A cosplayesek típusai, megítélése

Cosplayes körökben elég nagy “vita” mostanság (és bizonyára már előtte is az volt) a cosplayek minősége, a beszerzési módja, pontossága, és persze, egyéb részletei. Többféle tábort látok, akik egymást dobálják alkalomadtán, vagy épp bennem ébred az az érzés, hogy bort iszok, és vizet prédikálok, amikor azt mondom valakinek, hogy tök jó úgy a cosplaye ahogy van, és az elsőnek amúgy sem kell tökéletesnek lennie, miközben én vért izzadok, és ki vagyok bukva, mert egy apró részlet nem úgy áll, ahogy kéne neki. Aztán rájöttem lassan, hogy mi is a probléma, és miért is nem igaz rám a fentebbi viselkedésforma.

Mindenkinek más indítéka van a cosplayezésre. Van, aki csak szórakozni akar egyet a barátaival, van, aki jól akar kinézni, van, aki roppant látványos cosplayeket akar hozni időről időre, van, aki versenyezni akar, és versenyt nyerni, nem azért, mert szüksége lenne arra, hogy bizonyítsa, mennyire zseniális cosplayes, hanem a verseny öröméért, és a készítés izgalmáért. Viszont, ami a legfontosabb, ezeket a cosplayeket épp ezért nem lehet egységesen megítélni! Ha összehasonlítjuk a “buli a barátokkal” jelmezt, és a “márpedig én most minden versenyt megnyerek ezzel” cosplayt, az olyan, mint amikor az alapján ítéljük meg a halat, hogy milyen ügyesen tud fáramászni?

Így hát úgy döntöttem, hogy egyfajta irányadóként most összeírom, hogy milyen típusú cosplayeket ismerek, és mik a legfontosabb szempontok annak “megítélése” esetén, és mely szempontok azok, amiket érdemes sürgősen elfelejteni! Természetesen a különböző típusok között lehet átfedés is, ám a kettő nem mindig jár együtt, így inkább külön típusokba bontottam őket. Persze, lehet, hogy jóval több típust is írhatnánk, de feleslegesnek éreztem bizonyos irányzatokat ragozni, hisz a cikk lényege ugyanaz: az elfogadása annak, hogy mindenki másért cosplayezik, és mindenkinek más a fontos.

Megjegyzés: ahogy az illusztrációként megjelenő cosplayesek sem csak abba a kategóriába tartoznak, amelyik mellett felbukkannak, s nem feltétlenül igaz rájuk a leírás minden pontja, úgy az olvasó sem biztos, hogy csak az adott kategóriába sorolhatja be magát, és annak minden pontja igaz lenne rá. A leírások csak összefoglalók, egyénenként bőséggel akadhatnak eltérések is. A lényeg, hogy amelyikben magadra ismersz, vagy épp másokra, ott igyekezz megfogadni a tanácsokat, mert sokat javíthat azon, hogy elfogadjuk egymást, és nyíltan hirdethessük: a cosplay tényleg mindenkié!

1. A cosplayezni akar, de nem tud csinálni típus

CatleenCosplay Star Trek öltözékben

Catleen mostanáig szinte csak vásárolta cosplayeit, ám mindig odafigyelt a minőségre. Fotó: Szaniszló István

Sokan vannak, akiknek semmi kézügyessége nincs, vagy egyszerűen csak a türelem, kitartás, és tanulási folyamat kiizzadásának vágya hiányzik belőle, esetleg a munkája nem hagy elég időt neki a készítésre, nem számít. Valószínűleg sosem fog önmaga készíteni egy cosplayt, de nem is kell, elvégre rászánja a pénzt, és varrat magának egy jelmezt, vagy rendel a netről.

Főbb ismertetőjegyek:

  • A ruhának van egy készítési minősége. Látszik rajta, hogy olyan varrta, aki ismeri a szakmát. Ezen ruhák többsége ugyanis varrott, dekorgumi-páncélt ritkán látni úgy, hogy ne a viselője készítette volna.
  • Nem pontos, nem süt róla, hogy szívvel-lélekkel, precízen csinálta meg az illető sok-sok hónapos vért izzadással, elvégre egy szakmabeli készítette el, megrendelésre, pénzért, és nem azért, hogy tökéletes legyen, ez viszont szükséges kompromisszum.
  • Egyes esetekben a készítő valójában rokon, vagy elég közeli ismerős, olyan, aki úgy döntött, hogy kvázi ingyen és bérmentve, vagy lehetőleg olcsóbban készíti el a jelmezt. Van, hogy anyu segít, vagy nagymama, esetleg barátnő, aki ért hozzá. Itt a pontosság már változó lehet, attól függ, hogy a készítő mennyire akar odafigyelni erre?

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • A pontosság elvárását. Felesleges belekötni abba, hogy neki csak három sor gombja van, a karakternek pedig négy volt, vagy hogy az adott részt egy sokkalta bonyolultabb megoldással kellett volna elkészíteni, ami mennyivel jobban hasonlít az eredetire. Nem veszhetünk el a részletekben egy olyan munkánál, amiért a készítője fizetést kapott.
  • Az elítélést, amiért nem a saját keze munkáját hordja. Miért is kellene? A lényeg a jelmez viselése, ha nincs kézügyessége, miért kellene egy tényleg olyan minőségű ruhát hordania, amiben inkább ki sem menne az utcára, nemhogy Conon mutogassa, esetleg a profi cosplayesek mellett? Ha szeretne szép ruhában lenni, akkor az bizony, szíve-joga!

Ha ide tartozol:

  • Mindenképp fontos, hogy ne állítsd be saját munkádként azt, amiért te fizettél valakinek, vagy amit valaki baráti szívességből megtett neked. Nem szép dolog más tollával ékeskedni, épp ezért, ha a ruhádat anyukád varrta, legyél rá nagyon büszke, hogy ilyen ügyes és jó fej anyukád van, mert sokan örülnének neki, ha a helyedben lehetnének. Ha pedig rendelted a ruhát fizetésért, fontos, hogy csak a ruhát vásároltad meg, a “jogdíjat” nem. Attól, hogy megveszem egy együttes CD-jét, nem én fogom énekelni rajta a dalokat. Az emberek pedig nem szeretik, ha valaki sajátjának állít be valamit, ami nem az övé.
  • Felejtsd el azokat, akik esetleg úgy gondolják, mindenképp neked kellene csinálnod a cosplayed minden részletét, ők egy egészen másik kategóriába tartoznak, amit lentebb bizonyára meg is fogsz találni.

2. A Haverok, buli, cosplay típus

Disney hercegnők csapata

Disney hercegnők, őszi con hangulatban. Talán nem nyernék meg az Eurocosplayt, de együtt vannak, és bizonyosan jól érezték magukat! Fotó: Német Attila

Azt hiszem, ez a leggyakoribb cosplay minden conon, elvégre a legtöbben azért öltöznek be, hogy a társaikkal, barátaikkal együtt szórakozzanak egy jót, mindezt valamilyen adott jelmezben. Sok hasonlóságot mutatnak a cosplay clubokkal, de akadnak eltérések is.

Főbb ismertetőjegyek:

  • Azért cosplayezik az adott karaktert, mert a cosplayesnek régóta hatalmas kedvence, vagy ha nem is kedvence, de ennek a karakternek a bőrében mindenképp együtt tud cosplayezni a barátaival, mert ugyanabból a filmből/sorozatból/játékból (de egyébként sok esetben egy-egy népszerű animéből) cosplayezhetnek, ami mellesleg szintén kedvenc.
  • Csapatban mozognak, köszönhetően a fentebbieknek. Sokkal jobb, ha együtt vagyunk, és együtt cosplayezünk ugyebár.
  • Egyes esetekben gyakori a karakterek közös jeleneteinek újrajátszása, vagy bármilyen kellően nagy terepen (többnyire kint az udvaron) történő harc eljátszása, stb., elvégre azért bújtak a karakter bőrébe, hogy átélhessék, milyen annak a karakternek lenni.
  • Ez persze, nem kötelező, ha épp nincs kedve a karakter szerepét játszani, csak tombolni akar a legjobb barátaival, azt is megteheti. Ez buli, szórakozás, nincs kötelezettség.

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • Bleach Cosplay Project

    A Bleach Cosplay Project csapatánál is a létszám adja a legjobb hangulatot! Jól látszik, hogy mindenki egyért… azaz… egy ellen? Fotó: Oriru Yuki Crine

    A külső karakterhasonlóságot. Nem számít a testalkat, a szemszín, az, hogy mennyire pontos a jelmez, vagy az, hogy mennyi részlet hiányzik. Az egyetlen fontos dolog, hogy szereti a karaktert, és együtt lehet a barátokkal.

  • A származást. Teljesen mindegy ugyanis, hogy ki készítette, és honnan van. Aki nem tud varrni, vagy pocsék a kézügyessége, annak is ugyanannyi joga van felvenni kedvenc karakterét, mint bárki másnak. Ha ő szeretné, hogy a karaktere zseniálisan jól nézzen ki, de neki nincs tehetsége a jelmezkészítéshez, szíve joga, hogy rászánja a pénzt, és megvarrassa egy szakértővel, vagy megrendelje az internetről, a lényeg, hogy felvehesse.

Ha ide tartozol:

  • Egyszerűen érezd jól magad. Nem azért vetted fel a cosplayt, hogy mások elmondhassák annak a hibáit, vagy közöljék, hogy az alkatodhoz totál nem illik a karakter, és még a viselkedésed sem olyan. Jól akarod érezni magad, vagy folyton másoknak (gyakorlatilag vadidegeneknek) tetszeni? Csak az számít, hogy erre a napra másvalaki bőrébe bújhatsz, és jót szórakozhatsz a barátaiddal.
  • A cosplay eredetéről te se hazudj, ha esetleg nem a te munkád, akkor nem a te munkád.
  • Ne ütközz meg azon, ha valaki nem tudja az általa cosplayezett karakter teljes élettörténetének eposzát oda-vissza, jellemrajzzal és fontos részletekkel együtt. Ő egy másik típusba tartozik.

3. A Cosplay Clubos típus

Gyűrűk Ura Cosplay Club

Keveseknek egyértelmű, hogy a Gyűrűk Ura Cosplay Club jelmezeinek magas a minőségi követelménye. Pedig ha belegondolunk, nem szívesen látnánk köztük félrevarrt ruhát, vagy jelmezhez nem illő típusú és minőségű anyagot. Fotó: Vixen Project

Minden nagyobb filmnek, sorozatnak, animének akadnak nagy rajongói, akik nem csak megnézték a filmeket/sorozatokat és elolvasták a könyveket, amiket természetesen imádnak, hanem maga a világ fogta meg őket egy az egyben, és szeretnének valahogy ennek részesei lenni. Mindezt olyanokkal, akik szintén hasonlóan éreznek.

Főbb ismertetőjegyek:

  • Minőségi és pontos jelmez, lehetőleg eredeti alapanyagból (pl. fémvért). A cluboknál már értelemszerűen fontos a minőség, hiszen van egy közösségi elvárás feléjük, aminek ők is meg szeretnének felelni, ám ez az elvárás belülről is jön. Ha szeretem olyannyira az adott témát, hogy aktív clubtag legyek, akkor bizonyára én is szeretnék minél szebb és pontosabb ruhát.
  • Csoportos megjelenés. Persze, munka és szórakozás is van ebben. A legtöbb club már pultot is kap egy-egy eseményre, árusít, vagy lehet csinálni velük valamit (pl. fotózást, vagy párbajozást, amit ők épp kitalálnak), sőt, gyakori a színpadi fellépés is tőlük.
  • Leginkább egyfajta “filmes hagyományőrzők”, ha a kedvencükhöz az szükséges, hát megtanulnak kardot forgatni, íjászkodni, motorozni, vagy amit épp megkíván a világ. Nem ritka, hogy egy-egy tag valóban részese egy hagyományőrző egyesületnek, vagy aktívan űz egy olyan sportot, ami illik a karakteréhez is.

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • Azt az elképzelést, hogy a közéjük tartozáshoz nincs követelmény semmilyen téren. Bár bizonyára ők is örülnek, hogy sok rajongója van a világuknak, amit ugyanúgy szeretnek mások is, ám nem véletlenül van különbség a “Haverok, buli, cosplay” típus és a clubok között. A clubok ugyan az előbbi típusból alakultak ki, hisz minden azzal kezdődik, hogy “cosplayezzünk együtt a kedvencünkből”, ám ez kinőtte magát olyannyira, hogy elvárások vannak feléjük is. Persze, clubonként eltérő, hogy mégis mekkorák a követelmények, és mennyire számít a jelmez, de általában minőségi ruhát akarnak, a vérteket igenis, fémből készítve, a bársonyruhát pedig nem olcsó szaténból varrva, “jó lesz az úgy, a lényeg, hogy hasonlít” hozzáállással. Tiszteld őket annyira, hogy megérted ezt, és igyekszel eleget tenni az elvárásaiknak.
  • A “lenézésüket” azért, mert nem ők maguk csinálják a jelmezt. A clubok amúgy is azok a kategóriák, akik mindent roppant jó minőségben készíttetnek el, esetenként igen nagy összegekért, hogy minél hűbb legyen. Nincs mindenkinek kovácsműhely a sufnijában, hogy beüljön, és összedobjon egy teljes páncélzatot, sisakkal, pajzzsal, pallossal, a szakértelmet már meg sem említve. Némelyikük komolyan küzd érte, hogy legyen elég pénze kifizetni a jelmeze költségeit, mert nem mindegyikük keres olyan jól, van, akinek komoly spórolást jelent, hogy egy újabb részlettel kiegészülhessen a felszerelése, de nem panaszkodik, hisz neki minden pénzt megér az az egy jelmez.

Ha ide tartozol:

  • Légy megértő. Nem kötelező ugyan elfogadnod, hogy a clubodba tartozzon olyasvalaki, aki nem hozza azt a szintet, amit a csapat megkövetel, sőt! Ám a lelkes jelentkezőknek kedvesen és finoman is elmondhatod, hogy a ruhának igenis, meg kell ütnie egy minőségi mércét, vagy épp neki kéne úgy hasonlítania a karakterre, mintha kiköpött másolata lenne.
  • Fogadd el, hogy van, akinek kifejezetten fontos, hogy saját munkája legyen a jelmeze. Természetesen ez esetben is javasolhatsz neki tippeket, például menjen el egy tanfolyamra, vagy ajánld be esetleg egyik-másik szakértő ismerősnél, próbálj segíteni neki, hogy az illető támogassa őt a munkában, hogy ne neki kelljen kiizzadnia a trükköket, szabásmintát, egyebeket, hanem valaki megsúghassa neki a szükséges információkat, és szakértői tanácsokkal láthasa el.
  • Ne szóld le a másikat, még a háta mögött sem. Leginkább azért ne, mert akár a fülébe jut az illetőnek, akár nem, egy rosszul megválasztott mondat vagy hangsúly miatt nagyon sznobnak tűnhetsz, ami pedig nem csak kifejezetten rád, hanem az egész clubra is rossz fényt vethet. Elvégre sokszor egy társaságot egyetlen tag egyetlen rossz megjegyzése miatt is megítélhetnek. Itt nem csak a te hírneved forog kockán, hanem az egész csapat arculata.

4. A karakter-cosplayes típus

Loki, kétféle megjelenési formájában a sok közül

Loki időről időre felbukkan a conokon, ráadásul már több szerelésben is, és információink szerint tervben van egy következő. Folyamatosan készülnek kiegészítők is és nem hiszem, hogy valaha bánni fogjuk, ha az egyéb (egyébként neki jól álló) cosplayek mellett/helyett újra és újra találkozunk egy ilyen jó Lokival! Fotó: a múlt homályába vész 🙁

Van, aki nem aktív versenycosplayes, hanem talált egy karaktert, akire amellett, hogy külsőleg is totál hasonlít (vagy nem), de ráadásul nagy kedvence is, esetleg sok jellembeli hasonlóságot mutat vele. Valószínűleg tagja lenne valamelyik clubnak, ha lenne club már rá, de sajnos, még nincs elég jó minőségű és kellően hasonló karakter a filmből/játékból/sorozatból ahhoz, hogy alapíthassanak egy clubot hozzá. Ettől függetlenül rendezvényről rendezvényre felbukkan vagy ugyanabban a szerelésben, vagy ugyanazon karakter egyik-másik ruhájában.

Főbb ismertetőjegyek:

  • Ahogy említettem, mindig ugyanazon karakternek van beöltözve, akár ugyanabba a ruhába is, több conon keresztül, bár ez főleg az elején jellemző, amikor még nem sikerült második, harmadik, sokadik öltözéket összehozni.
  • Mindent tud a karakterről! Esélyesen azért öltözik mindig csak ugyanannak, mert imádja, a filmet/sorozatot/animét már oda-vissza megnézte nyolcvanszor, betéve tudja az összes szöveget, esetleg teljes átéléssel elő is tud adni egy jelenetet, monológot, vagy csak egy jól ismert mondatot.
  • Néha még a viselkedése és beszédstílusa is tökéletes másolata a karakternek!

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • Szintén a saját munka elvárását, elvégre nála sem garantált, hogy csak azért megtanul varrni, hogy a sokadik ruhát is ő készítse el.
  • Az új karaktereket. Persze, lehet, hogy idővel megjön az étvágya, de sosem lehet tudni, nem mindenkinek unalmas öt éve minden conra ugyanabban a ruhában/karakterben elmenni, pláne, ha sokfelé mászkál, és kiköpött mása a karakternek. A siker így is garantált.
  • A vitát a karakterről, illetve annak esetleges leszólását. Lehet, hogy nem a kedvenced az illető, de hármat találhatsz, miért is jön a cosplayes mindig ugyanannak a karakternek öltözve. Ha ráadásul csak amolyan “ez mekkora gagyi karakter” stílusban szólod le, és még csak nem is értelmes érvekkel, az nem csak bántó, hanem roppant csúnya dolog is, és nem lehet vele mit kezdeni. Mielőtt belekötsz a cosplayezett karakterbe, gondolj bele, hogy mi lenne, ha a te nagy-nagy őskedvenc karakteredet valaki így leszólná. Rosszul esne, ugye?

Ha ide tartozol:

  • Próbálj meg újítani. Még az animékben is előfordul, hogy gyakran változik az öltözék (már ahol, persze), és ha az adott karakter a nagy kedvenced, bizonyára te is örömmel fogod belevetni magad a legújabb ruha elkészítésébe/elkészíttetésébe. Egyetlen karakter is lehet nagyon változatos.
  • Próbálj meg minél jobban hasonlítani a karakterre. Értem ez alatt azt, hogy ha önnön természetes külsőd nem is kiköpött mása a karakternek, érdemesebb lehet rászánni a pénzt egy minőségibb, valódi hajnak tűnő parókára, ami pont olyan, mint a karakteré, vagy megtanulni, hogyan formázhatod a saját hajad olyanná, amilyen kell. Ugyanígy, érdemes legalább azt megtanulnod, miképp sminkeld magad, milyen trükkökkel érhetsz el nagyobb hasonlóságot. Neked is jobban fog esni, ha valaki közli, hogy mennyire pont olyan vagy, mint a kedvenc karaktered, és jobban fogod érezni magad a bőrödben és a jelmezedben, és másoknak is tetszeni fog, az emberek szeretik a nagy hasonlóságot.
  • Mivel nem csak egy alkalomra veszed fel a jelmezt, hanem rendszeresen, érdemes gyakorolni a karaktered hanglejtését, beszédstílusát, mozdulatait, mimikáját, akár a járását is! Ehhez jól jön egy tükör esetleg, vagy akár valami egyszerű hangfelvevő program a számítógépeden (vagy mobilodon), amire felmondhatod a szöveget, és visszahallgathatod.
  • Tanuld be a jól ismert szövegeit. Semmi nem viccesebb, mint amikor egy pont odaillő mondatot adsz elő, ami esetleg egészen máskor és másra mondva hangzott el a karaktered szájából, ám akkor és ott egy kreatív válasz lehet az adott mondatra, ráadásul teljesen előadva a karaktert. A jó előadással és jó kontrázással a siker garantált, főleg, ha egy szállóigévé vált mondatot idézel (mint az “Én vagyok az apád!”, és sorolhatnánk).

5. A tanuló cosplayes típus

Sárközi Gyula József, első jelmezében, mint Deadpool

Sárközi Gyula József Deadpoolt választotta első cosplaynek. Bizonyosan nagy élmény volt először felvenni! 🙂 Fotó: Gamegeek

Mindenki elkezdi valahol, és igen, ez az a típus, aki még csak épp belekóstolt a cosplay világába, és rájött, hogy imádja. De nem csupán azt, hogy belebújik a jelmezbe, hanem annak elkészítése is sokat számít neki. Lehet, hogy ez az első jelmeze, lehet, hogy már készített néhány ruhát, de továbbra is szüksége van a tanulásra, fejlődésre.

Főbb ismertetőjegyek:

  • A minőség még nem igazán tökéletes. A varrás elcsúszott, a festés egyenetlen, vagy a ruha nem simul úgy az alakjára, ahogy kellene. Bárki láthatott már ilyet, hisz mindenki volt kezdő, ugye?
  • Általában félénkség. Bár mindenki volt kezdő, és mindenkinek volt első cosplaye, a tanuló cosplayes gyakran már a legelső munkájában is a legnagyobbakhoz méri magát. Épp ezért nem ritka náluk az önbizalomhiány, és hogy folyton azt nézik, hogy a kedvenceik már megint milyen csodaszép ruhákban sétálnak a színpadon, ő, a kis kezdő pedig milyen “kis gagyi béna vacakban” toporog, egyik lábáról a másikra állva, és megpróbálva minél kisebbre összehúzni magát. Az viszont nem jut eszébe, hogy az általa csodált “nagyok” első ruhája sem volt sokkal minőségibb, még az is lehet, hogy rosszabb volt.
  • Állandó méricskélés másokéval. “A tiéd olyan csodálatosan gyönyörű, én meg ebben a kis vacakban, szívem szerint átöltöznék!” És mindig a gyakorlottabbakhoz hasonlítja magát.
  • Egyszerűbb cosplay, amit nem bonyolult elkészíteni. Sokszor örülnek, ha egy matrózblúzos egyenruha jól sikerül, nem mernek rögtön habosbabos barokk hercegnői ruhával indítani, vagy olyan öltözékkel, amivel a velencei karneválon is millióan csodálnák.
  • A nem tökéletes minőség ellenére látszik, hogy szívvel-lélekkel dolgozott rajta. Nem tudom, hogy lehet ezt pontosan megállapítani egy ruhán, de látszik. Fogjuk rá, hogy nekem a női megérzésem súgja meg. 🙂

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • A bírálást. Nem mindenki indult profin, sőt, gyanítom, hogy nem találnál olyan cosplayest, aki ne lett volna egykor csecsemő, aki még járni sem tudott, úgy kellett megtanulnia. Ahogy a járnitanuló gyerekre sem haragszunk, amiért nem tud velünk maratont futni, vagy elérni a buszt, úgy a tanuló cosplayestől se várjuk már el, hogy elsőre csodát alkot. Akinek az első cosplaye minőségi és mondhatni, tökéletes, annak többnyire szakmájába is vág a dolog, viszont a tanuló cosplayes sosem tanulta még a varrást, vagy az egyéb technikákat, még csak most ismerkedik velük. Inkább adj neki tanácsot, javasolj néhány oldalt, ahol találhat tutorialokat, és ilyesmik. Dicsérd meg azt, ami jól sikerült (pl. nagyon jó az anyagválasztás, pontosan eltaláltad a színt, vagy épp bár a szín nem az igazi, de a ruha esése nagyon olyan, mint az eredetin), és ha tudsz, mondj egy tippet arra, miképp javíthatna valamin (pl. ha kitömi a masnit tömőanyaggal, akkor pufibb lesz, ha pedig csinál mellbevarrást a ruhára, szebben fog állni a mellrészen). Egy-két tanács a gyakorlottabbaknak is jól jön, hisz ők sem tudnak mindent, a tanulók pedig roppant hálásak lesznek minden jó szóért. Egy kis lelki támogatással és néhány tanáccsal rengeteget segíthetsz neki, s sosem tudhatod, mikor kapod ezt vissza kamatostól.

Ha ide tartozol:

  • Suisen első cosplaye

    Suisen egészen jól teljesített első cosplayével, legalábbis ebből a távolságból nagyon mutatós, és ez a lényeg: a zsűrin kívül más nem nézegeti nagyítóval a cosplayed, és nem azt keresik, hol varrtad ferdén. Fotó: Vincze Szilárd

    Sose felejtsd el, hogy mindenki volt kezdő! Azok, akik olyan csodálatos jelmezeket csinálnak, amitől neked patakokban folyik a nyálad, és csak ámulsz-bámulsz, sok éven keresztül küzdöttek, némelyik jelmez akár évekig is készült. Egy pillanatig se felejtsd el, hogy pár év múlva akár te is lehetsz olyan nagyon profi mint ők, ha ezen idő alatt nem csak a lábad lógatod, hanem keményen dolgozol.

  • Légy büszke a munkádra! Azt te csináltad a két kezeddel, és hidd el, sok conozó nem is tudna ilyet sem csinálni!
  • Legyél nyitott a tanácsokra! Nem biztos, hogy minden cosplayes mindig ráér, de biztos akad majd egy-két ember, aki szívesen elbeszélget veled erről-arról.
  • Keresd meg a neked leginkább megfelelő technikát, és építs az erősségeidre! Lehet, hogy nem a varrás jön be, de akkor készíthetsz páncélokat, vagy akár nagyszerű kiegészítőket, beépíthetsz világítást a szerelésedbe, stb. A neked való technikával sokkal gyorsabban fogsz tanulni, és hamarabb fogsz olyan cosplayeket csinálni, amilyenekről álmodozol!
  • Keress tutorialokat, járj utána a dolgoknak, és esetleg ne csak a cosplayen tanulj varrni/dolgozni, hanem csinálj is valamit gyakorlásképp! Nekem nagyon sokat segített az, hogy 40 centis anyagcsíkokat vettem (a másik oldala 150 vagy 175 cm volt ugyebár), amiket szépen leszegtem, és elajándékoztam a barátaimnak, hogy legyen sáljuk. Ugyanilyen apró ajándékokat csinálhatsz bármiből, akár dekorgumiból, hogy megtanuld annak formázását és használatát, vagy más egyéb anyagból. Ezek az apróbb dolgok kidobhatók, ha nem jönne be a dolog annyira, ha viszont jól sikerül, hozzácsaphatod a karácsonyi ajándékokhoz. Sokan örülnek a kézzel készített, egyedi ajándékoknak.

6. A gyakorlott cosplayes típus

Yuriko a színpadon, épp konferál

Yuriko amellett, hogy a MondoCon bemondója, a legismertebb magyar cosplayesek közé tartozik. Gyakorlata miatt gyakran kérdezik őt, vagy keresik a tutorialjait. Fotó: Német Attila

Pikk-pakk, összedob egy olyan cosplayt, amivel mások hónapokig szenvednek. Hogy mi a titka? Hát a gyakorlat! Az anyagot már ismeri, esetleg talán még szakmájába is vág a készítés (pl. egyébként varrónő, műszerész, villamosmérnök), épp ezért akár első jelmeznek is tud olyat alkotni, amit sokan egyéb tudásismeret és komolyabb alapok hiányában még álmaiban sem mernek megpróbálni.

Főbb ismertetőjegyek:

  • Minőség, elvégre akinek gyakorlata van, annak gyakorlata van.
  • Pontosság, hisz amellett, hogy gyakorlata van, már nem fogja annyira félvállról venni, mint esetleg egy olyan varrónő, aki legfeljebb hétköznapi hordásra szánt ruhákat készít, és sosem kellett még pontos másolatot csinálnia egy rajzban megtervezett jelmezről.
  • Conról conra újabb ruhacsodában látod, elvégre mindig alkot valami újat! Ami persze, annál könnyebb, minél nagyobb a gyakorlat! Sokszor még az oldalán is újabb photoshootokat látni a legújabb ruháiról, hisz lehet, hogy sok egyszerű cosplayt is elkészít (elvégre pikk-pakk, egy nap alatt összedobja), de azokat nem biztos, hogy kiviszi Conra. Túl sok a cosplay ugyebár. Ám egy-egy fotózás, ami visszaidézi az adott karakter történetének elemeit, nagyon szép látvány lehet a weboldalon!
  • Fontos a karakterhasonlóság. Az ismertebb cosplayesektől már a rajongók is elvárják, hogy alkathoz illő cosplayt válasszon, akkor is, ha a rajongóinak 90%-a azt vallja, hogy a cosplay mindenkié. Persze, akadnak kivételek, amikor egy karakter alkatilag ugyan eltér, de annyira technikás már, hogy szívesen látnák a cosplayestől a megoldást, és a szép eredményt.

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • A kredit nélküli koppintását. A gyakorlott cosplayesek gyakran tesznek fel tutorialokat és találnak ki új technikákat egy jó cosplayre, amit nyugodtan használhatsz, hisz miért is ne? Az ötlet jó, ráadásul még le is írják, hogyan kell elkészíteni? Hajrá! De ne felejtsd el jelezni, hogy a jelmezed az ő ötlete alapján készült, vagy akár az ő segítségével, mert ez neki is jól esik.
  • A személyes és részletes válaszokat. A legtöbb gyakorlott cosplayesnek nincs ideje rá, hogy belerágja magát csak azért egy cosplaybe, mert valaki megkérdezte, tud-e tanácsot adni annak elkészítésében. Ha konkrét példát kérdezel, egy adott részlet megoldásáról, abban még talán tudnak segíteni és adhatnak tippet, de nagy általánosságban ne kérdezd őket. Fárasztó újra az elejéről elmondani a dolgot, pláne, ha közlöd, hogy “szeretnék egy XY cosplayt készíteni, tudsz segíteni/van valami tanácsod?” Ha még ismeretlen is vagy számára, vagyis fogalma sincs arról, milyen a kézügyességed és mihez értesz, ez a kérdés több napi kutatómunkát is megkövetelhet, de legalábbis egy olyan részletes választ, amivel 3-4 különböző technikát mutat be, alapanyag-javaslattal (annak részletes elemzésével, ami tartalmazza azt, hogy miképp is működik az adott alapanyag, és miért tartja azt a legalkalmasabbnak épp ezért a cosplayre, de ha az nincs, akkor ezzel vagy azzal helyettesíthető). Sokan kérdezik őket, nem tudnak mindenkinek válaszolni.

Ha ide tartozol:

  • Készíts tutorialokat és részletes dokumentációt. Meg fogják hálálni a követőid, és sok kérdésre válaszolhatsz egy linkkel is, ami a kérdezőt a tutorialodra irányítja, ami meg is válaszolja a kérdést.
  • Mindig fotózd, hol tartasz a jelmezedben, és töltsd fel a netre, mert sokan várják kíváncsian az eredményt!
  • Próbálj ki új technikákat, és azt is dokumentáld! Lehet, hogy te vagy az úttörő egy adott irányban, vagy épp olyat találsz ki, amire a még gyakorlottabbak sem jöttek rá előtted, és nagy segítség lehet másoknak. A folyamatos fejlődés mindig jó.

7. A Versenyző típus

Mantis Legjobb Original jelmeze, Queen of the Night

Mantist szinte mindig látjuk versenyezni, craftmanship és performance kategóriában is. Számára az új fellépések kitalálása sokat jelent a cosplay elkészítése közben. Fotó: Szaniszló István

Versenyek, versenyek mindenhol. Mindig egyre nagyobb, és egyre számottevőbb versenyeken akar indulni, de a kisebb versenyekre is szívesen benevez, amennyiben a felhozatal elég jó. És meg is nyeri, természetesen, elvégre azért tesz bele mindent, hogy nyerjen.

Főbb ismertetőjegyek:

  • Mindig ott van a versenyen, és valószínűleg meg is nyeri azt. Messze földön elismert cosplayes, sokan szeretik és követik a munkásságát, egyesek rögtön együtt emlegetik a nevét a cosplay fogalmával. Vagy persze, egyszerűen csak ügyes, és versenyezget rendszeresen. Nem számít, hogy az öltözés és a verseny mennyi idejét veszi el a conból, elvégre nem azért megy ki, hogy szocializálódjon, hanem a győzelem édes ízéért. Neki a győzelmi kupa a benzinje.

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • Mondhatnám, hogy a győzelem esélyét, de nem mondom. Lehet győzni mellettük is, csupán annyit kell tenned, hogy beleadsz anyait-apait. Az ő versenyzése lényegében roppant mód megerősítheti a mezőnyt, hiszen a győzelemért a legerősebb harcost kell megverned, ugyebár.
  • Azt, hogy egyszer majd nem jön el arra a versenyre, amelyiken mindig indul. El fog jönni, hidd el. Viszont amíg várakoztok a zsűrizésre, színpadi fellépésre és egyéb teendőkre, megcsodálhatod az öltözékét, és kaphatsz tőle tanácsokat. Hidd el, megéri, ha valaki tudja a dolgát, akkor az ő lesz!

Ha ide tartozol:

  • Néha pihenj is, és hagyj esélyt másoknak. Nekik jól fog esni egy kis lehetőség a győzelemre, te pedig igazán kibírod, ha egy-két hónapon keresztül nem hajtod ki magadból az újabb tökéletes cosplayt, és pihensz egy kicsit. Készülj rá inkább jobban a következőre, és hozz valami még lenyűgözőbbet! Ha valaki, akkor te biztosan képes vagy rá!
  • Célozd meg a nagyobb versenyeket és/vagy a külföldi győzelmeket. Egy olyan conon, ahol erős a mezőny, és hozzád hasonlóan jó cosplayesek vannak, sokkal édesebb a győzelem íze (bár lássuk be, nehezebb is, vagyis kevésbé biztosított), mint egy kis conon, ahol a kevésbé gyakorlottak versenyeznek egymással.

8. A maximalista típus

Csipkerózsika csoport

Elyon és barátai mindig nagyon odafigyelnek a minőségre és az extrákra: a képen látható cosplayek gyönyörűen világítanak is! Fotó: Német Attila

Ő az a cosplayes, akinek minden mindenhogyan stimmel, mert stimmelnie kell. Valószínűleg nem azért készíti ő a cosplayeit, mert micsoda buli már, hogy varrogat meg formázgat és ragasztgat meg festeget, hanem egész egyszerűen csak akkor lesz a jelmez pont olyan amilyet ő akar, ha ő maga csinálja meg, és nem bízza másra. Persze, ettől még fontos lehet számára a “magam készítettem” élmény is, és imádja bezsebelni az elismeréseket, viszont tényleg az az elsődleges számára, hogy minden a helyén legyen.
Ugyanebbe a típusba tartozik az is természetesen, aki bár egy hétköznapi nadrágot is felvehetne a jelmezhez, vagy egy sima szoknyát a boltból, mégis megvarrja magának azt is, mert a jelmez minden egyes részlete az ő keze munkája kell, hogy legyen. Igazából nem is számít teljesen a készítéskor, hogy pontosan miért is, de a lényeg, hogy maximálisan beleadjon mindent a munkájába.

Főbb ismertetőjegyek:

  • Minden tökéletes, és minden a helyén van. Ha egy apróbb részlet hibádzik, már kellemetlenül érzi magát. Vonatkozhat ez a szabásra, vagy az anyagválasztásra is. Egy vérbeli maximalistát például zavar az, ha egy matt anyag helyett fényeset kellett használnia, vagy épp két árnyalattal eltér a színe attól, ami kellett volna.
  • Nem feltétlenül jön minden conra másik szerelésben, elvégre rengeteg időt emészt fel egy-egy öltözék elkészítése.
  • Bármikor képes részletesen beszámolni arról, hol hibás a jelmeze (eggyel kevesebb gomb van rajta, vagy nem fért ki ugyanannyi fűző, tekintve, hogy a rajzolt karakter alkata konkrétan aránytalan a sajátjához képest, és nem állna ugyanúgy a ruha, stb), és arról, hogy csinálhatta volna sokkal, de sokkal jobban az egészet.
  • Ugyanezt képes bárkinek a cosplayéről előadni, ha ismeri az eredeti karaktert eléggé, esetleg már ő maga is elkészítette valamikor, vagy legalábbis tervezi a jövőben, és már elkezdte a kutatómunkát ezzel kapcsolatban.
  • A legjobb tanácsokat természetesen tőle várhatjuk a gyakorlott cosplayesen kívül, hiszen a tökéletes cosplayhez hatalmas kutatómunkákat is végez, nem csak a jelmezről, hanem a legmegfelelőbb megoldásról is.
  • Némely maximalista úgy gondolja, hogy bár a jelmez felét megoldhatná szekrényből, vagy vehetne egy darabot a turiban/üzletben (elvégre sima fekete nadrág és fehér ing kell hozzá), de ő inkább megveszi az anyagot, és megvarrja, mert fontos, hogy MINDENT ő készítsen el a jelmezen.
  • Itt is roppant fontos a karakterhasonlóság, sőt, a legtöbbeknél csak olyan karakterek merülnek fel, ahol van külső hasonlóság, és az alkat is megfelel. A maximalista cosplayest gyakran zavarja, ha pl. a mellbősége eltér a karakterétől, akár kisebb, akár nagyobb. Néha a külső sokkal fontosabb, mint a karakter ismerete.

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • A “jólvan az úgy” hozzáállást. A legtöbb maximalistát inkább zavarja, ha valaki csak fél vállról veszi a dolgokat, vagy megfelel neki a nem-annyira-tökéletes, vagy egyenesen elmegy-az-nekem-jó-lesz jellegű cosplay.
  • A vitatkozást. Nagyon sok maximalista ugyanúgy használja a szekrényt, vagy készít szekrénycosplayeket, de van, aki nem szereti. Minden maximalistának meg van a maga területe, aminek terén a legtöbbet akarja kihozni magából, és nem tudja megérteni azt, aki nem így gondolja. Van, aki a szekrényt nem szereti használni, és mindent ő maga készít, de van, akinek jó a szekrény, amennyiben minden szín tökéletes, vagy minden részlet a helyén van. Ahol pedig az anyagválasztás a fontos, ott jobb, ha nem hozod szóba a drága bársony helyett az olcsó szatén használatát. Puhatold ki, hogy neki mi a maximalizmus iránya, és érts egyet vele, hiszen számára az a fontos. Ha kifejted, hogy szerinted mennyire hülyeség az anyagválasztás pontatlanságán fennakadni, azt esetleg személyes támadásnak is vélheti, ha neki az a legfontosabb, hogy az anyag típusa tökéletesen megfeleljen, akkor is, ha nem annak szántad.
  • A karakter tökéletes ismeretének elvárását. Lehet, hogy csak azért választotta, mert megfelel az elvárásainak, technikás és kihívás lehet számára, ráadásul még külső hasonlóságokat is mutat!
  • A fennakadást azon, hogy miért nem tetszik neki a cosplaye, amikor az ezerszer jobb, mint amit te jelenleg össze tudnál hozni. Lehet, hogy hozzád képest ezerszer jobb, de az ő elvárásai saját maga felé többet követelnek, és ha neki nem tetszik a munkája, mert úgy gondolja, ennél sokkal többre képes, akkor a burkolt lehülyézése helyett inkább értsd meg őt, és szurkolj neki, hogy következő nekifutásra jobban sikerüljön, esetleg ha véletlenül értesz az adott anyaghoz, még talán hasznos tanácsot is adhatsz neki.

Ha ide tartozol:

  • Engedj egy kicsit. Lehet, hogy számodra fontos, hogy adott helyzetben a maximumot hozd ki magadból, de ne vidd át az elvárásaidat másokra. Ne szóld le azokat, akiknek a ruhája nem tökéletesen pontos, a többi típusnál sokszor alapból nem fontos a teljes mértékű pontosság, de ahol mégis, ott is lehet ezt finoman közölni az illetővel, főleg, ha ezzel tanácsot is tudsz adni.
  • Tanuld meg a különböző típusok felismerését, és akármennyire zavar, próbálj meg túllépni rajta, ha valamelyik cosplayes nem a te típusodba tartozik. A saját típusod képviselőivel úgyis jól kitárgyalhatjátok, milyen részleten lehetne még hogyan dolgozni ahhoz, hogy még jobbak legyetek. Két maximalista együtt nagyon sokat tud segíteni egymásnak a tippekben, és jól meg is fogják érteni egymást – már ha ugyanazon a téren maximalisták. Ha viszont azon megy a vita, hogy az egyik szerint inkább az anyag térjen el, mint a szín, a másik szerint viszont inkább a szín legyen pár árnyalattal eltérő, minthogy másik anyagot kelljen használnia, abból jobb minél hamarabb kilépni, mert sosem lesz vége! 🙂
  • Te is készíts tutorialokat, főleg azokról a cosplayekről és technikákról, amikre büszke vagy! Akár videót is felvehetsz arról, hogyan készítesz el valamit! Hidd el, megéri!

9. A Nárcisztikus típus

Galaxina beszélget az anyaghasználatról

Mindig szívesen fogadom a közös képet kérőket, és boldogan elbeszélgetek a cosplayem elkészítéséről, trükkjeiről. Számomra ez is dicséret! Fotó: Vixen Project

Szeretném leszögetni előre, hogy ez nem negatív jelző! Ha ebbe a típusba tartozol, az csak annyit jelent, hogy rendelkezel a névadó tulajdonsággal (nárcisztikus jellemvonás), amit nem lehet eltüntetni vagy megszüntetni (mint ahogy a magas ember sem tud egyszer csak nem-magas lenni), ezt csak jól vagy rosszul kezelni lehet. A cosplay pedig roppant alkalmas ennek a jó kezelésére.
Ám a példában most az erősen nárcisztikus cosplayert fogom jellemezni, azt, aki lehetőleg minden conra valami látványos és extravagáns ruhát tervez vagy visz, amivel természetesen meg is dolgozik, de a lényeg, hogy észrevegyék, felfigyeljenek rá, ő legyen a középpontban és szeressék, mert a jellemvonása miatt erre az érzésre van szüksége.

Főbb ismertetőjegyek:

  • Feltűnő cosplay. Mindegy, hogy szárnyak, roppant habos ruha, vagy valami sokkolóan ötletes húzás, a lényeg, hogy észrevegyék, és leessen az álluk az embereknek. Akkor érzi magát jól, ha figyelnek rá, csodálják, kedvesek vele.
  • Fontos számára a “lájkok száma”. Nem azért, mert elvakult facebook-mániás lenne, és ebben mérné a népszerűséget, hanem mert számára ez is egyfajta formája a visszajelzésnek. Egy aprócska szeretetmorzsa. Ő az a típus, akinek ha kikerül egy fotója a facebook-oldalára, kifejezetten örömmel válaszol, ha írsz is egy kedves hozzászólást a képhez, és nem csak a hüvelykujjad mutatod felfelé.
  • Vagy mindenkihez van egy jó szava (és akár odaszalad valakihez csak azért, hogy elmondja, mennyire jó választásnak tartja a jelmezéhez ezt a rúzsszínt, mert annyira tökéletes lesz tőle az egész), leginkább azért, mert neki is roppant fontosak a pozitív visszajelzések, vagy “beképzeltnek tűnik”, mert örül a dicséretnek. Néha van, hogy túlzottan is tagadó, és mondogatja, hogy áh, ez nem is olyan jó, csak azért, hogy a másik elkezdjen vitázni vele, és még inkább érezze, hogy tényleg jó lett a jelmeze.

Amit sürgősen felejts el ennél a típusnál:

  • A negatív pletykákat, beszólogatást, leszólást. Attól még, hogy egy kör közepén áll, nem kell feltétlenül rálőnöd, és nem biztos, hogy jó néven veszi, ha kiröhögik. Persze, ha még direkt produkálja magát is, és bolondozik, hogy rajta röhögjenek, akkor persze, nyugodtan csatlakozz, de amikor valaki egy előkelő hercegnő öltözékébe bújt, nem biztos, hogy értékelni fogja, ha emelgeted a szoknyáját, hogy megnézd, mi van alatta, miközben ő épp próbálja hozni a karaktert. Ismerősként, barátként, tudva, hogy vevő a trollkodásra, vállalhatod a kockázatot, de hidd el, nem azért öltözött habos-uszályos-nagykoronás hercegnőnek, hogy a tömeg közepén megalázó helyzetbe hozd.
  • “Elvenni a fényét”. Lehet, hogy “csak” negyed éve várja már, de az is lehet, hogy már évek óta, mióta elkezdett dolgozni a jelmezen, hogy felvehesse, és mindenki megcsodálhassa őt, épp ezért számára egy con napja fontos nap. Ha látod, hogy épp valami látványosságra készül, ne vond magadra a figyelmet (pláne nem az előzőleg jelzett megalázó/lejárató módon), inkább támogasd a ragyogásában, hidd el, hálás lesz érte. Hogyan tudod ezt megtenni? Lehetsz te is feltűnő, és csinálhatsz valami vicceset a társaságában, ez természetes. Viszont, ebben a helyzetben is engedd, hogy ő maradjon a történet “főszereplője”, rajta maradjon a figyelem. Például, az említett hercegnő-jelmeznél maradva, míg a pofátlanul troll szoknyaemelgetés zavaró lehet, addig egy nemes úrra emlékeztető jelmezben féltérdre ereszkedhetsz elé, és kezet csókolhatsz neki, egy előkelő, de nem olyan látványosan habosbabos kisaszony jelmezben (vagy akár lolita ruhában) megpróbálhatsz egy kis időre az udvarhölgyévé válni, vagy épp ha a karaktered valóban szoknyát emelgetne egyébként, akkor egy óvatos, icipici emelést betehetsz, ami kvázi elindítja a folyamatot, de a másik bármikor leállíthatja a mozdulatodat, ha őt ez már zavarná. Az ő fényéből te is kaphatsz eleget, nem szükséges kitakarnotok egymástól a napot, ha egymás mellett álltok, mindkettőtök arcát érik a sugarak.
  • Az “olyan szép, de nem merek odamenni és kérni egy fotót” hozzáállást. Egy valódi nárcisztikus cosplayes azért dolgozott ennyit a jelmezével, hogy tetsszen másoknak, látványos legyen, feltűnő, és mert igényli a pozitív visszajelzéseket, a lelkivilágának szüksége van arra, hogy mások is elmondják neki, mennyire tetszik a munkája, a lelkivilágának ez egy fontos “táplálék”. A közös fotóra pedig akár az ebédelésgondolatát is messzire dobhatja, fontosabb lehet neki a ragyogás, mint az étkezés!
  • A “nem merek írni a képe alá” típusú viselkedést is félreteheted. Van, akit kifejezetten zavar az, ha kitesz egy új képet az oldalára, és nyolcan ráírnak üzenetben, hogy “ez de tök jó”, és beszélgetést kezdeményeznek a dologról. A nárcisztikus típusnak sokkal jobb érzés a “nyilvánosság előtt” kibeszélni ezt, mert amellett, hogy mindenki előtt nyíltan nagyszerűnek mondják, ott is fog válaszolni, sőt, éhezve vár minden hozzászólást, amihez írhat valami jót, így pedig nem csak te fogod tudni, hogy mennyire jó fej, mert üzenetben tök kedves, hanem mindenki, aki látja a képet és megnézi a hozzászólásokat, látni fogja, hogy ez a cosplayes mennyire jó fej, és kedves, és egyébként is. A lényeg a rivaldafény. 🙂

Ha ide tartozol:

  • Tanulj meg árnyékban maradni, ha szükséges. Cosplayes körökben sok nárcisztikus személy akad, mivel a cosplay egy pozitív kiélési formája a tulajdonságnak (de legalábbis jól ki lehet hozni belőle ezt). Te sem szeretnéd, ha épp valami bemutatóra készülnél, hogy magadra vond a tömeg figyelmét, erre jönne valaki más, beletolakodna, és ő kapna minden elismerést. Ez nem egy háború, amiben le kell győznöd mindenkit, aki hozzád hasonlóan látványos jelmezben van, sőt! Ha ügyes vagy, és te válsz az ő támogatójává a ragyogásához, bizony, neked is juthat abból a fényből. Aztán ki tudja, lehet, hogy ketten már feltűnőbbek lennétek, mint egyedül, és sokkal több elismerést és pozitív visszajelzést kapnátok, mint külön-külön összesen.
  • Készülj fel lelkileg arra, hogy mégis lesz egy idióta, aki széttrollkodja a nagy pillanataidat, csak azért, mert még túl “gyermeki” ahhoz, hogy éretten, felnőtt fejjel, a fentebb leírtaknak megfelelően tudjon viselkedni.
  • Készíts videókat és tutorialokat, mint az előző cosplayesek. A speciális dolgok kapcsán akár valamiféle tesztet is (pl. kinyitható szárnyak működése, tesztvideó). A nárcizmusodnak jót fog tenni egy roppant hasznos videó, tutrial vagy akár cikk, hiszen sokan meg fogják nézni és használni azt, és ez is eteti a kis mohó szörnyeteget, ami éhezik minden egyes “hú, de nagyszerű vagy!” kijelentésért.

Összefoglalás

A lényeg, hogy akármelyik típusba tartozol, figyelj arra, hogy a másik jelmezben tomboló ifjonc nem feltétlenül tartozik oda, és ne a saját elvárásaid és hozzáállásod alapján ítéld meg! Attól még, hogy te ügyesebben mászol fel a fára, ő még lehet egy roppant okos hal (vagy delfin). Mindannyian mások vagyunk, egyedi, és megismételhetetlen példánya az emberiségnek, az összehasonlítgatás sok esetben felesleges, pláne, ha egy fából faragott zöld piramist akarunk összehaonlítani egy kékre festett műanyag kockával és egy piros színű üveggömbbel, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyik a legjobb? A zöld fapiramisoknak bizonyára nem fog tetszeni a piros üveggömb, de ettől még a piros üveggömbök közt ő lesz a legjobb. 😉

Galaxina

You may also like...

One thought on “A cosplayesek típusai, megítélése

  1. […] a conokon egyre gyakoribb, hogy mindenkitől a profi cosplayesek munkáit várják el. Ahogy korábbi cikkemben írtam, mindenki más okból bújik jelmezbe, más okból választja az adott karaktert, és ezen okoktól […]

Comments are closed.