A megalázás sohasem oké!

Elég friss még bennem és a közösségben is, ami a napokban előfordult, de aki esetleg nem tudná, miről beszélek: napvilágra került egy olyan galéria egy személy saját facebook fiókján, nyilvános beállításokkal, amely a con “leggázabb”, és “legigénytelenebb” cosplayeit szedte össze, természetesen a feltöltő, és a képek készítőinek ízlése szerint, és olyanok is bekerültek, akiknek még viccből sem lett volna szabad akár csak felmerülniük sem, mint “gáz”, vagy “igénytelen” cosplayek (hisz mint tudjuk, “ez sem gáz!” 🙂 )

ldplogo2Persze, nem arról akarok beszélni, hogy mely képekre nem volt igaz, amit írt, vagy mennyire nem volt helyénvaló vagy korrekt a véleménye egy-két cosplayes esetében, és mennyire ész nélkül ítélkező volt, vagy hogy volt-e bármely cosplayes esetében bármilyen szinten igaza az illetőnek. Ez mind elég mellékes. Ami viszont nem mellékes, az a módszer és stílus, amit sajnos, nem először látok már az interneten felbukkanni, és akárki akármit mond, ez nagyon nem oké!

Cosplay bullying/shaming

Ez a kifejezés már eléggé ismert a külföldi körökben. Gyakran bukkannak fel képek olyan cosplayesekről, akik valami miatt nem felelnek meg egyesek maximalista elvárásainak, vagy csak kifigurázhatók bármilyen módon, és negatív hatású mémet csinálnak belőle, sutba dobva az alapvető irányelvet, miszerint a cosplay mindenkié, és hogy máshogy kell megítélnünk egy-egy cosplayt, attól függően, hogy a készítőjének mi is volt a célja vele.
Magát a kifejezést nehéz jól lefordítani, hisz mint tudjuk, az angolban is több értelme lehet a kifejezéseknek. A bullying egyaránt takarja a rendszeresen és következetesen elkövetett “csúfolást”, és az egy-egy alkalomhoz kötődő, aktív leszólást, megalázást, míg a shaming kifejezés inkább a megszégyenítést takarja, így én magam megszégyenítésnek, megalázásnak nevezném ezt a jelenséget.

Mert igenis, megalázó.

Mert valaki szívét-lelkét beleadta az első cosplaybe, amit megvarrt, de előtte még nem is látott varrógépet, és azt hitte, sokkal könnyebb cosplayt varrni, mint ami a valóság. Ez bárkivel előfordulhat, és lehet, hogy nincs mindenkinek ideje, energiája arra, hogy gyakoroljon is előtte (amit persze, én mindenkinek javaslok: meglátszik az eredményen). Ám gyakorolni mindig kell valamin. Roppant megalázó neki egy ilyen galériába bekerülni, hisz lehet, hogy önmagához képest nagyot alkotott valójában, és bőven van oka büszkének lenni arra, amit csinált, ehelyett viszont leszólják, lenézik, megalázzák.
Hasonló a helyzet a túlsúllyal is. Rendszeresen leszólják egymást a népek, hogy “kövér bálna”, meg hadd ne soroljam a többi kifejezést, de könyörgöm, mi van, ha a lekövérezett személy valójában nemrég még 100 kiló körül volt, vagy fölötte, és már fél éve, egy éve aktívan sportol, tornázik, étrendet is váltott, és így érte el mondjuk a 65-öt, ami az ő alkatához még több, mint ami ideális lenne (például vékony csontozatú), ám még idő kérdése, mire a kemény munkával az út végére ér, és eléri a célját? A lefogyás soha nem mehet gyorsan! Komoly egyészségügyi és esztétikai problémái származhatnak valakinek abból, ha túl hirtelen fogy le! Ez viszont hosszú, és kőkemény munka, amihez rengeteg akaraterő és kitartás kell!

Te pedig nem tudhatod, hogy ezt egy hónapja kezdte-e el, fél éve, vagy esetleg még csak fontolgatja a dolgot, és épp próbálja szoktatni magát az új étrendhez, és keresi a megfelelő edzőt és edzőtermet?

Ha belegondolunk… egy kopasz nőt sem röhögünk ki az utcán, hogy “hogy néz már ki?” Pont azért, mert erőteljesen valószínű, hogy az illető épp kemoterápiás kezelés alatt áll vagy állt nemrég, vagy más betegség tehet a hajhiányról. Ő is egy hétköznapi hős, aki egy nehéz kórral küzd épp, ezt pedig értékelni és elismerni kell, és nem kiröhögni.

Egyébként is, fogadj el másokat, magadat is könnyebb lesz elfogadnod!

Hisz miért is kellene mindenkinek modell alkattá fogynia, vagy sorra nyernie a cosplaversenyeket a munkáival, esetleg éveken át kuporgassa a pénzét azért, hogy olyan cosplayt készíttethessen másokkal, amelyek megfelelnek a magas szintű elvárásoknak? Úgysem lehet mindenkinek megfelelni, ráadásul szerintem pont úgy szép a világ, hogy mindenki más benne, mindenki egyéni. Elvárni, hogy mindenki ugyanolyan legyen, őrültség lenne, és roppant mód unalmas! Én úgy szeretem a közösséget, hogy szőkétől feketéig minden hajszín előfordul köztük, van, akinek egészen extrém, úgy szeretem őket, hogy van, aki 45 kiló vasággyal, és van, aki 100 fölött van. Hisz az állatvilágban is vannak gazellák, tigrisek és medvék is, ha bármelyik hiányozna, felborulna minden.

Nekem csak egyetlen dolog számít: az, hogy jó ember vagy-e. Mert lehetsz akármilyen gyönyörű, különleges, profi, vagy maximalista. Az én szememben nem ettől leszel értékes ember, hanem attól, hogy bánsz azokkal, akik körülötted vannak. Azzal nem kerülsz közelebb a hegy csúcsához, hogy lehúzod, lelököd a körülötted lévőket. A csúcsra csak közös erővel juthatunk fel, egymást segítve, és nem számít, hogy ki az első, ki a második, és ki a harmadik. A kilátást mindegyik ugyanúgy látni fogja.

 A cosplay közösség legyen összetartó!

Szerencsére, a közösség most megmutatta öszetartását, de szeretném, ha ez még magasabb szintre jutna, és tényleg segítő szándékúak, barátságosak lennénk egymással is. A szubkultúrát még mindig elég sokan elítélik, gyerekes hülyeségnek tartják, amiből “majd kinövünk”, vagy épp azért törnek pálcát felettünk, mert mi “még nem nőttük ki”, és még merünk gyerekesek lenni egy helyen és egy adott időpontban, ahol bátran megtehetjük ezt. Még mindig van, aki dilisnek, infantilisnek tart minket emiatt. Épp elég sok külső ellenségünk van, akik rosszat akarnak látni a cosplaybe, és a közösség tagjairól rosszat mondanak, támadják őket, ne akarjunk mi is egymás ellen fordulni! Hisz mindannyian egy hobbit szeretünk, még akkor is, ha ezt máshogy mutatjuk ki! És hiszem, hogy mindannyian jó okkal kerültünk bele ebbe az egészbe, de erről majd máskor írok bővebben. Sokunkat pedig épp eleget csúfoltak és aláztak meg az életben mások is, gyerekként, tiniként, felnőttként, osztálytársak, tanárok, vagy akár a munkahelyen a főnök, ne tegyük ezt mi is egymással!

A cosplay egyetlen lényege, hogy öltözz be, érezd jól magad, és szórakozz!

Ereszd el magad, és kapcsolódj ki kicsit! Lépj ki a hétköznapok problémáiból, felejtsd el a lélekölő munkát, a sok hülye embert, aki körülvesz, és azzal próbálja elhitetni magával, hogy nem olyan pocsék az élete, hogy téged piszkál, aláz meg, és néz le. Legyél több nála: élvezd úgy a cont, hogy nem ítélkezel, nem törsz pálcát senki felett, mert jobb vagy, mint azok, akik így tesznek! Hiszen mind ezért megyünk ki, ugye? És egyébként is: soha ne tegyél olyat másokkal, amit nem szeretnél, ha veled tennének meg. Ha nem szeretnéd, hogy kikerülj egy albumba, mint a con egyik leggázabb cosplayese, akkor te se tegyél ki ilyen albumot. Attól, hogy ezt teszed, nem leszel jobb cosplayes, pláne nem leszel jobb ember. Sőt. Csak mélyebbre ásod magad vele a trágyamocsárba. Bár… ha odavágysz, szólj, és adunk lapátot! Mert mi ilyen csupaszív emberek vagyunk, hogy segítünk elérni mindenkinek az álmát! Akkor is, ha nem értünk egyet vele, és nem értjük, miért jó neki ott, mélyen! 😉 A kilátást legalább kevésbé zavarja! 🙂

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.