Tips & Tricks Tuesday: Így varrd a dekorgumit!

Dekorgumi pikkelyek

Dekorgumi pikkelyek Hablaty mellényén

A dekorgumi még mindig csodálatos találmány cosplayhez. Előnyeinek bőséges felsorolása helyett viszont csak azon tulajdonságát emelném ki, amely miatt erre esett a választásom: ha a barna színűt kicsit megvasalom, de csak óvatosan, éppenhogy megmelengetve a tetejét, a hő hatására olyanná válik a felszíne, mintha bőr vagy műbőr lenne, ám annál az anyagnál még mindig merevebb. Épp ezért érzem tökéletes választásnak Hablatyhoz, hisz amellett, hogy bőrhatású, ad majd egy olyan merevséget a mellényemnek, ami sokat segít majd az alakom formálásában (vagyis a derekam eltüntetésében). Ám a pikkelyek egyenkénti felvarrása nem csak az időtényező miatt nehéz munka!

Ha ugyanis a dekorgumit felvarrod, a cérnaszál könnyen perforálhatja az anyagot, és átszakíthatja azt!

Felvarrt pikkelyek

A pikkelyek felvarrás közben

Épp ezért adta Tüncörgő, avagy Majoros Tündi ezt a tippet nekem, amit én most tovább adok:

Anyagcsíkok a pikkelyeken

Anyagcsíkok a pikkelyeken

A pikkelyekre hagyj rá elég hosszt, hogy a vége takarásban legyen, majd a felvarrásra szánt részre tegyél egy kis anyagdarabot. Én ezt hobbiragasztóval tettem fel mindegyik pikkelyre, ami lehet, hogy idővel lepattan, de amikor már a helyén van az egész, akkor már nem számít igazán. Onnantól már tartja a cérna, a varrásnál viszont sokat könnyít, hogy nem csúszkálnak az anyagok.

Ez az anyagdarab “felfogja” a cérna “élességét”, ami az anyagot biztos nem fogja átszakítani, bár a dekorgumi még mindig kiszakadhat, ha túl éles és szoros a cérna, úgyhogy csak finoman és ügyesen! 🙂

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.