, a festés végeztével pedig csak egyszerűen le kell húzni, és kész is a díszítés.

Hol tudom megvenni?

Beszerezni nagyon egyszerű, szinte minden papírboltban lehet kapni, nagyjából 30Ft egy A4-es lap. Ha nem találnánk meg, érdemes rákérdezni az eladónál, mert előfordul, hogy a polcokra nincs kitéve és csak a raktárban van belőle.

Miért jó ilyet használni?

bonyolult minták

Összetettebb minták megfestésére is lehetőségünk nyílik. A felhasználásának tényleg csak a képzelet szab határt.

Az öntapadós papír használatának számos előnye van:

  • Mivel gyakorlatilag ez egy “sima” papír ragasztós háttal, ezért könnyen rajzolhatunk, vagy akár nyomtathatunk is rá.
  • Mivel a mintát a paírra rajzoljuk, így a ruhán biztosan nem maradnak kréta vagy tollnyomok.
  • Felragasztás után az egész festési folyamat alatt a helyén marad, a festék pedig nem fog a papír alá kerülni.
  • Sokféle alakú kiegészítőre rátehetjük, a helyén fog maradni és nem kell végig odafogni a papírt.

Egy szó mint száz, az öntapadós papírral sok időt és energiát meg lehet spórolni, ha pedig drága alapanyaggal dolgozunk, mindenképpen érdemes alkalmazni ezt a trükköt, ugyanis nem lenne túl jó egy elrontott festés miatt kidobni az egészet.

Hora

You may also like...

Comments are closed.