Parókaápolás bevezető: Eszközök

Ahhoz, hogy egy parókát rendbeszedjünk és rendben tartsunk, szükségünk van néhány eszközre. Ezeket eredetileg elengedhetetlen és hasznos kategóriákba akartam rendezni, aztán rájöttem, hogy a legtöbb inkább hasznos, de megoldható a paróka ápolása akkor is, ha nem rendelkezünk vele. Ám amint beszereztük, elengedhetetlennek tűnik, mert annyira megkönnyíti a dolgunkat.
Lássuk hát, mik azok az eszközök, amik közül válogathatunk, ha a parókánk kifésülését kócokkal való, végeláthatatlan háborúzásból egy kifejezetten megnyugtató es szórakoztató tevékenységgé akarjuk változtatni!

1. Parókafésű

Sörtés parókakefe. A műanyag fogak végén jól láthatóan nincs gomb

Számtalan városi legenda kering arról, hogy a paróka fésülésére egy ritka fogú fésűt érdemes használni, most viszont eloszlatnám ezt a tévhitet. Ha háborúzni szeretsz a kócokkal, nyugodtan szerezz be olyat, de az én ajánlatom konkrétan “parókakefe” néven fut. Ez az eszköz a legtöbb fodrászkellékesnél beszerezhető, de kisebb üzletekben, drogériákban (DM, Rossmann) időpocsékolás keresni. Ez egy olyan hajkefe, aminek sörtéi vannak, a sörték közepén egy vékony műanyag szál, aminek nincs gomb a végén! Ez utóbbi kifejezetten fontos, így ugyanis nem akadnak be a gombok a szálakba, a sörték viszont kifejezetten segítenek a visszakócolódás elkerülésében. A drogériákban sajnos van sörtés hajkefe, de a műanyag szálak végén van gomb, ezért nem jók. Ezt a hajkefét egyébként saját hajra is ajánlom, sokkal puhább lesz a sörték miatt, és nem akkora küzdelem kifésülni! Igen, ezt a hajkefémet eredetileg a saját hajamra használtam, és később jöttem rá, hogy ez a legjobb a parókákhoz is!

2. Hajvasaló

A hajvasalóm feje vékony, a hőfoka pedig az oldalán állítható. Jelenleg épp 160°C-ra melegszik, a skála 140-től 240-ig terjed

Bár nem mindegyik paróka bírja a hőt, de a vasalás miatt érdemesebb inkább többet kiadni egy hőállóra, mint olcsó partyparókákkal bajlódni. Egy hőálló parókát ugyanis hajvasalóval teljesen új állapotba is hozhatsz, akár minden rendezvény előtt, és emiatt sokkal többször hordhatod, míg ha az olcsó partyparókát nem tudod kifésülni, kivasalni, akkor egy idő után mehet a kukába, mert csak egy csomag kóc lesz.
Hajvasaló esetén a legfontosabb tulajdonság az, hogy a hőfok állítható legyen, a vasaló feje pedig vékony, nem nagy batár cucc, mert az jobban elfér a sorok közt is!
Bár a parókák fésülhetőek hajvasaló nélkül is, ám a vasalás azokat az icipici hullámocskákat is kiegyenesítik, amitől a paróka vége úgy néz ki, mint amikor a valódi haj vége el van töredezve. Ezek az apró kis szálankénti göndörödések miatt tűnik a kifésült, de nem kivasalt paróka is kócosnak, rossz állapotúnak.
Megjegyzés: a kreppelőt, sütővasat felejtsd el a formázáshoz. A parókák melegen kiugranak egyenes állapotukba, nem tartják meg az eszköz által adott formát, a formázás ezen trükkjeit, módjait egy későbbi részben fogom leírni.

3. Parókatartó fej

A fejhez egy asztalra vagy polc szélére szerelhető tartó is jár. A tartó oszlop rész forgatható, dönthető egy golyós szerkezettel, az alján külön rész van a golyó megszorítására, hogy a forgatás után ne mozogjon

Mint írtam, nem minden eszköz szükséges, de a legtöbb kifejezetten hasznos. Ilyen a parókatartó fej is. Ha ugyanis erre rakod rá a parókát, akkor az szépen kifeszül, de legalábbis hasonló formát vesz fel, mint amilyet a fejeden is fog, és könnyebb elérni a kívánt célt. Emellett, bár a másik legenda szerint fektetve kell fésülni a parókát, ez valójában szintén téves. A legjobb, ha a parókát egész hosszában le tudod lógatni, úgy a legkönnyebb kezelni, bármit is kezdesz vele.
Egy fej mellé érdemes egy tartót is beszerezni  amire rá tudod tenni a fejet. Ezt a tartót általában egy asztal széléhez lehet rögzíteni, vagy polc szélére, mint egy satut, így egy erősebb kóc meghúzásával sem borul le a teljes szerkezet az asztalról, és nem kell ellentartani. Ha ilyened nincs, akkor egy nagyjából fej méretű plüssállattól kezdve egy lakótárs/rokon felhasználásán át bármi segíthet! Ám kényelmesebb sokkal, ha van egy stabil alapod, amit bármikor használhatsz, egyedül is. Persze, az sem árt, ha van olyan asztalod, aminek a szélére rögzítheted az egészet, de ha nincs, akkor a vasalódeszka is befogható, bár kicsit instabilabb. (Igen, volt olyan kóc, amivel a vasalódeszkát is felborítottam!)
Anyagát tekintve műanyag és hungarocel is lehet. Utóbbi előnye, hogy a parókát oda is gombostűzheted a fejhez, a hátránya, hogy ha sokat húzod a kócokat, a tartószerkezet elkezdi kicsit kibővíteni a lyukat, ahogy belül megnyomja a hungarocelt, de ezt egy kis maradék worbla és sok ragasztó segítségével megoldottam, és egyelőre tökéletesen működik!
Fontos még figyelembe venni, hogy az ebayen és más helyeken rendelhető fejek mérete kicsit kisebb, mint a saját fejünk, aminek egyik hátulütője, hogy nem mindig feszül ki úgy a paróka, ahogy kell, de ez túlélhető. A másik probléma, hogy nem érdemes a fejhez igazítva frufrut vágni  ami ugyanis nekem a szemöldökömig érő frufru, az a fejnek az egész szemét eltakarja. Ám ha például felveszed a parókát és vágsz egy tincset viszonyításnak, már egész jól el lehet ügyeskedni a fejen is. Emellett egy választék vagy frizura elkészítésénél nem kell fejben megtükröznöd a képet, ami szintén nagy előny. Ám erről később írok bővebben!

4. Hajcsatok

Különböző csatok, amikkel könnyű gyorsan dolgozni

A parókák fésülésekor sok hajat kell kezelnünk, ám a fésülés, vasalás kényelmesebb, ha tincsenként történik, és sokszor jön jól, ha hozzáférünk a tincsek tövéhez is, hiszen ott is lehetnek kócok, gubancok. Ilyenkor jól jön, ha van néhány csat, amivel a felső rétegeket a paróka tetejéhez tudjuk tűzni, hogy könnyebben hozzáférjünk az alsó rétegekhez. Fontos, hogy egy könnyű mozdulattal, fél kézzel is tudd kezelni ezeket a csatokat, úgy hatékonyabban dolgozhatsz velük! A képen látható típusok kiválóan alkalmasak erre. Érdemes ezeket több méretben is beszerezni, hiszen mindegyikre szükségünk lehet a fodrászkodásnál. Aki valaha látta már, hogy készül egy csinos frizura, annak már van egy kis információja arról, nagyjából hogyan is működik ez az egész, de a következő fejezetben képekkel is illusztrálni fogom a használatukat, részletes leírással!

5. Fésülést segítő spray

Fésülést segítő hair spray. Ezt még a DM-ben találtam egykor

Ezt a spray-t elsősorban kislányok hajának fésüléséhez ajánlják, nekik is árulják hivatalosan, drogériákban is fellelhetőek. Egy speciális vizet permetez a hajra, parókára, amitől a szálak kicsit könnyebben csúsznak, kevésbé tapadnak össze. Saját hajra és parókára is érdemes lehet használni, főleg akkor, ha nem tudunk hajvasalót használni, vagy nem szeretnénk. Például hullámosabb paróka frissítő átfésülése, ahol nem szükséges még a vasalás, nem akarjuk újrahullámosítani, vagy nincs időnk komolyabb fésülésre, például conon, fotózáson a felszínesebb kócolódás helyreállítására. Van még egy nagyon hasznos tulajdonsága, a statikusság megszüntetése. Ha a fésűtől, vasalótól feltöltődne a paróka és szállni kezd, a tincset ezzel átfújva megszüntethetjük a problémát, és a makrancos paróka kezesbáránnyá válik! Érdemes ilyenkor még a vasalás megkezdése előtt kicsit átfújni vele a tincset.

6. Tupírfésű

Tupírfésű, bár ennek nem vékony fém a fogója

Ha már eljutottunk oda, hogy szépen kivasaltuk, mondharni “reseteltük” a parókát, nem árt, ha tudjuk formázni is. Ennek nagyon fontos, szerintem elengedhetetlen kelléke a tupírfésű. Fontos tulajdonsága, hogy sűrű, egysoros fésű, vékony fogakkal, és hasznos, ha van egy vékony “rúd” vége is, amivel könnyebb elválasztani a hajat. Szerencsésebb, ha ez a vékony fogó fémes, mert azok vékonyabbak, könnyebben elfér a sorok, szálak közt, szebben lehet vele dolgozni. A tupírozásra külön fejezetet szánok majd a későbbiekben, de tény, hogy alapvető művelet egy paróka formázásánál!

7. Hajgumik

Színes és fekete gumigyűrűk és egy kis méretű hajgumi

Hasznos eszközök a hajgumik is, kétfélét érdemes beszerezni. Az egyik fajta gyakorlatilag a gumikarkötők készítésére szánt gumigyűrű, amiből létezik áttetsző verzió is. Előnye, hogy olcsó, kicsi, könnyen elrejthető a frizurában, és nem téped ki a saját hajad, ha elszakadna, vagy elhagynád. Sok esetben egyenes parókák szállításakor is hasznos. Ha kifésülés után, még a fejről lelógatva összegumizod a parókát több helyen, úgy kevésbé fog kócolódni az úton, és elég akkor kivenni ezeket, amikor már a fejeden van a paróka.
Ezek a gumigyűrűk viszont nem bírják a hőt, elpattannak, így bizonyos formázásoknál érdemes vékony anyag hajgumikat használni, amik nem akadnak ki, ha esetleg leforrázod őket, vagy hozzájuk ér a hajvasaló.

8. Hullámcsatok

Hullámcsatok, minden mennyiségben!

A hullámcsat több okból is hasznos. Egyik oldalról, bármilyen frizura elkészítéséhez szükséges lehet, hiszen ezekkel rögzítjük a tincseket a helyükön. Másrészt, ha a paróka nehéz, csúszik, megfelelő módszerekkel rögzíthető a saját hajadhoz, hogy a helyén maradjon.
Mivel hullámcsatból nem létezik láthatatlan fajta, ezért azzal jársz a legjobban, ha esetleg sikerül a paróka színének megfelelő csatokat beszerezni, ami kevésbé feltűnő. Ám mivel a hullámcsat is pont olyan fogyóeszköz egy cosplayesnél, mint a biztostű, azzal jársz a legjobban, ha megtanulod elrejteni ezeket, amennyire csak lehet, és a legolcsóbb használható hullámcsatokat szerzed be, vagyis olyanokat, amik bár nem kerülnek egy vagyonba, de azért megfogják a hajat, hiszen ha csak kipotyognak, akkor nincs semmi hasznuk.

9. Hajlakk

Rossmann saját márkás hajlakk. A legolcsóbb az üzletben, és a legerősebb!

Bármilyen frizurához kötelező a hajlakk használata, anélkül esélytelen, hogy a helyén maradjanak a tincsek. Tekintve, hogy a parókának igazából nem árt, nem vágja azt tönkre, mint esetenként az emberi hajat, ezért nem kell, hogy túl sok extrát tudjon a hajlakkod, elég ha a legolcsóbb, de maximális erősségű hajlakkot veszed meg. Nyugi, sok fog kelleni belőle, a parókára a hajlakkot soha nem sajnáljuk, minél több, annál jobban tart!
Esetleg ha érzékeny vagy a szagokra, és neked megér annyit, vehetsz illatosított hajlakkot is, legalább kellemesebb illat fog körbelengeni a conon a klasszikus hajlakkszagnál!
Hajzselét nem ajánlok használni, hacsak nem követeli meg azt a paróka, mivel elég nehéz kiszedni, kimosni azt a parókából.

10. Olló

A parókák ápolásának, formázásának fontos kelléke az olló. Persze, ehhez már nem árt, ha ismerünk már néhány vágási technikát, ha azt akarjuk, hogy jól nézzen ki, de erről később írni fogok még. Ha valaki komolyabban belevágna a parókák fazonra nyírásába, érdemes lehet beszerezni profibb ollókat is, de egyébként sokféle ollóval megoldható a fodrászkodás. A legfontosabb, hogy az eszköz éles legyen, ne csak tolja maga előtt a szálakat, hiszen akkor lehet jól dolgozni vele.

11. Hajcsavarók

Szivacsos hajcsavarók, ázsiai üzletekben érdemes keresni őket

Amennyiben már frizurát szeretnénk csinálni, ez esetben visszagöndöríteni a kivasalt parókát, megfelelő hajcsavarókra is szükségünk lesz. Ezeknél fontos, hogy lehetőleg szivacs legyen, és semmiképp sem a “tépőzáras” típusú. Az ugyanis tépni fogja a tincset, és a szép loknik helyett egy kóctengert fogsz kapni. Igaz, ha kapkodsz, a szivacsosba is bele tudnak akadni a szálak, de sokkal könnyebben elkerülhető a kócolódás, ha egy kicsit figyelsz, amikor kiszeded a csavarókat! A fém hajcsavarókkal őszintén szólva még nem próbálkoztam, de tartok tőle, hogy lassabban hűlne ki, mint a szivacs, ami fontos szempont, főleg az égési sérülések elkerülése végett.

12. Sampon és balzsam

Amikor hordjuk a parókákat, azok is koszolódnak, és néha egy új frizura elkészítése is könnyebb, ha ki tudjuk mosni a sok hajlakkot. Utóbbi persze egy alapos fésüléssel is megoldható, de ne feledjük, a fejünk is képes izzadni, főleg nyáron, és nem túl higiénikus, ha például valakinek kölcsönadtuk a parókánkat nyár közepén, aztán mi is felvesszük, mosás nélkül.
Sokaknak sokféle véleménye van arról, miféle módon érdemes tisztítani a parókát, én nemes egyszerűséggel sampont használok rá, mivel az biztos ugyanolyan jól leszedi a zsírt a paróka sapkájáról, mint a saját fejbőrömről. Ha pedig már alaposan megmostam, szeretem balzsammal is átöblíteni, a könnyebb fésülés érdekében.

13. Öblítő

Van, aki öblítőt javasol a paróka megmosására, de én arra nem javaslom, tekintve, hogy az öblítő célja nem a ruhák tisztítása, hanem a friss illat biztosítása, így szerintem nem garantált, hogy valóban kimossa a zsírt, koszt a parókából. Ám ettől még hasznos lehet, mivel a hosszas áztatás puhítja a szálakat, fésülhetőbbé teszi a parókát, és csökkenti a szálak műanyagos fényességét. Egy olcsóbb partyparókából is minőségi kinézetet varázsolhatunk vele.

14. Hintőpor

Ha az öblítő nem lenne elég, akkor a hintőpor is sokat segíthet a fényes paróka fakításában. Amúgy is hasznos ilyet tartani otthon, mivel a Szuperpaszta egyik fő alapanyaga!

 

Egyelőre ennyit az eszközökről, amiket én használok, vagy valaha használtam paróka ápolására. Speciális esetekben megeshet, hogy egyéb eszközökre is szükség lesz, de ezek már nem túl hétköznapi és megszokott eszközök parókakezelésnél.

A következő fejezetben a paróka kifésüléséről, kivasalásáról fogok írni!

Galaxina

(Ha úgy érzed, hogy neked ez sok, és nem szeretnél parókaápolással, speciális formázással foglalkozni, bátran keresd fel a szakértő cosplayeseket! Vannak jópáran, akik csodát tudnak művelni egy-egy parókával!)

You may also like...

Comments are closed.