Ez sem gáz!

Ez az egész úgy kezdődött, hogy olvasgattam a Mondoconosok nevű csoportot a Facebookon. Sokan tesznek fel kérdésseket ott, főleg conokról, cosplayről, tanácsot kérnek és adnak, esetleg valamelyik animét, vagy kedvenc karaktert kibeszélik. Az utóbbi időben viszont legalább három olyan kérdést találtam, ami arról érdeklődött, hoy “gáz-e, ha…” ezt vagy azt csinálja a cosplayben, az utolsónál pedig egy kicsit “kiborultam”, ennek örömére úgy döntöttem, hogy “beképzelt” módon osztom az észt a csoportban. Bár úgy voltam vele, hogy lehet egyetérteni is, meg nem is, sőt, ignorálni is, mert irtó hosszúra sikerült, de ez a vélemény akkor már kibukott belőlem, és bár személyes gondolataimat mondtam el, úgy vettem észre, hogy kifejezetten sokan osztják ezeket, s a csoportban kapott válaszreakciók be is bizonyították ezt. Úgy döntöttem hát, hogy azt a szép, eredeti postot kicsit átfogalmazom, és átalakítom egy cikkbe. Ezt a cikket olvasod most.

Szóval azt láttam, hogy a “Szerintetek gáz, ha…”, vagy “Szerintetek mennyire gáz, hogy…” jellegű kérdések egyszercsak megjelentek, mint valami vad pokémon, én meg csak fogtam a fejem, hogy úristen, hol élnek ezek az emberek, hogy egyáltalán felmerül bennük ilyen kérdés? Mert ugye, szerintem a dologban semmi gáz nincs, de olyannyira, hogy a büdös életben eszembe nem jutna megkérdezni azt, hogy “Mennyire gáz ez vagy az…?”
Nem gáz. Ahogy rengetegen mondták (főleg Eiji), gáz akkor van, ha túl sok babot/hagymát/hagymásbabot/egyéb bélmozgató ételt eszel előző nap/napokban/héten folyamatosan, de akkor is csak szó szerint lesz gáz.

20

A COSPLAY MINDENKIÉ, ugyanúgy való a 100 kilós embernek, mint a tolókocsisnak, ugyanúgy cosplayezhet egy 80 éves bácsika mint egy 10 éves kisgyerek, nincs olyan ember a világon, aki ne cosplayezhetne “azt, akit akar”. Én magam egyetlen korlátot tartok helyénvalónak más cosplayesekkel szemben, az pedig az ESZTÉTIKA, elvégre emberek közt vagyunk. Ebbe viszont beletartozik az is, hogy értelemszerűen a bikini-cosplayt nem csak a Várfi Sándor vicceiben felbukkanó százhúsz kilós feleségen nem tartom jó ötletnek (és ezt direkt eltúloztam, mert a molettnek mondott, de egyébként tök formás és csinos típus például NEM “hájasdisznó”), hanem annak sem ajánlanám, akinek hatalmas műtéti heg van a hasán, de feltételezem, hogy ő sem mutogatja szívesen az olyat. Ezt viszont nem azért, mert szégyellnie kellene bárkinek bármit abból, ami adatott neki, hanem azért, mert ez esetben a nagy tömeg nem a CP-t fogja nézni, hanem a többit, és tartok tőle, hogy nem érezné jól magát a bőrében, ha 1. összesúgnának mögötte, 2. esetleg a szemébe mondanák a szitkokat, 3. kérnének tőle képet, hogy aztán feltöltsék a netre azzal, hogy “ezek a leggázabb cosplayek”. Sajnos, még nem fejlesztette ki mindenki a megértés képességét, a con pedig szerintem szóljon arról, hogy egy hatalmasat SZÓRAKOZZ, és sem a con ideje alatt, sem utána ne legyen rossz szájízed bármi ilyesmi miatt.
Idő közben persze, még a műtéti hegre is találtak egy roppant kreatív megoldást a hozzászólók, például egy harcos amazonhoz még jól is mutatnak a sérülések, legfeljebb lehet bővíteni is őket. Ez például roppant kreatív felhasználása a sérülésnek. Supergirl pociján viszont elég érdekesen festene.

Na, de visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, akkor most össze is szedném, hogy mi nem gáz (idézvén a három megtalált kérdést, mert ennél jobban nem tudnám leírni én sem, kibővítem őket egy felsorolással is):

“Szerintetek az gáz, hogy ha a saját érdekemben módosítok a cp-n, hogy hordható legyen?”

A Con egy rendezvény, egy, vagy két napos, de külföldön több is van, ráadásul reggel 10-től este 6-ig tart, és hacsak nem készülsz váltóruhával, akkor az utazás alatt is rajtad lesz a CP-d, akár 2-3-sok órás vonatozás közben is. Alapjáraton is fárasztó ennyi ideig talpon lenni, jönni-menni, és nem biztos, hogy le tudsz ülni a Conon, ráadásul legalább egy étkezést, és legalább egy WC-t el kell intézned ez alatt. Nem vagy digitálisan lemodellezett figura, vagy rajzfilmhős, akinek nincsenek ilyen gondjai, és tök mindegy, hogy mi van rajta, mert mindig megoldják, hogy szabadon mozogjon. Egy rajzon ugyebár könnyű csúsztatni. Ha ilyenből CP-zel (a legtöbben animéből ugye), elkerülhetetlen, hogy találkozz azzal a helyzettel, amikor a készítők fejében megálmodott ruha nem igazán működik a valóságban. Itt egy vállvért akadályozhatja a kezek megemelését, vagy épp egy alkatrész súlya lehúzhatja az egész ruhádat (ez utóbbira jó példa az én Kuroyukihime szárnyam és Yuriko Foxfire Ahrijának kilenc farka is). Ha pedig filmből cosplayezel, az sem feltétlen nyert ügy, mert míg egy forgatáson bármikor kiabálhat a stylist, hogy álljon meg a kamera, mert a színészről lecsúszott a ruha, és meg kell igazítani, emellett egy rakat jelenetet vesznek fel, és csak azt vágják be a filmbe, amelyiken épp nem lógtak ki a színésznő mellei, addig te órákon át hordod úgy a ruhát, hogy nem állíthatod le a “kamerát”. Ha elcsúszik, lecsúszik, kicsúszik, felcsúszik, és emiatt “villantasz”, azt az egész tömeg látni fogja. Szóval mindig van valami jó indok, amiért alkalomadtán módosítanod kell

az eredeti ruhát, hogy egész napon át viselhető legyen, és az alapvető szükségleteid meglegyenek. Még a legprofibbak is alkalmazkodnak a fizika törvényeihez, esetleg mérlegelnek a CP készítésénél a körülmények kapcsán, mert ha csak fotózásra kell, az megint más, mint amikor színpadon kell rohangálnod a szerelésben. (Az én tündém is roppant macerás, ha mozogni kell benne, viszont a fotókon nagyon jól mutat, ezért kapott egy kényelmesebb szoknyát az eredeti mellé.)

“Szerintetek gáz ha egyedül cosplay-ezem XY-t?”

Ezt többnyire olyan karaktereknél teszik fel, akik gyakorlatilag össze vannak kötve egy másik, adott karakterrel. De miért is lenne gáz? Sajnálatos, hogy nincs meg a szorosan hozzád kötődő társad, én is boldog lettem volna Kuroyukiként egy valódi Haruval, viszont, ha esetleg van olyan mázlid, hogy valaki pont a “párodat” cosplayezi, akár szintén egyedül, képzeld el, mekkora öröm lesz megtalálni egymást, és közös képeket készíteni! Nekem életem egyik legnagyobb conos élménye az volt, amikor összeöltöztünk a Tűz Nemzetés csajokkal, és megláttam valakit Kitaraként, odarohantam hozzá, és elhívtam közös fotókra! (Az egyik közös kép immáron a borítóképeim közt is megtalálható ^^ ) Pedig ezek csak azonos sztoriból vett karakterek voltak, és nem az “egymáshoz láncolt” társak. Legfeljebb készülj valami frappáns szöveggel arra, ha megkérdezik, hogy hol is hagytad a másikat? (A legjobb, ha konkrétan a sztoriban is reális eseményre hivatkozol, esetleg frappánsan és viccesen, a rajongók érteni fogják, akik meg nem ismerik a sztorit, nem fognak rákérdezni a társadra, mert nem tudják, hogy kéne lennie!)

“Szerintetek mennyire lenne gáz, ha valaki ennek-annak-amannak

(többnyire nem-anime karakternek) öltözik be?”

Szerintem ami “jelmez”, az konkrétan CP, és pont. Értem ez alatt azt, hogy ha a barátokkal felveszitek a rocker cuccokat, és kifestitek az arcotokat úgy, ahogy a KISS együttes tagjai, az is lehet baromi jó CP. Sőt, akár még Yaya Han-t is cosplayezheted, mert simán megoldható, és jópofa lenne! Animekarácsonyra meg az is jó CP, ha beötözöl télapónak, a barátaid krampusznak, és mindenkinek cukorkát osztogattok, vagy épp virgácsot! A lényeg az ötlet és a kivitelezés! Egy dolog számít, legyen valamennyire felismerhető. Nem baj, ha nem esik le azonnal mindenkinek, én is volt, hogy rákérdeztem, hogy “te minek is öltöztél be?”, mert lehet, hogy original. Aztán megmondta, én megvilágosodtam, és közöltem, hogy korrekt, és jó választás! ^^ (Lényegében túl sok karakter van ahhoz, hogy mindet észben tudjuk tartani, általában csak a legnagyobb kedvenceket ismerjük fel azonnal.)

Mi az, ami ezeken kívül nem gáz még?

  • Ha nem felelsz meg centire pontosan alkatra a karakternek.
    Én sem növesztettem kétszeresére a lábaimat Ty Leehez, egy rajzolt karakterhez nehéz ám alkatilag igazodni. Nem baj, ha hasonlítasz a karakterre, de nem kötelező érvényű, elvégre nem biztos, hogy külsőre megfelelünk a kedvencünknek, ám ettől még a bőrébe bújhatunk.
  • Színkódok

    A leírásban említett színkódok színei.

    Ha a parókád színe/fazona/egyebe nem pontosan olyan, mint a karakternek.
    Mármint parókát is Ebayről rendelünk, elüthet a szín, akármilyen gondosan válogatjuk, és nem született mindenki fodrásznak. Persze, ettől még ne öltözz Arwennek Galadriel parókájával, szóval igyekezz a felismerhetőség határain belül maradni, de ha a szín RGB kódja a 1588AF helyett a 1584AB árnyalatot ölti magára, az részletkérdés, és nem fontos.

  • Ha a ruhád színe/fazona/egyebe nem pontosan olyan, mint a karakternek.
    Lehet, hogy lemaradtak részletek, vagy nem találtál pont olyan anyagot. Persze, van, aki a lehető legtökéletesebbre akarja a ruhát, de ezek többnyire azok a maximalisták, akik a világszínvonalra hajtanak, és addig-addig vadásszák az anyagokat, amíg meg nem találják az igazit. És mivel ehhez sok idő kell, ezért többnyire nem “egy konkrét conra” készítik, hanem úgy egyszercsak, általánosságban, aztán ha már készen van, akkor úgy döntenek, hogy ekkor-akkor felveszik majd. Amikor viszont szorít a határidő, akkor bizony, engedni kell, és “áldozatokat hozni”.
  • Ha nem te készítetted a cosplay minden egyes darabját.
    Pontosítok: ez csak akkor gáz, ha 1. semmit nem csináltál belőle, vagy max. 1-2 vacak apróságot, és craftmanshipre akarod vinni, elvégre annak az a lényege, hogy az általad készített ruhával versenyezz, 2. ha más munkáját sajátodként állítod be. Nem szégyen az, ha a ruhád a szekrényedből van, vagy ha anyukád/barátnőd/varrónő varrta, vagy egy másik cosplayes ötletét használtad fel, mert ő is megcsinálta már ezt. A szégyen inkább az, ha kérkedsz azzal, hogy te készítetted ezt a ruhát, és teljesen a te fejedből pattant ki. Még az sem probléma, ha nem hangoztatod, hogy nem a te munkád, nem kell kiállni ezzel ezer ember elé, és elordítani, hogy “anyukám varrta”, egyszerűen csak amikor rákérdeznek, hogy de szép, te varrtad-e, akkor jelentsd ki büszkén, hogy nem, anyukád csinálta, aki ennyire jaj de nagyon ügyes! Szerintem egy ügyes kezű és segítőkész anyu épp olyan nagy büszkeség, mint az, ha te magad készítetted a ruhát, ha pedig az ötlet valaki másé, vagy rendszeresen konzultáltál vele arról, hogy mit is kéne csinálni, neki is jól fog esni, ha megemlíted a nevét (még ha erről épp nem is tud, nincs jelen, de lehet, hogy a fülébe jut). Én például saját sikeremként élem meg azt, ha valaki, aki az én segítségemet/tanácsomat használva pozitív visszajelzést kap! Ez hatalmas büszkeség nekem is!
  • Ha férfiként nőt, nőként férfit cosplayezel.
    Oké, itt is függhet az eredmény a kivitelezéstől és részletektől, de pl. a szakállas Zoey is hatalmas sikert aratott, mert teljesen poén. Igaz, többnyire a fiúk poénkodásból vesznek fel női cosplayt, és főleg a cukimuki csajokat célozzák, a lányok viszont hajlamosak olyan szinten elmaszkírozni magukat, hogy amíg meg nem szólalnak, simán rákérdeznél, miért a női mosdó előtt állnak sorba. Viszont, ha egyértelműen látszik is a valódi nemed, ez is az a kategória, mint az alkat. Totál nem számít, ha épp jól akarod érezni magad a bőrödben.
  • Ha az eredeti karakter kihívó öltözékben van, és szeretnél beöltözni neki, de túl szégyellős vagy hozzá.
    Miért is ne csinálhatnál egy original verziót belőle? Rengeteg nagyon jó ötletet láttam már megvalósítani! Ha egy CP-t lehet “szexisíteni”, mint ahogy csinálják páran, akkor lehet a másik irányba is módosítani. Ez nem olyasmi, amit csak így csinálhatsz, máshogy nem, a lényeg a kreativitás!

Hangsúlyozom, szerintem teljesen más elbírálás alá sorolandó az átlagos conozós CP-s, aki azért öltözik be, mert szeretne CP-ben conozni, és jól érezni magát, és még az adott karaktert is imádja, és megint más az, aki viszont akár külföldön is ismert cosplayes akar lenni, vagy egyszerűen versenyt nyerni, mert ott értelemszerűen már van egyfajta elvárás is az illető felé. Ha már Yayát említettem, nem biztos, hogy sikere lenne, ha mondjuk Jinx cosplayt akarna csinálni a LOL-ból, mert alkatilag totál nem illik hozzá a karakter, Miss Fortune viszont tökéletes választás volt neki. Ugyanakkor, én megint más besorolásba tenném Birichibi-t például, aki nem csak plus size cosplayer, hanem fekete is, mégis beöltözött Wonder Womannek, természetesen az ő alkatához igazított ruhával (gyakorlatilag abroncsos báli ruha, a karakter öltözékének megfelelő anyagból), és minden CP-je aktívan figyelembe veszi, hogy nem egy fogpiszkáló.

SzaniFoto_2454_02Vigyél bármit a CP-be, amitől jobban fogod érezni magad benne, mert inkább módosíts, mint szenvedj amiatt, hogy kényelmetlen, zavaró, túlzottan magamutogató, vagy egyéb problémád van vele. Elvégre ez egy KREATÍV hobby, amit azért csinálunk, hogy jól érezzük magunkat benne! Az már az én egyéni szoc. pol. problémám, hogy én a minél pontosabb jelmezben érzem-e jól magam, de mivel ezt az én dolgom eldönteni, ezért nem is kérdezem meg, hogy “gáz-e, ha ezt vagy azt csinálom?”

A fotókat köszönjük Szaninak és Atisnak!

You may also like...

One thought on “Ez sem gáz!

Comments are closed.