Milyen a jó kritika?

Nos, elég rég írtam már, pedig rengeteg félkész cikk és téma vár még az oldalon arra, hogy elővegyem és befejezzem! Ez viszont most hirtelen kijött belőlem, és elég aktuális, így arra gondoltam, írok egy kis guide-ot arra, hogy ha valakinek kritikát adsz (vagy akár mondhatjuk, hogy valakit kritizálsz), annak mégis mik az alapszabályai? Mi a különbség vélemény, kritika és a mondjuk úgy, “fikázás” között? Érdekel? Lássuk!

Először is felhívnám a figyelmet arra, hogy a mai világunk tökéletességet vár el mindenkitől. Az emberek nem szeretnek dicséretet adni, vagy kiemelni egy jó tulajdonságot (és itt most nem arról beszélek, amikor egy férfi közli egy nővel, hogy jó a segge, és a többi hátsó szándékkal rendelkező, szexuális tartalmú beszólásról, hanem az őszinte dicséretről, amely nem vár semmit viszonzásul), ám kritizálni annál inkább szeretünk. Amint valaki hibázik, rögtön megy az ítélkezés, beszólogatás. Sokan annyira vágyunk a tökéletességre, hogy úgy érezzük, ha mások felett ítélkezünk, ítélkezhetünk, az azért van, mert mi jobbak vagyunk, mint ők, és azzal, hogy ítéletet mondunk felettük, vagy kritizáljuk őket bármiben, azzal mi jobbak leszünk, akkor is, ha nem vagyunk azok. Úgyhogy mielőtt kritizálni, vagy “fikázni” kezdesz, nézz egy kicsit magadba: jobb lesz neked attól, hogy rosszat mondasz másra? Vagy a kritikád tényleg segítő szándékú, mert jót akarsz a másiknak? Az utóbbi esetben már jó úton jársz, ám akkor is tartsd be a kritika alapszabályait! Ám hogy könnyebb legyen kitalálnod, mi is a különbség, és mit kell tenned ahhoz, hogy a kritikád tényleg segítsen és jót tegyen, most adok egy kis segítséget én is! Kezdjük is az alapokkal:

A vélemény

Egy teljesen egyszerű példát hozok most erre, mégpedig a piros labdát. Amikor a piros labdáról megállapítom, hogy az gömb alakú és piros, az tulajdonképpen tény. Elemezhetem azt, hogy ennek mi az előnye és hátránya, például az erős piros szín jobban látszik a fűben, így könnyebb megtalálni, vagy a labda típusa és mérete nem alkalmas kosárlabdázásra, mivel nem menne át a kosár karikáján, esetleg nem elég kemény, kicsit le van eresztve, így nem lehet jól pattogtatni. Ezek amolyan egyezményes dolgokra vannak alapozva, és különböző létező tényekre, például a fizika törvényeire. Amikor viszont azt mondom, hogy szerintem ez a labda csúnya, mert nagyon élénk a színe és egyébként sem szeretem a pirosat, az már egyéni vélemény. Attól még, hogy nem tetszik a színe, még lehet, hogy jól pattog.

Ugyanez igaz tulajdonképpen bármire, igen, a cosplayre is. Lehet, hogy utálsz egy karaktert, de az, hogy a cosplayes ruhája milyen minőségű, nem ettől fog függeni. Rengeteg szempontot lehet figyelembe venni ez esetben, és igen, tény, hogy létezhet olyan helyzet, amikor megállapíthatod, hogy a cosplay eszméletlenül jó minőséggel lett elkészítve, de szerinted nem áll jól a cosplayesnek, vagy épp az a cosplayes baromi jól mutat benne, de a cosplay minősége nem az igazi. Ez utóbbira példaként többször is megállapítottam már, hogy adott cosplayesen nagyon jól mutat a ruha is, és a karakter is, ám ettől még tény marad, hogy a cosplayt esetleg összecsapta, vagy a ruha nincs rendesen leszegve, a páncél felülete nincs rendesen lekezelve. Vagyis miközben lehet valamiről pozitív véleményem, mondhatok róla nyugotan tényekre alapozott, építő jellegű kritikát.

A fikázás

Nos, ez a legrosszabb. Egyszerűen az a fajta reakció, amikor azt mondják, hogy “ez szar”, vagy “hülye vagy”, esetleg “ronda”, vagy “kövér”. Tulajdonképpen a fikázás egy olyan negatív vélemény kinyilvánítása, amely a kritika, pontosabban az építő jellegű kritika minden alapszabályát mellőzi. Emellett a fikázás oka nem a segítségnyújtás, hanem a másik leszólása, lejáratása, többnyire azért, hogy a fikázó ettől nagynak érezze magát. A negatív véleményt nem feltétlenül kötelező fikázás formájában tálalni, vagy beszólással közölni, sokszor bőven elég azt mondani, hogy “nekem ez nem tetszik”, vagy “jobban örülnék egy kék labdának, mert nekem az a kedvenc színem”. A fikázással tulajdonképpen egy negatív véleményt közölsz úgy, mintha az tény lenne, márpedig az nem tény, hogy a piros labda ronda, vagy szar. Legfeljebb az adott feladatra nem alkalmas, másra viszont igen. Mint ahogy focilabdát sem használunk kosárlabdázásra, úgy lehet, hogy a szerinted szar cosplay nem nyerne meg egy Eurocosplayt, de az adott, versenyzésre nem készülő cosplayesnek az élete legjobb munkája, vagy konkrétan az első.

Az építő kritika első szabálya: CSAK akkor add, ha kérik!

A kritika is könnyen lehet bántó, óvatosan kezeld!

Akármennyire betartod az összes többi szabályt, amiről lentebb írok, tény, hogy nem mindig érdemes eröltetni. Van, amikor lehet, hogy csak segíteni akarsz, de az illető épp egyáltalán nem nyitott a kritikára, ezért támadásnak fogja érezni, vagy okoskodásnak. Sőt, az sem ritka, hogy amit te elmondanál kritikában, azzal az illető teljes mértékben tisztában van, csak épp van valami jó érve arra, hogy miért is nem úgy csinált valamit, ahogy kellene. Például hiába javaslod, hogy a fűzöld labda helyett pirossal játsszon a mezőn, ha nincs piros labdája, és a zöld labdát is ajándékba kapta valakitől, így hiába akarna pirossal játszani, és hiába tudja, hogy a zöldet nehezebb messziről kiszúrni a fűben, ha csak a zöldet van lehetősége használni. Mind a kettő olyasmi, amit kívülről nehéz megállapítani, így nehéz megtalálni azt a pillanatot, amikor valakinek úgy mondhatsz kritikát, hogy azt ő teljesen nyitottan és szívesen fogadja, mert szüksége van rá, hiszen nem tudja, mi nem jó. A kritika kérése tökéletesen alkalmas arra, hogy az illető jelezze nyitottságát a javítási lehetőségekre és a vágyat arra, hogy megtudja, mi is a probléma, min kell javítani! Ha valaki nem kér tőled kritikát, te mégis adsz neki, amit ő nem fogad túl jól, az esetben igenis, te hibáztál, hiszen a teát sem öntöd le a másik ember torkán, ha nem kért belőle, legfeljebb megkínálod vele. Ám hibázni nem bűn, sőt! A hibákból lehet tanulni igazán.

Második szabály: alapozz a tényekre!

Például ha kosárlabdázni akartok, akkor jelezheted, hogy a focilabda nem lesz alkalmas a feladatra, vagy szólhatsz, hogy a fűzöld labdával nem biztos, hogy érdemes a mezőn játszani. Cosplay esetén megállapíthatod, hogy a páncélelem bár EVA foamból készült, de semmilyen felületkezelést nem kapott, ami pedig igen fontos. Vagy megállapíthatod, hogy a ruhaanyag nem lett rendesen leszegve, pedig ez a típusú anyag megköveteli azt (nem mindegyik anyagnak van rá szüksége ugyebár). Annak viszont semmi helye nincs, hogy “ez a szín ronda”. Legfeljebb nem egyezik meg azzal a színnel, amit az eredeti karakter hord.

Harmadik szabály: jelezd ezt észérvekkel!

A kosárlabdázásra kijelölt focilabdánál elmondhatod, hogy a labdajátékokhoz okkal készítettek saját labdákat, és emiatt a focilabda méretében és súlyában is eltér a koráslabdától ezért nem alkalmas a kosarazásra. A fűzöld labdánál érvelhetsz azzal, hogy nagyon beleolvadna a környezetébe, ezért messziről nehezebb megtalálni a mezőn. A cosplaynél pedig elmondhatod, hogy az EVA foam a felületkezelés nélkül nagyon beszívja az akrilfestéket, ezért más lesz a felülete, vagy épp ha a ruhát nem szegi le rendesen, akkor foszlani fog az anyag.

Negyedik szabály: Tegyél javaslatokat a megoldásra!

Valószínűleg nem azért akarnak a barátaid focilabdával kosarazni, mert rendelkezésükre állna kosárlabda. Hiába javaslod, hogy használjatok azt, ha nincsen. Persze, lehet, hogy csak még nem tudták a többiek, hogy nem fog így működni a dolog, és nem ismerik a labdaféléket, ezért rosszul választottak. De ha nem lenne kosárlabdájuk, javasolhatod, hogy kérjetek kölcsön valakitől, vagy esetleg vegyetek egy kosárlabdát a sportboltban, és osszátok el a költségeit a csapattagok közt. Sőt, az is jó lehet, ha szólsz, hogy te veszel szívesen egy kosárlabdát, és akkor minden alkalommal kosarazhattok a te labdáddal, csak vigyázzanak rá. Még az is jó javaslat lehet, hogy inkább focizzatok, hiszen a labdátok arra tökéletesen alkalmas lehet. A zöld labda helyett a mezőn javasolhatsz egy pirosat, hogy messziről is látszódjon. A cosplayben pedig tehetsz javaslatokat az EVA foam felületkezelésére, vagy jelezheted, hogy a ruha leszegésénél hajtsa az illető duplán be a szegélyt, mert úgy lesz jó, esetleg szánjon több időt a cosplay elkészítésére, hogy legyen ideje szépen kidolgozni mindent, és nem összecsapni. Sőt, tulajdonképpen a “szerintem nem áll jól neked ez a cosplay” véleményedet is elmondhatod építő kritika formájában, amennyiben előveszed például a stílustervezés szabályait (ez a szabás optikailag kövérít, az alap bőrszínedhez nem áll jól ez az árnyalatú paróka és ez a ruhaszín, mert más a színtípusotok), amelyeket lehet, hogy nem fog tudni az illető megoldani az adott cosplay esetében, csak ha újra elkészíti, ám a későbbiekben eszébe juthatnak a tanácsok, és a következő munkájánál már felhasználhatja azokat!

Ötödik szabály: Emeld ki a pozitívumokat is!

Sok esetben, amikor valaki már mindenhonnan csak azt hallja, hogy mi az, ami rossz, nagyon fárasztóvá és lehúzóvá válhat számára a kritika fogadása, hiszen ahogy írtam, sokszor nagyon nehezen szembesülünk saját hibáinkkal, és ha csak azt halljuk, mi nem jó, hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy minden rossz. Nekünk viszont nem az a célunk, hogy az életkedvét is elvegyük a másiknak, hanem az, hogy ötleteket adjunk, javaslatokat tegyünk neki arra, hogyan váljon jobbá, hogyan fejlődjön tovább. Így a lehúzást elkerülendő fontos kiemelni azt, ami jól sikerült, vagy jó ötlet, kreatív megoldás egy problémára, mert így a kritizált fél érezheti, hogy nem egy kalap tehéntrágya az, amit csinál, hanem igenis, értékelhető, de még van hová fejlődnie! Ezt egyébként kritika nélkül is el lehetne mondani sok esetben, ám valamiért sajnos nem szeretjük dicsérni a másikat, nem szeretjük kimondani, ha valami jól sikerült, miközben mindenki epekedik egy-két jó szóért, amivel azt érezheti, hogy a kőkemény munkája megérte azt a sok belefektetett energiát, vagy épp neki is vannak jó ötletei, kreatív megoldásai!

Hatodik szabály: Fogadd el, ha nem nyitottak rá!

Néha találkozni olyan esettel, amikor valaki kritikát kér a munkájáról, és hiába tartasz be minden fenti szabályt, akkor is sértődés és hiszti lesz belőle. Ez nem a te hibád ilyenkor, ne háborodj fel ezen, ugyanis ilyen helyzetben a másik ember valójában nem kritikárt várt, hanem megerősítést. Épp ezért nem szokott jó válasz lenni arra, hogy “ez a ruha kövérít?”, mert lehet, hogy azt szeretné tudni, hogy igen, kövéríti, ezért másik ruhát kell felvennie, ami szépen formálja meg az alakját, de lehet, hogy csak megerősítést vár arra, hogy még mindig karcsú és csinos, és nem szedett fel pár kilót (akkor is, ha egyébként tényleg meghízott). Mivel ezt kívülről nem lehet megállapítani, ezért ilyenkor a lehető legjobb, amit tehetsz, hogy minden pontnak megfelelve adsz kritikát, és ha az sem hat, akkor elfogadod. Például elmondod a kövérítős ruha kérdésére válaszolva, hogy bár az utóbbi pár napban tényleg felment néhány felesleges kiló a leányzóra, de ezen jelen pillanatban csak azzal segíthettek, ha megfelelő ruhát választ, ami sajnos, nem ez a ruhadarab, mert a vízszintes csíkok tényleg kövérítenek. Szóval próbáljon fel másik ruhát inkább, olyat, ami optikailag karcsúsít, és mostantól kicsit többet fogtok mozogni együtt, és változtattok egy kicsit az étrenden, így a támogatásoddal kicsit összeszedheti magát, és hipp-hopp, el fognak tűnni azok a kilók. Ha valaki ezek után is azon tombol, hogy akkor szerinted ő kövér, azzal nem lehet mit kezdeni, nem a te hibád.

Sajnos, ilyenkor az sem feltétlenül működik, hogy biztos ami biztos, megerősítést adsz a “nem vagy kövér” irányba, hiszen lehet, hogy pont az átöltözési szándékát kellene megerősítened, hogy jól érezze magát a bőrében egy másik ruhában. Nehéznek tűnik, de senki nem mondta, hogy könnyű lenne jól kritizálni.

Érzed a különbséget?

Kicsit rásegítek:

  • “Ez a cosplay ronda és szar!”
  • “Nekem ez nem tetszik, nem az én ízlésem, de attól még jó munkát végeztél. De kérdezz meg másokat is róla, több szem többet lát!”
  • “Bár szerintem ez a cosplay neked nem áll túl jól, optikailag összenyomja az alakodat, de az tény, hogy gyönyörűen megcsináltad, nagyon precíz és pontos munka!”
  • “Ez és az és amaz nem tűnik a legjobbnak, de ha ezt és emezt csinálod, azzal szépen ki lehet javítani, vagy legközelebb majd figyelhetsz ezekre. Egyébként ez és ez viszont totál jól sikerült, szóval tök ügyes vagy, egy kis gyakorlás, egy kis csiszolás, és még jobb lesz! Tudod, minden cosplay elkészítésével tanulsz valamit!”

Ugye, hogy mennyire más? Persze, ne aggódj, ha nem megy elsőre, hiszen sokszor nagyon nehéz például kibírni, hogy ne adj kritikát akkor, amikor nem kérik. Sokaknak pláne elképesztően nehéz megállni, hogy fikázni kezdjenek, akár kérték a véleményüket, akár nem, és a nem kért negatív véleményük kifejezésével érezzék magukat valakinek, aki a másik fölött áll.

Ám a legnehezebb talán az, hogy megkülönböztesd a véleményedet az építő jellegű kritikától, az utóbbit ne az előbbire alapozd, és a véleményed legfeljebb csak úgy mellékesen jelezd. Vagy egyszerűen csak tanuld meg úgy kifejezni a véleményedet, hogy azzal ne taposs át másokon.

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.