Elfoglalt cosplayesek, avagy miért nem válaszolnak a “nagymenők”?

Amikor tele az Inbox...Rengeteg olyan magyar cosplayes van, akik már elég ismertek, elismertek. Nagyon jó cosplayeket készítenek, és szívesen tanulnának tőlük mások is, ezért folyton kérdéseket tesznek fel nekik, amire bizony, nem mindig érkezik válasz, vagy épp nem a kérdezőnek tetsző. Ám attól még, hogy egy ismert cosplayes nem válaszol, késve válaszol, vagy annyit válaszol, hogy nem tud segíteni, még nem jelenti azt, hogy tapló, vagy nem érdekli. Sőt, tapasztalatom szerint ezek a cosplayesek roppant megértőek, segítőkészek, és igyekeznek mindent megtenni, hogy támogassák az ifjabb generációt tutorialokkal, vagy egyéb segítséggel, esetleg újabb és újabb technikák tesztelésével.

Mint tudjátok, vagy észrevehettétek, én magam egy igencsak bőbeszédű ember vagyok. Mindig szép, kerek egész, irodalmi remekműnek is beillő körmondatokban válaszolok, részletesen kifejtve mindent, ami igazán fontos. Igen, ezt a mondatot direkt fogalmaztam meg ilyen bonyolultan. 🙂 A lényeg, hogy nem szokásom fukarkodni a szavakkal, ám vannak helyzetek, amikor én is elfoglalt vagyok, cosplayt készítek, nem érek rá. Gyakran van, hogy rám ír valaki Facebookon egy “mizu?” kérdéssel, én meg közlöm, hogy “cosplayezek”. Igen, direkt egy szóval, mert amikor épp nagy lendülettel benne vagyok egy jelmez készítésében, nem biztos, hogy van időm/energiám, esetleg szabad kezem arra, hogy megírjam a barokk körmondatokat egy ilyen négy betűs kérdésre. Csak épp sajnos, nem mindenki veszi a lapot, és ilyenkor jönnek az “Az jó, mi jót csinálsz?/Hol tartasz?/Kész leszel időben?” és egyéb hasonló kérdések, amikre még kevésbé van időm és energiám, na meg szabad kezem (ami nem ragasztós, festékes, vagy nem épp kézzel-lábbal fogja össze az anyagokat, hogy szépen begombostűzze, vagy összefércelje), és ilyenkor fáradtan sóhajtok, és inkább nem is válaszolok.

Ez persze, elsősorban az ismerősöknél gyakori jelenség, nekik viszont egy része aránylag hamar megtanulta, hogy mikor mi a helyzet, és veszik a lapot. Nem is ez a probléma fő lényege, hanem a hivatalos, nyilvános posztok a facebook-oldalakon, twitteren, és egyéb helyeken. Hiszen egy-egy progress kép, vagy cosplayes kép feltöltésekor jön a számtalan rajongó, akik mindig érdeklődnek a cosplay iránt. Ez persze jó, a cosplayes nagyon örül annak, hogy kíváncsiak az emberek, és jónak tartják a munkáját, különben nem tennének képet az oldalukra, és nem írnák ki ujjongva, hogy már hány lájk van az oldalukon. Ám néha vannak olyan kérdések, amik akár már olvasóként is nyitogathatják a bicskát az ember zsebében, ennek pedig számtalan oka lehet. Ráadásul még az ismert cosplayesek türelme is véges, pláne, ha határidő van a cosplay elkészítésére, márpedig egy Con durva határidő. Úgy értem, az nem probléma, ha egy cosplayt be akarok fejezni egy adott hétvégén, de nem sikerül, és tolódik egy héttel. Ám egy Con nem ez a kategória. Ha a Con reggeléig, vagy akár a cosplayverseny/hivatalos fellépés kezdetéig nem készül el a ruha, akkor bizony, baj van. Az ilyen helyzetekben nem fér bele még egy nap csúszás, és még a profiknál is előfordulhat, hogy idegőrlően éjszakázniuk kell még az utolsó napokban, vagy akár korábban is, mert valamit kénytelenek újragyártani.

Ám épp ezért, én most egy kis útmutatóval szolgálok nektek, ugyanis az általatok nagyra becsült cosplayesek munkáját elképesztő mértékben tudja segíteni, ha nem tesztek fel idegőrlő kérdéseket!

Mielőtt megkérdezel valamit:

  1. Olvasd át jó alaposan a bejegyzését, hiszen lehet, hogy ott van benne a válasz. Valójában ez a legidegőrlőbb kérdés, hiszen csupán egy kis értő olvasás szükséges hozzá, és egyik cosplayes sem szeret papagájt játszani, és folyton önmagát ismételgetni.
  2. Nézz körül a cosplayes saját oldalán. Általában van progress kép korábbról, vagy akár videó is, ezeknél sok fontos adatot írnak le, pl., hogy milyen anyagból készült a felszerelés.
  3. Meglehet, hogy akár még tutorialt is találsz, szépen, képekkel illusztrálva, részletes leírásban. Ha mégsem értenéd, akkor egy ilyen tutorial alatt feltéve a kérdést, bizonyára választ kapsz rá, pontosítást, részleteket. A cosplayesnek is jó érzés látni, hogy használják a tutorialjait, ráadásul a jó kérdések segítenek észrevenni a hibákat a tutorialban. Senki nem gondolhat minden lényegesre. 🙂
  4. Épp ezért, esetleg a tutorial hozzászólásait is érdemes átolvasni, hiszen lehet, hogy már más is feltette előtted a kérdést, és meg is válaszolta a cosplayes. Szintén roppant zavaró tud lenni, amikor ott a válasz leírva, de azért valaki újra megkérdezi.
  5. Gondold át, mennyire igényel részletes és hoszas választ a kérdésed. Az “ezt a cosplayt csinálnám, mit tanácsolsz/hol kezdjem/stb-stb?” jellegű kérdések hosszas kifejtést igényelnek, amit idő megírni. Ellenben a kisebb, szinte egy igen vagy nem válasszal is letudható kérdések jóval kevesebb időt rabolnak el a válaszolótól.

Érdemes nyitott szemmel járkálni a neten. Ha némi utánakeresés nélkül rögtön felteszel olyan kérdéseket, amikre egy pillanat alatt megkaphatnád a választ, az úgy néz ki, mintha lusta lennél utánakutatni, és inkább olyanoktól várnád el a megoldás azonnali tálalását sültgalamb formájában, akiknek talán jóval kevesebb idejük van ugyanarra, amire neked. Ugyanez a helyzet a “nem tudok segíteni” válaszokkal, hiszen lehet, hogy be tudom írni a google-ba, és megtalálom a választ aránylag hamar, de neked is ugyanannyi időbe telik, mint nekem, ráadásul te sokkal jobban tudod, mit szeretnél. Ahogy Yaya Han is rendszeresen mondja: a legjobb, ha használod a “Google fu”-t, avagy megtanulod alaposan, hogy kell használni a Google-t. Természetesen hamarosan erre is írunk egy kis tutorialt, hisz nem egyértelmű mindenkinek, miképp is működik ez a nagyszerű rendszer, amivel könnyen megtalálhatjuk a szükséges tartalmakat!

Légy megértő a cosplayessel! Ha minden olyan kérdésre válaszol, ami az itt leírtak használatával nem is jutna el hozzá, sosem fejezné be a saját cosplayeit, és nem gyönyörködhetnétek azokban a nagyszerű jelmezekben amiket készítenek, nem próbálnának ki időhiány miatt olyan technikákat, amelyek újaknak számítanak, és jobb eredményt lehet velük elérni, s végképp nem lenne idejük mindezt még dokumentálni is, és szépen leírni. Sokkal egyszerűbb egy tutoriallal elmondani minden érdeklődőnek, hogy mit is kell csinálni, mint egyenként megírni mindenkinek ugyanazt a választ! 🙂 Nekik is van munkájuk, nekik is van kikapcsolódási idejük, és ők is alszanak. A cosplayt pedig többnyire a maradékban csinálják. Ráadásul minél ismertebb cosplayesekről van szó, annál többen kérdeznek tőlük, nehéz mindre válaszolni!

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.