Free Hug – avagy a vadidegenek ölelésének kérdése

Bár erről már írtam a Conos Netedd cikkben is, úgy érzem, érdemes alaposabban kiveséznem a témát. Főleg azért merült fel ez bennem, mert az Animekarácsonyon megkérdeztek egy interjúban, hogy mi a véleményem róla, és ott kifejtve ezt, rájöttem, hogy fontos erről minél több fórumon beszélni, mert igen sokakat érint a dolog.

Lokiék

Loki, Boti, Dani és Gatti modern stílusban fejezték ki, mennyire szeretnének ölelést adni, ingyen és bérmentve mindenkinek! Később Tyuki is csatlakozott, így egy felkiáltójellel is kiegészült a sorfal! Kár, hogy épp siettem valahová, amikor megláttam őket, de legközelebb mind kap egy-egy ölelést! ^^ Fotó: GTOGG.hu

Akinek jó

Mindenki, aki szereti ezt csinálni, tudja, hogy neki miért is jó, de legalábbis érzi. Jó érzés lehet megölelni mindenkit, olyan, mintha egy rendkívül összetartó, nyílt, barátságos csapat része lennénk. Rengeteg érvük is van mellette, és a legtöbb igen, jogos, hisz tudományosan is bizonyítottak a pozitív hatásai, boldogabbak lesznek tőle az emberek. Ráadásul lássuk be, van valami szépsége annak, amikor egy közösségben bátran megölelhetsz egy vadidegent, hisz ez a közösség befogadókészségét is jelenti ugyebár.

Naraku

Naraku tábláját egy rajz is díszíti, látszik, hogy dolgozott vele. Fotó: Molnár János

Akinek nem jó

A Free Hug-os táblával mászkálók aligha érthetik, hogy miképp is létezhetnek olyan emberek, akik nem szeretik az ölelést, vagy kifejezetten tartózkodnak tőle, esetleg szeretnék nagyon megválogatni, hogy kit ölelnek meg, és kit nem. Egyszerű példával élek: ha élsz-halsz a gombáért, az a mindened, az nem esik nehezedre, hogy elképzeld, hogy én ki nem állhatom, és nem bírom megenni, ugye? No, hasonló a helyzet az öleléssel.

Általában persze, visszavezethető lelki okokra az “ölelésfóbia”, érdekes módon például az elvesztett iker szindróma tünetei közt szerepel az ölelés szeretetének mindkét véglete, tehát az is, amikor valaki teljesen irtózik a testi érintés ezen (vagy bármilyen más) formájától, és az is, ha már-már függője. Akit érdekel a téma, utánaolvashat, hiszen ez például egy roppant komoly lelki ok. Persze, olyan is van, amikor valaki csak nem igazán tudja ezt feldolgozni, nem tud mit kezdeni vele, nem igazán látja értelmét az ölelésnek, ezért amikor megölelik, akkor csak úgy “van”, de azért ha lehet, elkerülné ezt az érzést.

Hogy példázzam ezt az “ölelésfóbia” dolgot: képzeld el a saját fóbiádat, vagyis a félelmedet, és képzeld el, hogy valaki ezt a félelmet “rád erőszakolja”, vagy legalábbis nagyon próbál rávenni erre. Általános félelem szokott lenni például a pók. Mit szólnál hozzá, ha egy pókimádó odamenne eléd, a tenyerén egy szép nagy szőrös lábú madárpókkal, és feléd nyújtaná, hogy tessék, vedd el? Amikor pedig nemet mondasz, csakazértis megragadja a kezed, és belenyomja a pókot. Ha a pókoktól nem félsz, szerintem elég hamar találhatsz példát saját félelmedre, amivel ezt végiggondolhatod. Kellemetlen, ugye? Nos, akár tetszik, akár nem, igenis, vannak, akik kifejezetten rettegnek a Free Hug kezdeményezéstől, és ha meglátnak egy ilyet, inkább irányt váltanak, nehogy találkozniuk kelljen a táblásokkal. És persze, vannak köztes állapotok is.

Attack on Free Hug

Cactus cosplay támadását remélhetőleg sokan kibírták! 🙂 Armin cosplayben hordozta ezt magával!

Akinek a cosplaye nem szereti

Elvégre egy cosplayes rendezvényen ebből aztán rengeteg van! Törékeny páncélféle van rajta, vagy olyan ruha, ami félő, hogy szétesik/leesik, ha megölelik. Márpedig mások értékeire érdemes lenne vigyázni, hiszen sok munka, és esetleg sok pénz is van egy-egy cosplayben, és erre a napra készült hosszú ideje, nem biztos, hogy örülne bárki, ha egy meggondolatlan ölelgető miatt törne le valami alkatrész, és ezért nem bírná ki a ruha estig, vagy akár a cosplayversenyes fellépésig!

Az alapelv

Az alapelv az, hogy te, aki táblával mászkálsz, lényegében felajánlod, hogy adsz egy ölelést ingyen annak, aki kéri (megjegyzés: annak is, akinek esetleg nem feltétlenül adnál), de nem jogosít fel arra, hogy bárkit megölelj, akivel szembetalálkozol (kivéve, ha rajta is van free hug tábla, de az már azért, mert ő ajánl neked ingyen ölelést). Szintén egyszerű példával élve: ha én ingyen fagyit osztok, azzal felajánlom, hogy te, aki épp találkozol velem, elvehetsz tőlem egy fagylaltot, és megeheted. Ám nem jelenti azt, hogy én akkor is a szádba tömhetem a fagyit, ha te épp nem kérsz, mondván, “dehát a fagyi finom, és ha én szeretem, akkor mindenki szereti!” Ezen a fagyis példán keresztül (is) fogom bemutatni most az alapelvből fakadó fontos, szerintem betartandó alapszabályokat.

1. Kérdezz!

Persze, az is kérdésnek minősülhet, ha elé állsz a másik embernek a táblával, és kérdőn ránézel, de érdemes ilyenkor egy “megölelhetlek?” kérdést feltenni, és megvárni a választ. Sokkal barátibb és kedvesebb, mint letámadni másokat, sokan pedig igencsak örülnének neki, hisz elmondhatják, hogy persze, lehet, de csak óvatosan, mert ez a páncélelem itt egy kicsit laza, és vigyázni kell rá, vagy esetleg épp fáj a háta, és nem esne jól egy ropogtatás most. Amikor fagyit osztok, én is megkérdezem előbb, kérsz-e belőle, és nem tömöm szó nélkül a szádba!

page

Vigyázz, nehogy átverjenek a fiúk (Szabó Zoltán, Sonir Norend, Szoldatics András, Zsolt Memnon Szilágyi), mert fájni fog! 🙂 Fotó: Keil Zoltán

2. Fogadd el a “nemet”

Ha valaki nemet mond, bizonyára jó oka van rá, ilyenkor ne merészeld csakazértis megölelni. Lehet, hogy pont a fentebb leírt félelméről van szó, de lehet, hogy csak úgy érzi, hogy ő nagyon leizzadt a cosplayben és büdös. Sok ember ilyenkor kellemetlennek érzi az ölelést, mert fél, hogy mások megérzik a szagát, és az sem megnyugtató, ha a Free Hug-ost ez nem érdekli. Minden egyes “nem” mögött van egy sztori, amit igenis, meg KELL értened. Hisz lehet, hogy most nagyon fáj a torka, ezért nem akarja megenni a fagyit, vagy lehet, hogy egyáltalán nem is szereti a fagyit, úgyhogy ne nyomd le a torkán, mert nem fog neki örülni.

3. Ne alkalmazz túlzott lelki nyomást, terrort

Van, amikor jön egy Free Hug táblával valaki, és bár nem ölel meg, de elém áll, mutogatja a táblát, kérlelően néz, és addig nem megy el, amíg nem engedek a nyomásnak. Ez roppant kellemetlen, a fagyis példával élve olyan, mintha addig tartanák az orrod előtt a fagyit, amíg végül el nem fogadod, és meg nem eszed. Akkor is, ha nem akarod, mert épp nincs kedved hozzá, vagy nem szereted a fagyit. Ez már-már egyfajta lelki terror, hiszen addig nyomakodsz, amíg az nem lesz, amit te akarsz. Bár papíron úgy tűnhet, hogy a másik ember eldöntheti, kér-e ölelést, vagy sem, valójában te “nem fogadsz el nemet”, ezzel lelkileg erőltetve rá a dolgot, a fizikai helyett, ami egy elképesztően rossz szájízt ad. Sokan az ilyen nyomás miatt nem szeretik a Free Hug kezdeményezést, hisz számukra roppant kellemetlen már az is, hogy nemet kell mondaniuk, vagy egyáltalán magával a kéréssel is kellemetlen szembetalálkozniuk.

4. Legyél ápolt!

Szerencsére nem igazán találkoztam még ilyen példával, de legalábbis nem gyakran, viszont fontos megjegyezni, hogy ha a conon Free Hug a terved, akkor igenis, legyél tiszta, ápolt, jó illatú! Érdemes beszerezni erre a 24 órás izzadásgátló dezodort (akár egészséges, akár nem, egy napig belefér), reggel egy alapos mosdással indítani, befújni magad. Ajánlott megfelelő öltözéket hordani, azaz amennyire lehet, kerüld a műszálas anyagokat. Inkább pamutot vegyél, amelybe nem izzadsz bele könnyen, szellőzik a bőröd, és jó illatú maradhatsz. A ruháid legyenek tiszták, frissen a szekrényből. Ha mindenképp az agyonhordott kedvenc pulcsidat akarod felvenni, akkor legalább az előző két napot bírd ki nélküle, amíg bedobod egy mosásba, és frissen, öblítőillattal veheted fel. Figyelem, lányok, ez a melltartókra fokozottan érvényes! Valóban nem szokták a lányok naponta mosni a melltartót, pedig az van a legproblémásabb helyen izzadás szempontjából, pláne, ha nem fukarkodott veled a Jóisten! Pár perc, és olyan szagot áraszthat a rég mosott melltartó, hogy ne akard megtudni!
Ám a testszag még nem minden, kerüld a túlzott dezodorhasználatot (senkinek sem jó, ha beleszédül az ölelésedbe, olyan tömény az illatfelhő körülötted), de ajánlott arra is figyelni, átveszi-e a kiválasztott ruhadarabod a ruhásszekrény esetleges állott szagát. Ha nem hordasz parókát, akkor érdemes lehet előző este egy kellemes illatú samponnal hajat mosni, mert az ölelésben a haj közel kerül a másik ember orrához. Épp ezért a paróka kellemes illata is jól jöhet, ha mindenképp azzal a fejeden mászkálnál. Ha pedig épp női gondok előtt állsz, és mindenképp betétet szeretsz használni, fokozottan figyelj annak cseréjére. Inkább kettőt használj el adott idő alatt, ugyanis akármennyire szagsemlegesítősek az intim betétek, egy bizonyos telítettség után az már nem hat, és már a közeledben állva is érezhető lehet, hogy hát téged épp látogat a mikulás. Ne tántorítson el a mosdó hosszú sora, szerencsére a D épület mosdójában nem kell sokat várakozni az üresedésre, és hidd el, többet ér, ha még szagosodás előtt intézel egy cserét, jobb, mint egy szagfelhővel adni mindenki tudtára, akit megölelsz, hogy te épp nőiességed nem túl közkedvelt oldalát éled.
Te sem ennél meg szívesen egy olyan fagyit, aminek rossz szaga van.

5. Legyen szép, ötletes táblád

Különbség van aközött, amikor valaki kartonra egy filctollal felfirkálta, hogy “Free Hug”, csálén és aránytalanul, és aközött, amikor valaki órákon, vagy akár napokon át dolgozott vele, hogy kicsinosítsa, egyenletes legyen, díszes és szép. Egyedi és vicces ötletekkel még vonzóbbá teheted magad, én például pont egy Animekarácsonyra lazán el tudok képzelni egy “Free Warming” feliratot, pláne egy olyan embertől, akin vagy nagyon jó meleg pulcsi van, vagy az a típus, aki felér egy kandallóval (vagyis elég mellé állnod, és már fokokkal melegebbnek érzed a levegőt, úgy árasztja a hőt magából). Mackós srácok viccelődhetnek a “Maciölelés” felirattal, adott cosplayesek akár bele is vonhatják kicsit a cosplayüket a táblába (mint Sophie-ék “Free Botozás” táblája lejjebb, érdekelne, mennyien kértek belőle), esetleg egyéb egyediséget vihetnek bele (mint Loki-ék mobiltelefonos “100% free hug please!” csoportja a cikk elején). Lényegében bármilyen egyedi ötlet sokat segíthet, pláne, ha vicces, hisz általában amikor valaki meglátja, és jót nevet a táblán, sokkal inkább lesz vevő egy jó ölelésre, mint egy kartonra felfirkált, csúnya feliratot látva.
Bár a fagylaltnál nem számít, hogy szép-e, vagy egy falapáttal kipakolt trutyi, de lássuk be, ha a fagylaltkelyhemben szép gombócok sorakoznak, guszta színekkel, gyümölcsdarabokkal, csokoládéval, formázott tejszínhabbal, vagy egyéb más szépséggel, én is erősebben csorgó nyállal kezdem a belapátolását.

Free Botozás

Sophie, Sonir és Kildar a cosplayükhöz illően ingyenes botozást ajánlottak az Animekarácsonyon, szépen kivitelezett táblával! Fotó: Kemencei Gyula

6. Ne élj vissza vele!

Tudom, hogy fiúknál azért jön elő esetleg a kezdeményezéshez való csatlakozás gondolata, mert tudják, hogy a conon sok a csinos cosplayes lány, és így bezsebelhetnek tőlük egy-egy ölelést. Ám pont emiatt érdemes figyelni arra, hogy az ölelés szigorúan csak ölelés maradjon, és semmi több! Nem “Free Tapizás” az ajánlatod, nem “Free Fenékfogás”, és végképp nem “Free Megpróbállaklesmárolni”, csak ölelés, és kész, és pont, és ennyi. Én sem halok bele, ha megölelek egy szimpatikus srácot, aki táblával mászkál, mert miért ne? Viszont nyulkapiszkára nem adok engedélyt senkinek, emellett pedig csak egy ölelés, aztán megyek tovább, nem akarok randira menni, nem akarok udvarlást, és kész.
Nem azért osztom a fagyit, hogy a saját magamnak és barátaimnak tartogatott szendvicset vagy üdítőt kilopd a táskámból, amíg én azzal foglalkozok, hogy odaadjam a gombócot.

A kedvenc karaktered cosplaye nem Free Hug tábla!!!

12375072_872943399489116_7937678389069105999_o

Van, aki saját rajzzal és jó karakterválasztással teszi mókásabbá a kezdeményezést! Fotós és készítő: Jurcsisin Roland

Igen fontos, sőt, kifejezetten fontos itt szót emelnem arról, amikor – akár táblával, akár anélkül – valakik meglátják a kedvenc karakterüket, odarohannak és kérdés nélkül, sikoltozva megölelgetik a cosplayest. Nem. Ez nem helyes. Ez semmképp sem helyes, sőt, kifejezetten kerülendő! Akármekkora rajongója vagy a karakternek, az nem jogosít fel arra, hogy megölelj egy vadidegent, aki nem jelezte egyértelműen, hogy ez neki teljesen oké (vagyis nincs nála külön Free Hug tábla)! Meg akarod ölelni? Ugyanaz a szabály vonatkozik rá, mint amit eddig leírtam: kérdezz, és csak akkor ölelj, ha szabad, de ne alkalmazz lelki nyomást. Rajonghatsz, örülhetsz, körbeugrálhatod, de CSAK akkor érintsd meg, ha pozitív választ kaptál rá, és ne koslass addig a nyomában, amíg végül beadja a derekát. Ez utóbbi ráadásul roppant ijesztő és zavaró, akárki is csinálja.

Összegzés: Akkor jó, ha mindenkinek jó!

Az ölelés az én elképzelésemben egyfajta energiacserével is jár. Nehéz leírni, mire is gondolok pontosan, de a lényege az, hogy egy kicsit adsz magadból, és egy kicsit kapsz a másikból. Ez is olyasmi, ami csak akkor jó, ha mindkét fél akarja, hisz a cél az, hogy boldogabbak legyünk kicsit, és feltöltődjünk. De hogy lehetne valaki boldog, akinek olyasmit kell elviselnie, amit nem akar? Ha a másik fél nem nyitott az ölelésre, és nem akar ő is boldogan adni és kapni, az nem lesz az igazi, és te sem fogod elég jól érezni magad abban az ölelésben. Szerintem nem éri meg az a nem-is-olyan-igazán-jó mozdulat azt, hogy rákényszerítsük saját akaratunkat egy másik emberre, ezzel lényegében ártva neki, keserűbbé téve a szájízét egy olyan rendezvényen, ahol jól kellene szórakoznia neki is. Hisz bár roppant jó és pozitív a Free Hug, de mégis ésszel kell csinálni, megértéssel és elfogadással. Minden álláspont felé.

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.