Tips & Tricks Tuesday: Strasszkövek eltávolítása

Legyen bárki a legtehetségesebb cosplayer, néha azért a legképzettebb varrómesterek is készítenek egyszerűbb jelmezeket vásárolt ruhából. Ez esetenként könnyebb, gyorsabb megoldás lehet, de van, amikor egyszerűen csak pontosan olyan darabra van szükségünk, amit a boltban találunk. A cipők terén pedig majdnem mindig vásárolt darabokat használunk, vagy alakítunk át. Ilyenkor azonban előfordulhat, hogy az adott ruha vagy kiegészítő nem teljesen olyan, mint amilyen nekünk kell, például felesleges díszek vannak rajta. Ezért ma a strasszkövek eltávolításáról fogok nektek írni.

13816995_1326206624073681_1085257957_n

Catleen aztán tudja, mitől döglik a légy! A strasszok nagyon passzolnak ruháihoz és kiegészítőihez.

Strasszkövek

Ezek a kis csillogó drágaságok megfelelően elhelyezve varázslatossá tehetik a cosplayünket, persze csak, ha illenek az adott karakterhez. Rögzítésükről csak annyit, hogy használhatunk ragasztópisztolyt, erősragasztót, és van egy bizonyos strasszkőfelrakó ketyere is, ami olyan, mint egy spatula vezetékkel, felforrósodik, és odaragasztja a speciálisan erre a célra kialakított kövecskét.

És ha pont le akarom szedni?

Turkálókban és kínai üzletekben olcsón juthatunk cosplay alapanyagokhoz, ezek azonban néha elég csicsás kivitelben kaphatók. Ilyenkor a felesleges strasszokat az alapján tudjuk eltávolítani, hogy megvizsgáljuk a rögzítést.

Kapargatás

Néhány esetben ez is sikerülhet, sőt, vannak ruhák, amikről nem csak idő és igénybevétel hatására, hanem csak úgy spontán potyognak a kövek, ezeket könnyen leszedegethetjük körömmel is. Viszont azt tanácsolnám, hogy inkább keressünk másik megoldást, mert bármikor kárt tehetünk az anyagban akaratlanul az óvatosság ellenére is.

Vasalás

Ezt a módszert csak kifordítható daraboknál alkalmazhatjuk (tehát cipőknél nem). Ilyenkor a strasszossal ellentétes oldalt vasaljuk meg alacsony hőfokon, és a legtöbb ragasztó el fog engedni. Amennyiben a kő leesése után a ragasztónk rajta marad, próbáljuk valamilyen oldószerrel eltávolítani, de előtte figyelmesen olvassuk el a cimkét, nehogy tönkretegyük az anyagot.

Superglue-oldószer

A fentebb említett óvatossággal kenjük be vele a rögzítés szélét, és hagyjuk egy pár percig dolgozni, majd egyszerűen csak szedjük le a köveket.

13814565_1326201460740864_77505312_n


Ros (Game of Thrones) cipőjéhez acetont használtam, hogy megszabaduljak a felesleges csillogástól

Folyékony szappan vagy aceton

Mindkettőnek a lényege ugyanaz: meggyengíti a ragasztót, rugalmasabbá teszi, így le tudjuk “kaparni” a köveket, ami a kapargatós módszerrel ellentétben nagyon könnyen fog menni, és nem is fog ártani az anyagnak. Ha ruháról van szó, akár egymáshoz dörzsöléssel is eltávolíthatjuk őket. Acetont inkább cipőhöz ajánlanék, mert oda erősebb ragasztót szoktak használni. A körömlakk lemosó tökéletes erre a célra, csak bizonyosodjunk meg róla, hogy acetont tartalmaz. Velúr cipőknél ha zavaró a strasszok helyén maradt összenyomott felület, velúrkefével dolgozzuk meg, és kész is.

Összegzésként

A strasszok eltávolítása nem egy nagy ördöngősség, de azért vizsgáljuk meg, mivel is van dolgunk, mielőtt nekikezdünk. A kis köveket pedig tegyük el későbbre, hiszen egy másik cosplayt csodásan feldobhatnak majd.

Buttercup

You may also like...

Comments are closed.