Sikerhajkurászás és cosplay

Gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy valaki aszerint akar cosplayt választani, hogy annak mennyire lesz sikere? Nem egyszer fordult már elő a legaktívabb, cosplayeseket tömörítő csoportunkban is, hogy arra kérdeztek rá, ennek vagy annak a cosplaynek mennyire lenne sikere, esetleg tanácsot kértek, hogy milyen cosplayt vegyenek fel/készítsenek el, hogy sok képet kérjenek vele? Azt hinném, nem szükséges felsorolni, mi is a probléma ezzel, de azért összeszedem a saját véleményemet is, és a hozzászólókét is.

Mi számít sikernek?

Family Frost

Elsák és Annák (egy Jack-kel) együtt fotózkodnak, nem azt nézegetve, kinek a ruhája jobb vagy rosszabb. Fotó: Német Attila

Öreg hiba, hogy azt hiszik sokan, hogy akkor sikeres egy cosplay, ha sok fotót készítenek vele. Pedig ahogy azt már egy korábbi cikkemben is írtam az, hogy készül-e rólad sok fotó, és hányan kérnek közös képet, rengeteg tényezőtől függ! Ha sok fotót akarsz, nem elég, hogy népszerű, vagy szexi karaktert választasz, szükséges sok egyéb tényező is, és még az sem biztosítja, hogy sok kép fog készülni. Ez valahol szerencse kérdése is.

A másik gyakori “hiba”, hogy csak a versenyeredményeket tekintik sikernek. Láttam már felháborodást azon, hogy “csak” jelölést kaptak a Mondón, és nem a győzelmet, pedig ők “jaj de sokat dolgoztak a cosplayükkel”, mások pedig mintha csak akkor tartanának valakit jó cosplayesnek, ha az illető ilyen-olyan versenyt nyert már meg, de nem számolnak azzal, hogy valaki talán nem is akar vagy nem is tud versenyezni. És ne feledjük azt, amikor valaki ugyan megérdemelné a jutalmat a versenyen, de rajta kívül még sok jó cosplayes is indult, és a zsűrinek nehéz dolga volt, vagy csak épp egy-két ponttal maradt le a díjazásról.

Mi is a probléma ezzel leginkább?

Nos, a “mennyien fotóznak le” résszel egyértelműen az, hogy megpróbáljuk számszerűsíteni a dolgot. Tény, hogy minden cosplayesnek jól esik a pozitív visszajelzés, és ha többet kapunk, akkor nagyon jó hangulatunk lesz a conon, mert minden egyes képkérés és pozitív megjegyzés felspanol. Tény, hogy ha utólag elkezdem nézegetni a Facebookot vagy a mappákat, jó érzés azt látni, hogy itt is egy kép rólam, ott is egy kép rólam, de sokaknak tetszettem annyira, hogy fotózzanak! Ám nem tehetjük meg azt, hogy odaállunk a másik cosplayes mellé, és rákérdezünk, hogy vele hány fotót csináltak, ha pedig azt mondja, huszonkettőt, mi röhögünk, hogy háhá, velem huszonötöt, engem jobban szerettek!

Versenyt akarsz, vagy sikert?

Tűz Népe Trió

Akkor fotóztak minket a legtöbben, amikor megálltunk egy jól látható helyen pózolni hosszú időre. Nem sok képet láttunk viszont, de nagyon jól szórakoztunk együtt! Fotó: Szaniszló István

Épp ebből kiindulva, és a versenyből is, gondoljuk át kicsit a dolgot: a versenyen is az a lényeg ugye, hogy sok nagyon jó cosplayből kiválasztanak hármat, amit úgy igazán kiemelnének, hogy ez de nagyon jó lett! Amikor nem kapsz jelölést, vagy csak jelölést kapsz, az viszont nem azt jelenti, hogy te rossz voltál, vagy béna vagy, és ne cosplayezz. Azt jelenti, hogy akkor épp volt három másik ember, akik egy kicsit jobbak voltak. Ha egy versenyen sem nyersz? Hát… akkor is lehet, hogy vagy nincs szerencséd, vagy mindig rosszkor indulsz, hisz ez még mindig roppant relatív tud lenni. Gyakorlatilag rengeteg esély múlik azon, hogy a mezőny mennyire is erős épp, hisz lehet, hogy egy nagyon jó cosplayeddel épphogy lecsúszol fél ponttal a többi jelölttől, ám egy másik alkalommal ha elindultál volna vele, akkor bizony, nyerhettél volna, mert a győztes sem tudta hozni azt a szintet, amit te.

Ugyanígy, ha azt számlálgatod, hogy tizenöt vagy tizennyolc kép készült-e rólad, míg a másik cosplayesről harminc is, megint azt fogod érezni, hogy te jaj de nem vagy elég jó, mert másokat nagyon agyon fotózgatnak, téged meg észre sem vesznek. Ám őszintén: jó neked a versengés? Ne feledd, te egy önálló emberi lény vagy, egyszeri és megismételhetetlen, hiszen ha esetleg van egy egypetéjű ikertestvéred, ő is egy önálló emberi lényként él, egyikőtök sem a másik hasonmása. Miért akarnánk akkor hát mindenáron másokhoz hasonlítani magunkat? Sosem leszel olyan, mint a másik, és ne is akard. Inkább legyél egyéniség, alkoss egyedit, olyat, ami valóban TE vagy, és felejtsd el, hogy másokhoz hasonlítgatod magadat. Nem jó móka a “kinek van nagyobb” játék, mert mindig lesz valaki, akinek nagyobb.

A lényeg: érezd jól magad!

Hiába veszel fel egy olyan cosplayt, ami egyszerre népszerű és mutat roppant sokat az alakodból, ha nem érzed jól magad benne. Ha rajtad kívülálló okok miatt nem készül róla sok fotó, az viszont totál le fog hangolni: se siker, se kényelem, se jó érzés, hogy te bizony, az a karakter lehetsz, akinek öltöztél!

Emellett ahelyett, hogy azt számolgatnád, mennyien fotóznak a conon, inkább örülj minden egyes képnek úgy, minth az lenne a legfontosabb! Értékeld az apróságokat, értékeld a bókokat, vagy azt, hogy valakik veled akarják tölteni a con napját, és azt mondják, csinos vagy. Legyenek a képek olyanok, mint egy szorgalmi plusz ötös az iskolában, ami nem változtat az egyébként is színötös év végi jegyeden, csak jó érzés örülni annak, hogy nem kilenc, hanem tíz ötösből számolták ki azt az átlagot! 🙂

Notice me senpai!

Eszmecsere az anyagokról a conon

Conokon szívesen beszélgetek a cosplayekről, ha pedig épp nincs tele a fejem a szervezéssel, biztos megnézem és megdicsérem mások cosplayét is és lelkesítem őket! Fotó: Vixen Világa

Végezetül ne feledjük az ősi titkot: adj, és akkor majd kapsz is! Persze, ne azért adj, hogy aztán majd követelhesd, hogy kaphass, a képlet nem így működik. A lényeg az, hogy te bármikor odamehetsz egy cosplayeshez elmondani, hogy jaj, de tetszik a ruhája, és milyen szép lett ez vagy az (szigorúan ölelgetésmentesen, hacsak nem adott ő erre külön engedélyt), mert nekik biztosan jól fog esni. Akinek nem, azt meg jegyezd meg, és rá ne pazarolj energiát! 🙂 Ám ha egy barátságos, másokat dicsérő embernek ismernek meg, másoknak is több kedve lesz pozitívat mondani rólad. Sőt, lehet, hogy valamelyik nevesebb cosplayesnek ha elmondod, hogy mennyire tetszik a ruhája, ő is viszonozza a gesztust, és elmondja, hogy milyen csinos vagy, jól áll neked ez a cosplay, esetleg értékeli a kreativitásod, szóval kiemelhet esetleg valami pozitívumot rólad is. Persze, ha ez elmarad véletlenül, azt se vedd magadra, a pörgésben sokszor azt sem tudjuk, fiúk vagyunk-e, vagy lányok, pláne esetleg crossplayben! Ám ha a mások elismerését megtartod jó szokásnak, s te is bekerülsz végül az ismertebb cosplayesek közé, hidd el, a következő generáció olvadozni fog minden egyes szép szavadtól! 🙂 Hisz amire leginkább vágyunk mind, az az elismerés. Ha tudod, hogy te menyire vágysz rá, azt is tudod, mások mennyire vágynak erre. Add meg nekik te, és kamattal fogod majd visszakapni!

Galaxina

You may also like...

Comments are closed.