A cosplay mindenkié

Mivel újra előjött a cosplay shaming nemrég, és emiatt lett is egy elég nagy felfordulás (totális és teljes respect a cosplayeseknek az összetartásért!), végülis csak rávettem magam, hogy elkezdjem megírni ezt a cikket. Vagyis azt, hogy mit is értek én pontosan az alatt, hogy a cosplay mindenkié!

Általános definíció

Egyetértek azzal az általános elképzeléssel, miszerint a cosplayben nem számít, hogy milyen magas vagy, milyen a bőrszíned, milyen az alkatod, mi a nemed, és mióta cosplayezel, ezáltal milyen minőségű a ruhád. Az számít, hogy te be akarsz öltözni, és ezt nyugodtan megteheted!

Kiegészítés

Ehhez jómagam hozzátenném azt is, amit a Cosplayesek típusai, megítélése cikkemben is írtam. Amikor egy cosplayt megnézünk valakin, és minősítenénk bármilyen szinten, érdemes megnézni a cosplay célját. Ha csak be akar öltözni valaki a kedvenc karakterének, mert annyira szereti, az egészen más, mint amikor egy több éve aktívan és precízen dolgozó cosplayes úgy dönt, hogy ő most egy olyan ruhát csinál, ami milliméterpontosan olyan, mint az eredeti, és mindent elkövet azért, hogy minél jobban hasonlítson a kiválasztott karakterre. Épp ezért is fordulhat elő, hogy sok esetben valakihez odamennek az emberek, hogy de tök jó a cosplaye, ő viszont nem érti, miért, mert itt sem pontos, ott sem pontos, nem hasonlít annyira, amennyire szeretett volna, és nem hozta azt a minőséget, amit ő maga várt el saját magától lényegében. A probléma persze, fordított esetben kezdődik, amikor az elvárás és a reakció felcserélődne.

Vannak kivételek

Persze, ez nem jelenti azt, hogy BÁRMIT megtehetsz, és mindenkinek el kell fogadnia minden hülyeségedet, hiszen az elfogadásnak is vannak határai. Van például olyasmi, hogy közízlés, amit nem túl szerencsés megsérteni. Egyrészt, mert valószínűleg minden rendezvény szabályzatában benne van, hogy az intim területek igenis, legyenek eltakarva, és ha a rendezvény látogatóit zavarja az öltözéked, akkor igenis, kiküldhetnek a területről, ez pedig még a meghívott vendégekre és versenyzőkre is vonatkozik. Másrészt, mert akárki akármit mond, van egy határ, amit nem érdemes átlépni, ez pedig az. Na de mi is számít közízlést sértőnek, és mi az, ami nem? Nehéz megmondani, de azért igyekszem hozni pár példát.

LOL csoportkép

A Nexus Cosplay Team sem válogat a cosplay minőségében, hisz a lényeg, hogy mindannyian ugyanazért a játékért rajongunk! 🙂 Fotó: Szabó Vivien

Esztétikus megjelenés

Az egésznek legalábbis ez az alapja. Nézz ki esztétikusan. Ez azt jelenti, hogy valóban nem mutatsz a szükségesnél többet az alakodból, ugyanakkor, tekintettel vagy bizonyos egyéb, testalkati szabályokra. Értek ez alatt például olyasmit, hogy bizonyos súly fölött nem szerencsés a neccharisnya, pláne az, amelyik nagyobb lyukú, mert a rácsok pántjai szűkek, belemélyednek a bőrödbe, hisz az alattuk lévő terület igenis, puha, és ezáltal sajnálatos módon a húsipar egyik termékére fog hasonlítani a lábad, az pedig nem számít esztétikus látványnak a közízlés szerint. Így, bár tehetsz, amit szeretnél, és jogodban áll azt felvenni, amit akarsz, mégis, érdemes ezt hanyagolnod. Ám ugyanez vonatkozik más ruhadarabok hordására is, amennyiben azok nem mutatnak rajtad esztétikusan.
Sajnos, a termetesebb cosplayeseknél gyakoribbak az ilyen nehézségek, mint azoknál, akiknek alkata modellekéhez hasonlatos, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az utóbbi hölgyek testét sokkal esztétikusabbnak tartja a közízlés, így könnyebb válogatniuk is a lehetőségek közül, de ez sajnos egy olyan “általánosan elfogadott dolog” mostanság, ami ellen nehéz tenni. Pedig volt olyan időszak, amikor pont a “husisabb” nők számítottak ideálisnak. Ám amíg az nem jön újra divatba, addig marad a megszokott.

11539250_881083548628813_2061221253863735709_o

Pool Party Sona felsőjét kifejezetten az alkatomhoz terveztem meg, a csúcsos szabás karcsúsítja a derekamat, a nyakba kötött blúz pedig szélesíti a vállaimat.

Legyél arányos!

Persze, sok esetben nem is számít igazán, hogy ki hány kiló. Mármint valamiért az van az emberek fejében, hogy aki nem 45 kiló vasággyal, az nem is nézhet ki jól, pedig ez egy hatalmas tévedés! Az egész csak az arányokon múlik! Rengeteg olyan termetesebb hölgyet tudnék felsorolni, akiknek gyakorlatilag homokóra alkatuk van, és gyönyörű derékvonaluk, rájuk nézek, és hú de nagyon jól néznek ki! És vannak olyan vékony lányok, akik azért szevednek, mert akármit csinálnak, nehezen tűnnek szépnek mások szemében, mondván, nincs alakjuk, nincsenek formáik, és sajnos, a hízással is problémájuk akadhat. Ám itt jönnek be a trükkök, és a stílustervezői ismeretek. A nő esztétikussága azon múlik, látszik-e az alakján a homokóra-forma, vagyis szélesebb csípő- és mellbőség (és megfelelő szélességű váll hozzá, mert ha túl keskeny a válla, akkor rombolja az arányokat), és ezeknél karcsúbb derékbőség. Ha a homokóra-vonal szépen látszik rajtad, nem fog számítani, hogy ötven, vagy nyolcvan kilóból hoztad azt ki, mert rád néznek, és azt fogják mondani, hogy de mesésen nézel ki! 🙂
Fiúknál ez az arány természetesen inkább a vállszélesség felé mutat, de manapság a vékony fiúk is roppant népszerűek, főleg, ha cukik. Persze, náluk kevésbé baj, ha ettől valaki eltér.
Ha pedig megtanulod ezeket a stílustervezői alapszabályokat a saját alkatodhoz, és a hétköznapi öltözködésben is betartod őket, még a magánéletben is pozitívabb visszajelzéseket zsebelhetsz be a kinézetedet illetően!

Alkathoz választott cosplay?

Persze, azt kifejezetten értékelik, amikor a cosplayt az alkatodnak megfelelően választod meg. Legjobb hazai példánk erre Dudus, akinek épp nagy erőkkel szurkolunk az Eurocosplayre (Loveiny mellett ugyebár), mert olyan jól megcsinálta Pléhpofát, de a többi cosplaye is direkt az ő testalkatához készül, és mind nagyszerű munka, vagy remek ötlet. Az alkatkérdésre talán ez a leghálásabb megoldás, mivel ezeket a cosplayeket hatalmas rajongás övezi, és hidd el, hiába varrok meg magamnak egy pandaren jelmezt és tömöm ki mindenfelé, az nagyon mű lesz. Sosem lesz olyan természetes mozgása, mint a plusz kilóknak, amiktől kellően pandamacis alkatom lenne.

Kreatív átalakítások

Sok olyan cosplay van, ami vagy túl merész számunkra, pedig szívesen öltöznénk a karakter bőrébe, vagy épp takarja ugyan, amit kell, de alkatilag egyáltalán nem állna jól (és itt azt is értem, amikor valakinek széles a válla, a cosplay pedig erősen V-nyakú, ezáltal nagyon férfiassá tenné a lányka vállszélességét, és egyéb ilyen példák). Ez esetben szerintem kifejezetten pozitív, amikor valaki kreatív átalakítást végez az adott cosplayen. Vagyis, azokat a részeket, amik nem megfelelőek, úgy módosítja, hogy jó legyen. Legyen szó arról, hogy valaki Zatannát rövidnadrágban cosplayezte a “bugyi” helyett, vagy teljesen újragondolta az adott karaktert, és csak a jellegzetességeit tartotta meg (pl. a Harley Quinn cosplayek sokasága), mindegyik kreatív ötlet értékelendő! Ezek azok, amivel az egyéniséged is belekerül a cosplayedbe, és különlegessé teszik azt.

Kill la Kill Kentaro

Kentaro nyáron is polgárpukkasztott! – Fotó: Szabó Vivien

Polgárpukkasztás?

Persze, ez is egy létező jelenség, és lássuk be, adott esetben nem feltétlenül sorolható be az “esztétikus látvány” kategóriába. Például, Kentaro Zoey-cosplaye már elég jól ismertnek számít itthon, ám ha közelebbről megnéznénk, hát, elég messze áll azoktól, amiket eddig leírtam. Mégis, nem csak rendben van nagyon sokak szerint, hanem poénos is. Hiszen annak a szerelésnek pont az a lényege, hogy nem esztéikus, és egy szakállas-szőrös srác beöltözik cuki rózsaszín ruhás cicalánynak. És ez sokak szerint vicces, bár persze, erősen súrolja a határokat, hisz van, akinél már át is lépte azokat. Ez a szint már vékony penge, és csak annak érdemes táncolnia rajta, akinek zseniális az egyensúlyérzéke hozzá, hisz van példa arra is, amikor valaki szintén próbál férfiként női ruhákba öltözni, de ezt valahogy nem tudja ennyire jól, ennyire viccesen, és ennyire nagy poénnak tálalni, sőt, inkább azt mondják rá az emberek, hogy jujj, kerüljünk másfelé. Úgyhogy a polgárpukkasztás jegére csak az tévedjen, aki tud úszni, de legalábbis korcsolyázni! 🙂

Visszajelzések fontossága

A kérdésem az, hogy alapjáraton miért cosplayezel? Milyen visszajelzéseket vársz? Ugyanis, úgy gondolom, hiába mondja valaki azt, hogy nem érdekli mások véleménye, hiszen maga miatt cosplayezik, és nem azért, hogy másoknak tetsszen, ha az illető az első negatív véleményre kiakad, és a címadó szavakat skandálva tombol, hogy miért is merészelnek rossz véleményt mondani róla, esetleg egy-egy ilyen negatív visszajelzés elrontja az egész napját. Ha a visszajelzések hatással vannak rád, akkor igenis, érdekel mások véleménye, akkor is, ha nem akarod, hogy érdekeljen, és skandálod, hogy nem számít. Márpedig, ha érdekel mások véleménye, és szeretnél a conon is, és utána is pozitív visszajelzéseket kapni, érdemes valóban olyan cosplayt készíteni és felvenni, amiktől várhatóak lesznek ezek a bizonyos pozitív visszajelzések. Ráadásul az önbizalomnak is jót tesz, ha nem azt hallod vissza, hogy fúj, gusztustalan, hanem azt, hogy de jól nézel ki, és de jól áll a ruhád! Önbizalomhiányosoknak ez kifejezetten ajánlott tréning, és igenis, tessék elhinni, hogy tényleg nagyon jól néztek ki, ha ezt mondják rátok a többiek, akár conon hallod, akár con után, akár a fotók alatt, amik rólad készültek!

Összességében

Szép és jó, hogy a cosplay mindenkié, ám ennek is akad egy olyan határa, amit nem szabad átlépni. Én úgy vagyok vele, hogy nem számít, ha valaki 90 kilóval SailorMoonnak öltözik, mert ő a kedvence, amíg egyébként egy esztétikus látványt nyújt, és jó érzés ránézni. Nem számít, ha egy srác női ruhát vesz fel, akkor sem, ha egyébként ezt nem poénból teszi, hanem komolyan crossplayel, bár én mégis képes vagyok észrevenni, hogy ő a másik nemhez tartozik, amennyiben az összkép is tényleg jó! (Üzenem kedvenc nyuszilányomnak, hogy még mindig imádom a szerelését! 😉 ) Nem számít az sem, hogy kinek milyen a bőrszíne, hisz ahogy a képregény mondja, senki sem tartozik a megfelelő rasszba ahhoz, hogy cosplayezzen egy szőke, kék szemű japán lányt. És ami mindenképpen roppantmód lényeges: nem számít, hogy milyen minőségű a munkád, ha látszik, hogy te igyekeztél, ám még szükséged van némi tapasztalatra ahhoz, hogy jó munkát végezhess! Mindenki elkezdett járni egykor, még az is, aki olimpiát nyert futásban. Senki sem született úgy, hogy minden tudás az övé. Gyakorolj, és gyakorolj, és mutasd meg bátran az első munkáidat is, mert ahogy telik az idő, egyre inkább meg fognak döbbenni az emberek azon, hogy hová fejlődtél – ők ugyanis tudni fogják, hogy honnan indultál. Ám a fejlődést érdemes tartani, hiszen ha nem javulnak a cosplayeid minőségileg, az is fel fog tűnni az embereknek, és meglehet, hogy már nem fognak akkora lelkesedéssel buzdítani, hogy ügyes vagy, menni fog, mert nem fogják már úgy érezni, hogy van bármiféle hatása a szurkolásuknak!

Galaxina

You may also like...

One thought on “A cosplay mindenkié

  1. […] és negatív hatású mémet csinálnak belőle, sutba dobva az alapvető irányelvet, miszerint a cosplay mindenkié, és hogy máshogy kell megítélnünk egy-egy cosplayt, attól függően, hogy a készítőjének […]

Comments are closed.