Tips and Tricks Tuesday: A “hú, de nagyon jó a cosplayed!” titka

Rengeteg félkész és fejben megfogalmazott írás vár még arra, hogy közzétegyem az oldalon, de most ennek megírását hoztam szépen előre, mondhatni, a semmiből. Köszönhető ez a szombati Shoujo Connak, ahol ismét megerősített valami abban, hogy ezt most tegyem közzé!

Ahogy most is, úgy nagyon sokszor megkaptam már, hogy jaj, de jó a cosplayem! Érdekes módon a szekrénycosplayeket is össze tudom hozni úgy egy kisebb rendezvényre is, hogy megkapjam, mennyire jó az egész, és húha, de jól áll, és ilyesmik. Nézzük hát, mi segíthet abban, hogy te is megkapd ezeket a mondatokat?

1. Ötlet!

Igen, legtöbbször egy jópofa, egyedi ötlet, sajátságos kombináció az, ami különlegessé tesz egy cosplayt. Amikor egy olyan conra látogatsz, amelynek van egy adott témája, vagy a MondoCon-on egy épp nagyon népszerűsített anime, biztos lehetsz benne, hogy sokan lesznek ugyanabban a jelmezben. Ha te is úgy döntesz, hogy ilyen cosplayt veszel fel, kétféle eredményt érhetsz el vele. Az egyik, hogy mindenki agyon fog imádni, akkor is, ha a szerelésed nem épp a varrónői minőségben készült el, csak azért, mert hú, ő mekkora kedvenc. A másik, hogy találkozol olyanokkal, akik már gyakorlottabbak, ügyesebbek, sokkal jobbak, és bár tudjuk, hogy a cosplay mindenkié, de ide nekem a rozsdás bökőt, hogy téged személy szerint zavarni fog, össze fogod hasonlítani magad a másikkal, és elkezded skandálni “a te jelmezedhez képest az enyém kis bénaság” című kiselőadást, ami engem személy szerint sokszor szokott zavarni, aki olvasgatja az írásaimat, bizonyára tudja, miért. Ami rosszabb, hogy esetleg mások is elkezdenek összehasonlítani titeket, és ahelyett, hogy azt kapnád, hogy de jó ötlet, esetleg a visszajelzések kevésbé lesznek kedvesek.

Ezzel szemben, amikor egy egyéni és jó ötlettel állsz elő, valamivel, ami kreatív, sokszor már az sem számít, hogy a minőségi szint megközelíti-e az Eurocosplayt, vagy sem, mert maga az ötlet roppant sikeres lesz mások számára. Nálam nagyon sok esetben lényegében az ötlet volt az, ami leginkább kiérdemelte az ámulást, most szombaton a Mahou Shoujo Thor, vagy ahogy emlegetik: Sailor Thor is nagy mosolyokat kapott, nyáron pedig a fagylaltot áruló, fagyiskocsi hangot zenélő Pool Party Sonám vitte a pálmát. Ja, nem, az Lee Sin volt… De ha épp nem is egy egyedi koncepciót találsz ki, az már egy jó ötlet eredménye, ha kitalálod, mi az a cosplay, amit ügyesen össze tudsz hozni a szekrényből? És milyen kiegészítőket tudsz könnyen, gyorsan és egyszerűen összehozni?

2. Styling, avagy stílustervezés

Ahogy szombaton a színpadon is jeleztem már a kerekasztal beszélgetésben, roppant fontos a stílustervezés a cosplayben. Ennek egy egész cikket szánnék a későbbiekben, de már most elejtek egy-két trükköt ennek kapcsán, és az a testalkatod szerinti öltözködés. Ez alatt viszont nem a testsúlyból fakadó alkatot értem (kövér/sovány), hanem a stílustervezők által figyelembe vett alkatot. A stílustervezés ezen részének a lényege ugyanis, hogy akár vékonyabb vagy, akár vastagabb, veszettül jól fogsz kinézni, ha az egész megjelenésed arányos.

Persze, egyikünk sem annyira arányos, mint amennyire az ideális arány megkövetelné, hiszen egy férfi alkatánál a vállszélesség az, ami hangsúlyosabb, de legalábbis a váll legyen szélesebb, mint a csípő, míg a nőknél a váll és a csípő szélessége aránylag azonos, míg a derék az vékonyabb. Mint a homokóra. Lehetsz tehát lányként 80 vagy 100 kiló is, nagyon csinos leszel, ha a vállad és a csípőd optikailag egyformának tűnik, míg a derekadnak van egy íve befelé. Ez sajnos, olyan dolog, amit egyébként neked, magadnak kell felfedezned, viszont megsúgom, ha ezeket a trükköket megtanulod, nem csak a cosplayeidet, de a hétköznapi öltözködésedet is roppant mód feldobhatja.

11539250_881083548628813_2061221253863735709_o

Sona felsőjén tudatosan alkalmaztam a trükköket. A nyakba akasztás a vállaim szélesítését szolgálja, míg a derékvonalamat szépen leszűkíti a lefelé kicsúcsosodó szabás, ezáltal optikailag karcsúsít.

Az egyik ilyen trükk lényegében a nyújtás/rövidítés trükkje. A vállszélességen szoktam példázni, mivel ott roppant látványos a különbség. Nekem ilyen kis csapott vállam van, nem olyan széles, inkább lefelé ívelő, a férfiastól pedig olyan messze áll, mint a geológia a csillagászattól. (Na jó, valójában nem áll annyira messze a geológia és a csillagászat, de ez más téma!) Épp ezért, nekem azok a ruhák állnak jól, amik optikailag nyújtják a vállam hosszát, amelyek viszont rövidítik, azok… jujj… ne akarjátok tudni! Na de hogy lehet ezen segíteni? Hát azzal, hogy a vállam vonala egyetlen hosszú, folytonos vonal, vagy “félbe van vágva”? Vagyis, egy olyan dekoltázs, mint a Szépség és a Szörnyetegben Belle sárga ruháján van, ami teljesen szabadon hagyja a vállat, az nagy mértékben nyújtja annak vonalát, mert semmi nem töri meg a folytonosságot. Ugyanígy egy jól megvarrt, váll végéig nyúló matrózgallér is hosszít, ahogy a V-nyak is, vagy épp azok a blúzok, amelyeknek garbónyaka van, de teljesen ujjatlanok, vagy épp ehhez hasonlóan, a felső csak a nyakba van kötve.

Ha tehát széles a vállad, és lány vagy, akkor ezeket kerüld! Pont azért, mert ha még tovább szélesíti őket az optika, akkor férfias,széles vállaid lesznek, és hacsak nem crossplayelsz, az nem túl előnyös! A széles vállúak tehát inkább próbálják meg több rövid szakaszra bontani az öltözéket, akár egy vastagabb vállpánttal, akár egy jól megtervezett szélességű gallérral.

Ugyanez igaz másokra is. A térdig érő szoknya például rövidíti a lábakat, míg a mini, vagy a bokáig érő nyújtja, ha pedig a ruhád nyaktól bokáig egyetlen, egyben lévő, szépen testre simuló darab, és még egy öv sem töri meg sehol, vagy egy kis díszítés, akkor az az egész alkatodat nyújtja optikailag! (Ezt a trükköt akarom használni az új tünde ruháimnál is majd, tekintve, hogy azért az én “kis” 165 centim nem épp tündemagasság! 🙂 )

További stílustervezői trükköket a későbbiekben is osztok majd meg, de most haladjunk tovább!

3. Használd, amid van!

Ez lehet a ruhák használata, vagy az anyagoké, amik még varrásra várnak. Nálam például rendszeres trükk, hogy több szoknyát is egymásra rétegelek, ezzel hozom létre a kívánt hatást, vagy épp, télen szoktam a hosszú ujjú blúzokra rávenni a fűzőimet, amivel egy egészen egyedi kinézetet hozhatok létre. Ehhez viszont az kell, hogy fejben is kilépjek a megszokott “felveszem a nadrágot, blúzt és pulóvert” gondolkodásmódból, és elkezdjek úgy számolni, hogy mit tudok úgy rávenni mire, hogy az elérje a kívánt hatást?

4. Merj egyedi, merész ruhadarabokat használni!

Akár turkálóból szerzed be, akár kínaiból, akár egy butikból, igyekezz kiszúrni azokat a darabokat, amiket így vagy úgy, de használhatsz a cosplayekhez is akár. Ezt akár komolyabb szerelésekhez is lehet (Ezreal ingjét például 200 Ft-ért turkáltam, de a színe és a mérete is tökéletes, míg a butikokban egyik hasonló színű ing sem volt a méretemben), de a turkálós ruhákat bármikor jól felhasználhatod akár egy “casual” verzióhoz, akár bármi máshoz. Sokszor akár át is alakíthatsz egy turkált ruhát, ami jó alapot ad, feldobhatod ezzel-azzal, kiegészítheted, és máris jó lesz!

5. Tegyél elég hangsúlyt a kiegészítőkre!

_MG_8271

A Miharura aggatott végtelenül egyszerű, ollóval kiszabott, varrás nélküli, kötözött cosplayt roppant mód feldobták a kiegészítők és a testfestés. Mögötte Atis pózol. Fotó: Szabó Vivien

A kiegészítők fontosak. Ápolnak és eltakarnak… janem, de valami hasonló. Amikor a cosplayed agyon van hímezve gyöngyökkel, tele van fodrokkal, vagy tollakkal, akkor azok elvonják a figyelmet a hibákról, vagy akár el is takarhatják azt! Persze, ott is sokat számíthatnak a részletek, például hiába van gyöngyökkel kirakva a fűződ, ha nem simul szépen az alakodra és el van szabva, de egy fodros-bodros tüllcsodánál el fognak veszni a varrási hibák. Ha a cosplayed alapja egy sima blúz és szoknya, de a karakerből fakadóan tele vagy aggatva jó kis ékszerekkel (pl. Amane Misa egy fekete blúzban és szoknyában, de van rajta harisnyakötős necc harisnya, sok goth ékszer, nyakláncok, karkötők, és egy roppant ütős smink), az máris roppant mód feldobhatja az egyszerű viseletet is! Persze, nem érdemes túlzásokba sem esni, mert néha a kevesebb több, de attól még sokat számít. Legjobb példám az egyszerű de nagyszerű cosplayre egyébként talán az amazon, amiben Miharu megjelent a Nyári MondoConon. Gyakorlatilag két anyagdarab kivágva egy macskamintás anyagból, jól megkötve, egyszerű kis karvédők, ékszerek, egy nagyon ütős smink és némi testfestés, és tessék! Az alapokat én készítettem és adtam oda neki, épp ezért tudom, hogy a smink és testfestés mennyire feldobta az egész szerelést! Nem gondolnád, ugye?

Összességében…

… sokakat hozhatnék fel jó példának ezekre a dolgokra. Ha megnézitek, a legtöbbcosplayes ha nem is tudatosan, de használja már ezeket a trükköket. Lehet, hogy sokaknak jön magától, vagy nézték eleget a tükörben magukat ilyen-olyan ruhákban már, hogy tudják, milyen szabás áll jól nekik, és sosem tanulták azt, hogy az ő alkatukhoz ez meg az a szabás lesz a jó, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy tudják. Épp ezért érdemes próbálgatni, felvenni mindent, és megnézni, melyik az, amiben csodálatosnak nézel ki, és annak is érzed magad. Segítek: a “pont jó” méret sokat számít! Néhány plusz kiló még nem ok arra, hogy sátort tekerj magadra, mert biztos tudnék olyan bombarucit adni rád én is, amitől istenien fogsz kinézni! 😉

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.