Blackface a cosplayben – kérdések és válaszok

Ismét felbukkant a Blackface téma a cosplayben, ám most sosem látott port kavart a téma, köszönhetően annak, hogy egy cosplayest (Livanart Cosplayt) kizártak erre hivatkozva az Eurocosplayből. Hozzánk, magyarokhoz leginkább most jutott el ez a kérdéskör, a legtöbben nem is tudtak a blackface létezéséről. Én azok közé tartozom, aki ezt a vitát már jópár éve figyeli, sőt, bele is szólt néha, megpróbálva megérteni a másikat, és megértetni vele a saját álláspontomat is, így rengeteg olyan kérdésre kaptam már választ tőlük, amiket most sorra tesznek fel a magyar cosplayesek. Ez a cikk elsősorban ezeket a válaszokat hivatott összefoglalni, hogy azok is értsék, mi is a helyzet és a probléma, akik most hallanak erről először.

De mi is az a blackface?

Az eredeti, feketék gúnyolására használt blackface

Röviden, a blackface az a gyakorlat, amikor valaki feketére festi az egyébként világos színű bőrét. Persze, a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis a blackface mögött igen komoly rasszista történelem áll, amiről egy elég alapos, történelmi tájékoztató is megjelent a Mandineren, akit érdekelnek a részletek, annak csak ajánlani tudom. A kezdetekkor ezt a gyakorlatot arra használták, hogy fehér színészek fekete karaktereket játsszanak, majd fehér humoristák űzzenek gúnyt a feketékből. Minden esetben elég egyértelmű a rasszizmus kérdésköre, hiszen a feketék kifigurázására, kigúnyolására használták, illetve arra, hogy a fehérek “elvegyék tőlük a munkát”, vagyis ők játsszák el a fekete karaktereket is, ahelyett, hogy fehér színészeket kérnének fel erre. Persze, a blackface maga nem csak a fekete arcfestésből állt, fontos egyéb tulajdonságai is voltak: például a száj körüli széles, fehér vagy vörös festés is része volt a karikaturisztikus ábrázolásnak, ami engem a bohócok sminkjére emlékeztet. Igen, pontosan tudom, hogy a cosplayesek sminkje távolról sem hasonlít erre, egyetlen közös tulajdonság bennük a bőr sötétebbre mázolása, és ez szerintem egy lényeges különbség. Ám sok más, hangos ember szerint már a tény, hogy valaki átfesti a bőre színét, a blackface-t tartja életben, és ebből valahogy nem hajlandóak engedni.

Dehát a cosplayes a karakter iránti tiszteletből csinálja!

Ez sajnos a hangos ellenzők szemében nem számít. Életben tartja a rossz szokást, sőt, sokak szerint elég szörnyen is néz ki, de ez szerintem leginkább a kivitelezésen múlik. Láttam én már olyan testfestést a cosplayben magyar cosplayestől is, amit nagyon hitelesnek találtam, amihez persze az sem ártott, hogy az illetőnek az arca alapból is rendelkezik olyan tulajdonságokkal, ami miatt jól állt neki a smink hozzá. (Például ha valakinek kifejezetten vékony az orra és az ajkai, annak nem biztos, hogy a testfestés jól fog állni, ahogy az sem árt, ha nem csak valami véletlenszerű barnával dolgozik az ember, hanem jól felépített színhasználattal, például a rúzs színe legyen sötétebb barna, mint a bőr színe, és ilyenek.) Sajnos, sok sztár is megjárta azzal, hogy halloweenra fekete karaktert választott, és a testfestése is elég felületesre sikerült.

Akkor mostantól senki ne fesse kékre/zöldre/lilára a bőrét?

De, igen. Erre mindig az a reakciójuk a hangoskodóknak, hogy azok a színek nem létező emberek bőrszínei. Nem sértesz meg egyetlen Night Elfet sem azzal, ha az ő bőrszínüket mázolod magadra. Az még számomra is kérdéses, hogy egy barna bőrű ork vajon melyik kategóriába tartozik, hiszen az is egy fantasy lény, ám a bőrének a színe valóban létezik az emberiség köreiben, ám erre a kérdésre egyelőre még nem leltem választ. Az viszont biztos, hogy mindig azt mondják, hogy ha a bőrödet olyan színűre festenéd, ami egy létező rassz bőrszíne, akkor azt inkább ne tedd.

Akkor most kikérem magamnak az XY cosplayt, biztos sérti az orkokat, űrlényeket, csillámpónikat!

Ezek a mondatok ideig-óráig viccesek, leginkább akkor, amikor egymás közt poénkodunk, de gyakorlatilag ez egy szalmabáb-érvelés. Ráadásul nem segít a rasszizmus kérdéskörében dűlőre jutni. Ezzel csak azt érjük el, hogy a más rasszba tartozó emberek úgy értékelik, hogy nem vesszük komolyan a problémáikat, és pont azt csináljuk, amit a blackface is hivatott művelni eredetileg: gúnyolódunk. Így egymás közt még elmennek ezek a poénok, de a kardoskodók ellen nem feltétlenül szerencsés bevetni őket.

De akkor szerintük hogy cosplayezzem Tianát, ha szeretném?

A saját bőrszíneddel. Igen, én is, aki Hófehérke szerepre lenne a legalkalmasabb, azt kapnám, hogy egyszerűen ne fessem be a bőrömet, csak vegyem fel a ruhát-parókát. Szerintem ez Whitewashing, hiszen az eredendően fekete karaktert fehérként ábrázolom, és nekem ez nem oké, úgyhogy jelenleg inkább nem cosplayezek olyan karaktert, akinek a bőrszíne nagyon erősen eltér a sajátomtól, de ez máris azt jelenti, hogy a cosplay mégsem mindenkié: nem cosplayezhetem úgy akármelyik karaktert, ahogy szeretném.

És mi van a barnulással?

Nos, az rendben van, mert az a saját bőrszíned, akkor is, ha egész nyáron sültél a napon, akár az egészségedet vagy a leégést kockáztatva ezzel, és a nap végén nem mosod le a színt magadról úgy, mint a testfestéssel, miközben az eredetileg sötétebb bőrű emberek továbbra is nap mint nap szembesülnek a rasszizmussal. Mondjuk ha belegondolok, mostanság itthon is megkapta a migráncsozást jónéhány olyan magyar is, aki csak lebarnult a nyáron, mert olyan a bőre. Viszont én, aki csak rákvörösre tudok égni, ezzel az opcióval nem tudnék élni, vagyis ismét van egy réteg, aki korlátozva van ilyen téren.

És akkor más rassznak lehet öltözni testfestéssel? Hiszen a blackface a feketéket támadja!

Nem, sajnos a fentebbi elvek alapján kialakult, hogy ez az egész legyen minden téren minden rasszra érvényes – kivéve persze a fehéreket – , így ne lepődj meg, ha találkozol a brownface, yellowface, redface kifejezésekkel. És igen, az is nem kedvelt dolog, amikor egy cosplayes ragasztóval húzza meg úgy az arcán a bőrt, hogy a szeme, arcformája ázsiaibbnak nézzen ki. Azt mondják, hogy “a bőrsznem nem jelmez”, és nem fontos, hogy az a karakternek ugyanolyan tulajdonsága, mint a hajszín, szemszín. Ha egy adott bőrszínt akár egy karakter részeként magadra öltöttél, miközben az nem a sajátod, azzal te már megbántottad az azonos bőrszínnel rendelkező népcsoportokat. Természetesen whiteface nem létezik, hiszen minket, fehéreket sosem ért hátrányos megkülönböztetés a történelemben, ezért minket nem is bánthat, ha valaki fehérre festené a bőrét. Pont ezért az, hogy téged, mint fehér embert nem zavarna, ha egy sötétebb bőrű személy fehérre festené a bőrét, az nem számít, hiszen te nem vagy Person Of Color (POC).

Bezzeg ha ázsiai csinálja, akkor az oké!

A koreai Pion Kim, mint Sombra

Nem, sajnos nem. Elég sok boszorkányüldözést láttam már, többek közt Germia és David-chan is áldozattá vált, viszont néhány éve egy dél-koreai cosplayes is megkapta a boszsorkányüldözést, amikor Sombra karakterének öltözött be. Pion Kim nem csak egy tökéletesen pontos jelmezt készített el, hanem egyenesen felnyiratta a saját hosszú haját, és beleborotváltatta a mintázatot. Ám mivel néhány árnyalattal barnább alapozót használt a saját bőrszínénél, szinte folyamatos támadások áldozatává vált ő is. Akkortájt láttam, hogy nagyon hangoztatják, hogy a saját rasszodtól eltérő bőrszín sem oké. Vagyis ha egy mexikói, alapból is barna cosplayes akarja befesteni a bőrét feketére, az is ugyanúgy blackface, nincs kivétel.

Akkor most zárjunk ki minden animekaraktert is, elvégre azok ázsiaiak, mi meg fehérek!

Sajnos, ez sem igazán jó érv. Azt ugyanis nem mondták, hogy te, mint fehér cosplayes nem öltözhetsz fekete karakternek. Lehetsz Fekete Párduc, vagy bármelyik wakandai harcos, csak ne fesd be a bőrödet. Beöltözhetsz bármelyik animéből, bármelyik rasszból, a karakter felismerhető lesz testfestés nélkül is, mert maga a cosplay elég lesz arra. (Igazából ilyenkor kedvem támadna egy olyan cosplay-sorozatot csinálni, amiben eredendően fekete karakterek ruháit vesszük fel, és az a játék, hogy ki kell találni, kinek öltöztünk. Kíváncsi lennék, mennyi karakter lenne nehezen felismerhető mások számára a bőrszín nélkül…) Szóval igen, lehetsz ázsiai hercegnő, lehetsz Tiana, lehetsz Sombra, de ha Hófehérkének születtél, akkor ne fesd be a bőröd, legyél hófehér verzió.

Néhány további érv tőlük

Sok egyéb gondolat van ezek mögött, egyet már írtam feljebb: te a nap végén lemosod a színt, de ők másnap is szembenéznek a rasszizmussal. Ám egy másik nagy érv az szokott lenni, hogy a fekete cosplayeseknek nincs annyi lehetőségük (most már növekszik a szám, de régen nem volt ennyi), és attól még, hogy a kedvenc karakterük fehér, ők ugyanúgy be akarnak öltözni, de nem akarnak mindenképp a testfestéssel bajlódni, ami érthető is. Ám ha ezt nem teszik meg, akkor ők lesznek a Fekete Sailor Moon, vagy megkapják azt, hogy de Sailor Moon nem is fekete. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon rossz, és tényleg rasszista dolog, hiszen nem elvárható senkitől az, hogy minden egyes alkalommal teljes testfestéssel cosplayezzen egy olyan karaktert, akit én csak magamra kapnék, és mennék vígan conozni benne. Sőt, én egyébként kifejezetten szeretem, amikor valaki feketeként a saját bőrszínével cosplayez egy egyébként fehér karaktert, mert annak is megvan a maga szépsége. Szóval ezzel a “fekete XY” megnevezéssel én sem értek egyet, és nagyon sajnálatos, hogy ez jelen van az ő életükben. Pont olyan gáz, mint a “kövér XY” megnevezés. El kellene hagynunk végre ezeket, de sajnos, hiába zár össze ebben a közösség, és hiába védjük meg a többi cosplayest ezektől hozzászólásokban, a külsős emberek ezt nem fogják fel, és továbbra is támadni fogják őket. Persze, szerintem erre nem a blackface-boszorkányüldözés a megoldás, hanem az összetartó közösség, akik kiállnak a másik cosplayes mellett, de ennek megértéséhez még idő kell. Sajnos az USA-ban akkora az ereje ennek a blackface-nek, és néhány más országban is felbukkat, hogy ők elképzelni sem tudják azt, hogy mi azt sem tudjuk, mi a fene ez, és a cosplayesek kapcsán előhozott boszorkányüldözéseken kívül sehol nem hallottunk még ennek a jelenségnek a létezéséről. Az USA-ban viszont ez rendszeresen problémás lehet a Halloween jelmezek kapcsán, így számukra elég aktívan élő ez a probléma. Egyik oldalról meg kell értenünk az ő érzéseiket, másik oldalról viszont nem szabad hagynunk, hogy ez a megbántottság, amihez semmi közünk, minket korlátozzon. Hiszen mi sem csapkodjuk az asztalt, hogy a Japán térképeken ne a Szvasztikával jelöljék a buddhista templomokat, amikről nekünk elsőként a horogkereszt jut eszünkbe. Sőt, gyanítom, hogy ők még mindig többet hallottak a horogkeresztről, mint mi, európaiak a blackface-ről. Ám ha külföldiekkel szeretnél erről a témáról vitázni, jobb, ha ismered már a tipikus válaszaikat a kérdéskörre, hogy ne mélyüljön tovább az a szakadék.

Livanart esete

Sajnos, az sem érv Livanartnál, hogy a karakter élőholt, ugyanis az egyik fórumon valaki talált egy hozzászólást az egyik készítőtől, aki szerint Pyke már halála előtt is fekete volt, mivel Bilgevater is egy sokszínű város. Így igen, ő is POC karakternek számít, hivatalosan is. Az már igen sajnálatos, hogy egyébként Livanart még csak nem is a saját bőrét festi be, hanem teljes testet fedő cosplayt csinált, amin a bőrnek szánt rész is a karakter bőrszínére lett festve, és nem Livanart saját bőrszínére, ráadásul ha Livanart véletlenül fekete cosplayes lett volna, akkor jó eséllyel nem problémázott volna senki a dolgon. Ám ő sajnos fehér, és bár emiatt ugyan őt magát nem zárták ki, csak a cosplayét, mégis, elég csúnyán el is kaszálták vele, hiszen esélye sincs bármi mást vinni, miközben tulajdonképpen a bőrszíne miatt szenved hátrányt. Az viszont pozitív, hogy egyre többen szólalnak fel mellette és érvelnek a blackface-kiáltások ellen a cosplayben. Ám hogy lesz-e bármilyen változás, az majd kiderül.

Összességében

Úgy gondolom, mindenki maga dönti el, hogy a karaktert milyen módon szeretné ábrázolni. Cosplayesként a te döntésed, hogy ha vékony vagy, akkor egy izmos karaktert a saját alkatoddal cosplayezel, kigyúrod magad hozzá, vagy építesz egy muscle-suitot. A te döntésed, hogy teljes pontossággal ábrázolod-e, vagy csak felveszed a ruhát, hogy jól érezd magad a kedvenced bőrében? Ezt a döntést pedig meg kellene hagynunk mindenkinek, és nem elvárássá tenni azt. Pont ennek mintájára szerintem mindenkinek a saját döntése kellene, hogy legyen az, hogy befesti-e a bőrét a karakter bőrszínére, vagy sem. Nem kellene viszont ettől függetlenül jelzőkkel illetnünk a karaktert, a cosplay pontatlanságára kihangsúlyozva a nevet, hiszen az igenis, gúnyos. Nem oké a kövér Jinx, nem oké a sovány Ursula, és nem oké a fekete Sailor Moon sem. És ha ilyet látunk, érdemes fellépni ellene! Ha nem is mész neki rögtön a beszólóknak, legalább egy pozitív hozzászólást írhatsz a cosplayesnek, amivel érzi, hogy nem mindenki olyan agyatlan, hogy ne legyen képes elvonatkoztatni a cosplayes és karakter közti tulajdonságbeli különbségekről. A támogatás pedig pont azoknak lesz igazán fontos és jóleső, akiket olyasmi miatt támadnak, amiről egyébként nem tehetnek.

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.