Cosplayes oldalak: okkal vannak!

Az előbb érkezett egy témaötlet valakitől, ezért is gondoltam úgy, hogy nekilátok ennek az írásnak, és egy kicsit felvilágosítok másokat. Sőt, jelzem hasonló cipőben járó cosplayes ismerőseimnek is, hogy nyugodtan tegyék ki ezt az írást a saját oldalukra is, vagy küldjék el üzenetben annak, aki “zargatja” őket, valószínűleg én is fogom küldözgetni/megosztani, hátha megértik, mit is érzünk ezzel kapcsolatban, és javul kicsit a helyzet. Igen, az optimizmusom még mindig nem hajlandó elfutni! 🙂

LDP facebook fejléc

A Living Dream Project facebookos oldala

A téma, ahogy a cikk címe is írja, a cosplayes oldalak létezése, létezésének oka.

Elég sokan vagyunk már cosplayesek, és sokaknak van cosplayes oldala is. Van, aki még “kezdő” ebben, szinte most kezdett el egy saját oldalt, ahová a képei mennek ki, és van, aki nagyon régóta van már a “szakmában”, és elég sok követővel rendelkezik már. Gyanítom, mindannyian találkoztak az alábbi problémákkal, és sokuknak elege is van már belőle.

1. Egy közös fotótól még nem ismerlek!

Nem csak én vagyok az, akivel ha már készült egy közös fotó, vagy csak ők fotóztak engem, esetleg csak láttak a conon, és tetszett a cosplayem, megjelölnek ismerősnek, pedig én esetleg azt sem tudom, ki az illető. Néhány ismerősöm már olyan szinten el van árasztva ilyen felkérésekkel, hogy nem csak a “barátlistája” van tele a facebook szerint (azt hiszem, mostanság 5.000 fő a limit), hanem még az a listája is, ami a megjelölés-felkérésekre van! Vagyis, annyian jelölték ismerősnek (akiket nem jelölt vissza), hogy egyszerűen már a felkérést sem lehet neki elküldeni! Mindez például karrier építés szempontjából fontos probléma. A személyes facebook-profilom megjelölése épp ezért random akárki részéről az alábbiak miatt is zavaró:

  • Valakinek, akit nem igazán ismerek, nem biztos, hogy szeretném, ha elérhetőek lennének a családi képeim, vagy egyéb, közelebbi ismerősöknek szóló privátabb kiírásaim, megosztásaim.
  • Egy bizonyos szinten jobb, ha a korlátozott létszámú ismerősi listámon esetleg olyan kapcsolatok vannak, amelyekre később akár munkahelyet is alapozhatok (pl. főszervezők, egy-egy szervezetnek/csapatnak a vezetője, akivel szeretnék később együtt dolgozni, stb).
  • Ha ez az ismerősi listám esetleg “alkalmi rajongókkal” telítődik, vagyis olyanokkal, akik egyszer találkoztak velem, és soha többé, vagy csak azt remélik, hogy visszajelölöm őket, és majd eldicsekedhetnek, hogy húú, Galaxina az ismerősi listájukon van, nem fogok túl sokat “nyerni” vele, inkább kényelmetlen lesz, mert előbb-utóbb ezeket az ismerősöket, vagy annak jelöléseket törölnöm kell.

A javaslatom az, hogy ha ismerősnek jelölsz valakit, és tudsz ismeretlenül is üzenetet küldeni, jelezd neki, hogy azért tetted, mert esetleg jobban ismered őt, mint egy alkalmi fotópartnert. Egyéb esetben inkább keresd meg a Facebookos cosplayes oldalát, és jelöld be, ő is örülni fog neki.

Heniko facebook oldalai

Heniko a fotózást és cosplay készítést is különválasztotta, jó okkal!

2. Cosplayes információkért kövesd az oldalam!

Sokszor kapok személyesen, privát üzenetben már-már ismeretlenektől olyan kérdéseket, amiket esetleg frissen válaszoltam meg a cosplayes oldalamon. Például azt, hogy milyen cosplayen dolgozom épp, vagy miben fogok menni a conra, mindezt akkor, amikor mondjuk épp tíz perce töltöttem fel a legújabb progress képet a válasszal az oldalamra, vagy azt a képet, amelyben kilistázom, melyik cosplayemben leszek megtalálható a conon. Egyébként con előtti héten ez ki szokott bővülni a “Hogy haladsz? Kész leszel?” kérdésekkel… Pedig amikor van öt percem, azon is tájékoztatok mindenkit a haladásomról.

3. Ismerősök vs. követők

Van a személyes profilon is olyan opció, hogy “követés”, ez pont arra van, hogy ha nyilvánosan írok ki bármit, az megjelenik neked is a hírfolyamodon. Ám értelemszerűen jobb szeretném én is, és más is, ha a hivatalos cosplayes oldalamat követnék az emberek, és nem a személyes profilomat. Nem tudom elmagyarázni, miért, de más az, amikor személyes profilra teszem ki a képemet, és ott kapok hüvelykujjakat, hozzászólásokat, és más, amikor a hivatalos oldalamra jön ugyanez. Az előbbi egy baráti “gesztus”, az utóbbi már inkább olyan, mintha egy rajongótól érkezne. Ez egész más kapcsolat, pláne olyanoktól, akiket nem ismerek igazán.

Lord Halgor facebook oldala

Lord Halgor is végre létrehozott saját oldalt, amint kitalálta a neki való nevet!

Jómagam egyébként szeretek barátkozni, de lássuk be, nem lehet több száz, vagy több ezer barátom. Még az ismerősből is sok kicsit. Követőből és rajongóból viszont még a tízezres nagyságrend sem tűnik annyira soknak. Emellett, míg a barátokkal, családtagokkal, közeli ismerősökkel szeretném tartani a kapcsolatot, és látni, mit osztanak meg a facebookon például, addig a követőim esetében én vagyok az érdeklődés tárgya, s lássuk be, engem nem feltétlen érdekel, hogy Kiss Juliska, 15 éves középiskolás diáklány, aki szereti a cosplayeimet, mit oszt meg a barátaival, hisz a romantikus idézetek, a mitörténtasuliban és az egyéb hasonló témák egy ismeretlen lánytól nem épp az a kategória, amit mindennaposan olvasgatni szeretnék. Jobban érdekel, hogy mi a helyzet a hozzám közelálló emberekkel. Nos, amikor valakit visszajelölök ismerősnek, csak azért, mert egyszer találkoztunk conon, a visszajelölés automatikusan megjeleníti a másik ember megosztásait, kiírásait a hírfolyamomon, és le kell őt kapcsolnom, ha ezt nem akarom látni. Igaz, ez csak két kattintás, de attól még macera, és sok kis macera igen sokra tud menni.

4. Facebook-korlátozás

Nos, mint említettem már, a facebook korlátozza nem csak a maximális ismerőseim számát (ami, lássuk be, elég logikus), hanem még azok számát is, akik ismerősnek jelölhetnek egyáltalán. Ha mindkét listára 5-5.000 ember fér fel, az is összesen 10.000, és ebben benne vannak a barátaim és családtagjaim is. Igaz, az oldalam követése még nem érte el az 1.000-et, és sok más cosplayesé sem jár még ott, de lehet, hogy pont azért, mert inkább a privát profilomat jelölik be, az oldalam követése helyett. Emellett érdemes számolni azzal is, hogy talán egy napon eljutok odáig. Miharu is nagyon jó példa erre: a youtube csatornáján már 18.000 fölött jár a feliratkozók száma, és ő bizony, már találkozott azzal a problémával, hogy bár direkt hagy helyet az ismerősi listáján, hogy fel lehessen őt venni, de annyi ismerősnek jelölést kap, hogy már az a listája is telítődött, és nem lehet bejelölni emiatt. Mindez külön vicces, amikor hasonló népszerűségű emberrel próbálná felvenni a kapcsolatot, és mindkettejüknek törölgetnie kell a felkéréseket ahhoz, hogy végre, felvehessék egymást. Mindezt a népszerűséget pedig néhány éve sikerült elérnie. Előtte ő sem hitte volna, hogy valaha eljut eddig, most pedig technikai problémákat okoz már, hogy a rajongói gyakorlatilag barátkozni akarnak vele, ismerősnek jelölik, és privát facebook profilján kérdezgetik őt folyton, emiatt pedig sokszor az én üzeneteimet sem veszik észre…

Harley facebook oldala

A névválasztás nehezebb, mint gondolnánk, ezt Harley tudja legjobban igazolni! 🙂

5. Oldalak hozzáférése

Nem véletlenl hoztuk létre a “Miharu Levelesládája” facebook oldalt. Nem a megosztások miatt, hanem inkább azért, hogy több embert is fevehessünk adminisztrátornak, vagy legalábbis szerkesztőnek, így az oda beérkező üzeneteket nem csak Miharu látja, hanem néhány megbízható adminisztrátora is. A legtöbb kérdésre, amit ő kap, mi is tudjuk a választ, és meg tudjuk válaszolni neki a kérdést, ha pedig olyan kérdés érkezik, amire csak ő tudja a választ, tudom jelezni, hogy nézze meg a levelesládáját. Ez a rendszer valamennyire már tehermentesítette a privát facebookját, de nem eléggé, hisz még mindig vannak, akik személyesen keresik őt olyan kérdésekkel, amire nem fog privátban válaszolni, és ezt el is mondta párszor. Mindenesetre, már az is sokat segítene néhány cosplayesnek, ha nem csak az általa használt saját facebookjára akarna mindenki írni, talán abban a reményben, hogy úgy esetleg hamarabb megkapja az üzenetet, hanem inkább a hivatalos oldalára írna. Gondolj bele: ha téged mindenki privát üzenetben akarna zaklatni ismeretlenül is, és folyton irkálnának a személyes facebookodra, nem éreznéd kicsit azt, hogy nem pihenhetsz, és nincs elég magánszférád? Ráadásul a saját privát facebookodat nem fogod tudni kiadni senkinek, hogy segítsen már kicsit rendezni az üzeneteidet, ám a facebookos oldaladra beállíthatsz bármikor szerkesztőket, akik be tudnak segíteni. Megjegyzem, a rendszer azonnal értesít, ha üzenet érkezik! 🙂

Összességében

Mint látható, nagyon sok oka van annak, hogy egy cosplayes saját facebook oldalt indít. Szebb, jobb, kellemesebb, és segít egy kis magánszférát tartani az említett közösségi médiában. Ne akard csak azért bejelölni az általad sokra tartott személyt, hogy elmondhasd, hogy “neked ismerősöd”, vagy zargathasd privát üzenetben, amikor a saját oldalán is ugyanúgy megkapja a leveleidet. Hagyj neki is egy kis személyes teret, és gondolj bele, mennyire zavarna téged is, ha valaki ugyanezt csinálná veled. Lehet bárkinek nagy a szája, hogy ő aztán válaszolna több ezer privát üzenetre is, mert a rajongók az elsők, de fizikailag nem lenne rá ideje, hát még arra, hogy mellette dolgozzon, szervezkedjen, cosplayezzen. A legnagyobbak is csak emberből vannak.

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.