Hogyan ne legyél creepy stalker?

Filmeken már igen sokszor találkoztunk azzal a jelenséggel, amikor egy sztárt vagy például krimikben egy hétköznapi embert valaki megszállottan követ, ami akár veszélyes szintre is fordulhat. Ám valahogy keveseknek jut eszébe az, hogy a magyar Conokon is előfordulhatna ilyen eset. Ez mindig olyan távolinak tűnik, pedig valójában nem az!

Persze, ahhoz, hogy erről komolyabban beszélhessünk, először tisztáznunk kell a “stalker” szó jelentését. Magyarul a “zaklató” kifejezést szoktuk használni, ám ez nem fed le teljesen mindent a fejünkben, amit a “stalker” szó jelent számunkra. Ugyanis míg a stalker sokszor csak követi kiszemeltjét, de nem avatkozik érezhetően az életébe, a magyar “zaklató” már valahogy olyan személyként él a fejünkben, aki eljut a tettlegességig is. Pedig már az is zaklatásnak számít, ha valaki folyton a nyomodban jár, s nem tudsz már hová menekülni figyelő tekintete elől, ami egyébként kifejezetten zavaró, mert borsódzik tőle a hátad is. Ennek pedig vannak fokozatai: hiszen a zaklatód akár szóba is elegyedhet veled, ami számodra kellemetlen, akár a téma, akár az illető viselkedése miatt, vagy hozzád is érhet úgy, hogy te azt nem akarod és nem engedted. Az illető pedig akár üzenetben, telefonon, interneten is zaklathat, sőt, konkrétan már az is ez a kategória lehet, amikor az illető minden bejegyzésedhez, minden megosztásodhoz, minden képedhez hozzászól valamit a közösségi médiákon, akkor is, ha egyébként semmi értelme.

A Stalker című sorozat plakátja

A Stalker című sorozat plakátja

Na de mi váltja ki ezt a viselkedést?

A life.hu oldal cikke volt segítségemre a stalkerek pszichológiai viselkedését illetően. Ők Paul Mullen elméletére hivatkoztak, aki öt különböző kategóriába sorolta a stalkereket:

  • Az elutasított: Röviden összefoglalva olyan személy, akivel meg akarják szakítani a kapcsolatot, vagy az épp csak megromlott, ezt pedig az illető nem bírja elviselni. Vagy nagyon ragaszkodó, vagy inkább haragvó, bosszúra szomjazó reakcióra számíthatunk tőle. Többnyire szeretne inkább kiszemeltje közelében maradni, mert akkor érzi jól magát.
  • A sértett: Egyértelműen bosszúálló típus, vélt vagy valós sérelmek miatt szeretne bosszút állni kiszemeltjén.
  • Az intimitást kereső: Olyan személy, aki szeretetre, szerelemre vágyik a kiszemeltjétől, ám ennél jóval messzebbre megy. Többnyire kiszemeltje minden mozdulatából azt véli kiolvasni, hogy szerelme viszonzásra talált, de legalábbis reménykedik ebben a viszonzásban akkor is, amikor egyértelműen megkapta, hogy semmi ilyesmi nem történhet.
  • Az inkompetens: Hasonló az intimitást keresőhöz, csak épp ő tudja, hogy érzései nem találnak viszonzásra. Tevékenységét leeginkább azért folytatja mégis, mert magányos.
  • A ragadozó: Olyan személy, aki irányítani akarja áldozatát, és hatalmat szerezni felette, mindemellett élvezi, hogy bántalmazhatja az illetőt.

Oké, de hogy jön ez a cosplayhez?

Vegyük sorra ezt az öt típust, és nézzünk egy-egy könnyen elképzelhető példát:

  • Az elutasított: Történt már veled olyasmi, hogy valaki közölte: köszi, nem kérek belőled, te mégis tovább figyelted? Mindent tudtál róla, s ezeket igyekezted arra felhasználni, hogy visszaszerezd őt? Ehhez hasonló helyzetben nekem is volt részem, szakításkor megesik, hogy egy rövid időre ez megtörténik. Amikor szakítasz valakivel, s a tudtára adod, hogy márpedig te nem akarod látni, ám ő ezt még nem képes feldolgozni, hiszen benne még élnek ezek az érzések, könnyen átfordulhat ilyen irányba a viselkedése. Meglehet, hogy elmész kávézni a barátaiddal, ő pedig felbukkan “véletlenül” ugyanott. Bár ez stalker viselkedés, valamennyire várható is egy szakítás után ilyesmi, s egészen addig tart, míg az illető nem tudja feldolgozni, hogy vége van. Persze, nem csak szerelmi kapcsolatnál léphet fel ilyesmi, hanem akár egy megromlott barátságnál is.
  • A sértett: Megeshet, hogy valakit véletlenül megbántottál, vagy ő bántott meg téged, esetleg szándékosan szemétkedett. Ilyenkor, ha elkezded például figyelni a cosplayes oldalát, vagy a személyes elérhetőségeit, kifejezetten azért, hogy fogást találhass rajta egy bosszúhoz, és bármilyen úton módon lejárathasd mások előtt, vagy a gyengepontján szúrhasd meg, az már stalker viselkedés. Sőt, az is annak számít, ha csak azért figyeled a munkásságát, hogy a barátaidnak kigúnyolhasd, és lehordhasd mindennek. Persze, itt nem arról van szó, amikor esetleg pont szembejön egy kép tőle a neten, te pedig előadod a barátaidnak, hogy juj de béna már, hanem módszeres megfigyelésről – bár ennek ellenére az első sem épp szép viselkedés.
  • Az intimitást kereső: Tágabb és durvább értelemben véve én azokat is idesorolnám, akik cosplayes lányoknak fotót küldenek a férfiasságukról, ami egyébként egyáltalán nem férfias viselkedésforma, sőt, nagyon gáz. Ám az is ide sorolandó, amikor valaki úgymond “belezúg” az adott cosplayesbe, és úgy hiszi, hogy az a cosplayes is ugyanúgy szívesen tölt vele időt, ezért folyton szóba elegyedik vele, és mindenhová vele tart – miközben az illető esetleg már szépen megkérte, hogy hagyja kicsit pihenni, ne kövesse, ne jöjjön vele, ne szóljon hozzá. Az intimitást kereső stalker az, aki ezek ellenére sem veszi észre magát.
  • Az inkompetens: Én ide sorolnám a “beteges rajongókat” is. Hiszen egy sztár, vagy valaki, akit a rajongó nagyon szeret és felnéz rá, esetenként egyáltalán nem is tud a rajongója létezéséről. Ilyenkor fordulhat elő, hogy például egy cosplayes vagy youtuber az adott rendezvényen akármerre sétál, messziről követik és megfigyelik, hogy mit csinál, de nem mennek oda. Persze, megeshet, hogy csak autogrammot akarnak kérni, vagy egy közös fotót, de annyira nem mernek, hogy több órányi követés után sem tudják rávenni magukat a kérdésre.
  • A ragadozó: Ahelyett, hogy példát próbálnék meg írni, egy nevet mondanék: Christian Grey. Igen, Mr. Grey, a Szürke ötven árnyalatából egyértelműen egy ragadozó típusú stalker, ráadásul roppant mód ijesztő, és cseppet sem romantikus, amit csinál. Nem. Még véletlenül sem. Soha-soha-soha. Mr. Grey egy creepy stalker, és ha valaki így viselkedik veled, azonnal kérj ellene távolságtartási végzést. Az ilyen típus le akarja rombolni az önbizalmad, hogy elhitesse veled, hogy nélküle egy senki vagy, és semmit nem érhetsz el, a bántalmazással pedig érzelmileg is irányít, hiszen te mindig csak reagálsz arra, amit ő tesz, vagy épp nem tesz veled. Ha elhiszed, hogy márpedig szükséged van rá, kihasználhat és uralkodhat rajtad. És hidd el nekem, te ezt nem akarod.

Ez elég ijesztően hangzik… mit csináljak, hogy ne legyek ilyen?

Néhány egyszerű példát mondanék, egy-két általános viselkedési “szabályt”, vagyis inkább jótanácsot, amivel elkerülheted, hogy creepy stalkernek gondoljanak.

  1. Tarts mértéket. Egészséges dolog tudni azt a kedvencedről, hogy van-e macskája vagy kutyája, de azt tudakolni, hogy milyen sampont használ, vagy milyen színű bugyit/alsónadrágot hord, már beteges. Elégedj meg azokkal az információkkal, amiket az adott személy, akire te felnézel, megoszt a nagyközönséggel. Attól nem leszel a szemében különlegesebb, hogy olyan információkat is tudsz róla, amiket nem kötött az orrodra. Ez inkább ijesztő. Nagyon.
  2. Merj odamenni, merd megszólítani. A cosplayesek, youtuberek nem harapnak. Tudják jól ők is, hogy akkor népszerűek, ha sokan szeretik őket, ezért kedvesek a rajongóikkal. Szívesen adnak aláírást, közös fotót, néhány külön kivétellel, persze (mint például ha evés közben, fél cosplayét levetve kérsz vele képet, vagy időpontra kell sietnie egy adott programra). Persze, lehet, hogy a kedvenced valójában nem olyan kedves, mint hitted, de őszintén? Szerintem jobb, ha ez kiderül. Lehet, hogy csalódsz, de legalább van esélyed felkelni belőle, és keresni egy olyan személyt, aki értékeli, hogy ennyire felnézel rá. Szóval uccu neki, és menj oda hozzá ahelyett, hogy órákon át követnéd!
  3. Tudd, mikor elég. Ha odamentél a kedvencedhez, kaptál autogrammot, közös fotót, vagy akármit még, beszélgettek is, és ő annyit mond, hogy sajnálja, de mennie kell, akkor hagyd menni. Valószínűleg tényleg dolga van, ha pedig esetleg mégis le akart rázni, akkor gondolkodj el. Lehet, hogy a téma vagy a viselkedésed túl fárasztó volt neki, s ha szeretnéd, hogy legközelebb vidáman beszélgessen veled, ne pedig azt lesse, hogy kerülhet el, akkor érdemes ezen változtatni.
  4. Fogadd el a nemet!!! Ez az egyik legfontosabb. Sokszor nem is neked szól a nem, hanem a helyzetnek. Ne vedd magadra, vagy értsd meg, hogymost nem alkalmas, vagy nem szeretné. A kedvenced is ember, akkor is, ha te esetleg egy istenségnek tartod, lehet rossz napja, érezheti magát kellemetlenül. Hidd el, nem azért mond nemet, mert egy szemét disznó aki csak kiszúrni akar veled. A nemnek mindig oka van. Akkor is, ha te ezt abban a pillanatban nem látod, nem érzed. Ha például a kedvencednek mennie kell időpontra, felajánlhatod, hogy elkíséred, ami pozitív gesztus. Ha azt mondja, persze, gyere csak, addig beszélgetünk még, az tök jó, de ha azt mondaná, hogy menj inkább szórakozni, azt is fogadd el. Mindkettőtöknek jobb lesz.
  5. Felejtsd el a bosszút. Nehéz, és oké, aláírom, az első pár napban beleférhet, hogy dühös vagy, és morogsz. Ám szerintem elég szánalmas az, amikor valaki csak azzal tud foglalkozni folyton, pláne évek múltán is, hogy az “ellensége” épp mit csinál, milyen fotókat, bejegyzéseket oszt meg, pláne ciki erre utálkozós csoportot létrehozni, vagy folyamatosan pletykálni. Minél többet foglalkozol a másikkal, annál kevesebbet törődsz saját előrehaladásoddal. Mondhatnám, ha folyton a másikat nézed menet közben, ő sokkal inkább előtted van. Ám ha te haladsz elöl, akkor az illetőt már nem fogod látni. Ha előre akarsz haladni, előre nézz. Elég csak néha hátrapillantani picit a vállad fölött, hogy ellenőrizd, vannak-e mögötted. Ne másokat figyelj. Járd a saját utad.
  6. Épp ezért ne is osztogasd meg lépten-nyomon másoknak azt, amit valaki épp csinált. Akkor sem, ha tudod, hogy ők ketten utálják egymást. Amikor megosztod a barátoddal, hogy a másik személy, akit ő utál, épp mit csinál, akkor pletykálkodni akarsz. Néha kell, néha jól esik, néha legyezgeti az egónkat, de aki előre akar haladni, az nem a mögötte lévőkön akar csámcsogni. Ne akard a másikat lehúzni azzal, hogy az orra alá dugdosol olyasmit, amről ő direkt nem beszél. Az olyan, mintha az elöl sétálónak folyamatosan böködnéd a vállát, hogy nézze már meg, hogy lemaradt a másik, és de gáz már. És ha megzavarod a figyelmét azzal, hogy hátrafordítod a tekintetét, megeshet, hogy emiatt botlik meg egy kőben és bukik orra. Szóval ha jót akarsz, inkább az előre haladásban támogasd.

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.